Passieve zonne-energie

Huis passieve zonne energie
Onbewust geniet je misschien al van zonne-energie in huis. Een serre of groot raam op het zuiden vangt veel zonlicht en warmt de woning op. Bewust gebruik maken van de zon zonder panelen of andere apparatuur in te zetten, heet passieve zonne-energie.

Als je gaat verbouwen of een nieuw huis laat bouwen, kun je goed gebruik maken van de zon in huis. Een woning met de huiskamer op het zuiden, verlaagt bijvoorbeeld de EPC-waarde met maximaal 0,04 vergeleken met dezelfde woning op het oosten of westen. Het comfort van de woning neemt toe door handig gebruik van zonlicht, en je energierekening en CO2-uitstoot daalt.

Het is wel een kwestie van goed afstemmen: denk aan Isoleren en Ventileren om te voorkomen dat de woning onnodig warmte verliest, of juist oververhit raakt in de zomer.

(Ver)bouwtips voor zon in huis

 1. 01

  Behalve de oriëntatie van jouw woning spelen ook glasoppervlakken een belangrijke rol. Ze laten zonlicht door, maar ook warmte ontsnapt. Kies daarom voor dubbel glas.

 2. 02

  Verdeel de ramen zo dat je meer glasoppervlak hebt op het zuiden, dan op het noorden. Voorkom zeer veel glas op het zuiden, of plaats zonwering. In de zomer loopt het huis anders risico op oververhitting.

 3. 03

  Volledig duurzame nieuwbouw is ook mogelijk. Dan moet je aan de slag met bouwconcepten zoals Passief Huis.

 4. 04

  Gebouwen in de omgeving kunnen gunstige lichtinval overschaduwen. De afstand tot (en de hoogte van) een nabijgelegen bouwblok bepalen de zogeheten belemmeringshoek. Als die meer dan 24 graden is, komt er in de winter nauwelijks zon binnen. Optimaal is 16 graden of minder.

Passief Huis

Een Passief Huis gebruikt nauwelijks energie doordat het gebruik maakt van passieve zonne-energie, zeer goede isolatie, luchtdichtheid en mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

Om de bouw van Passief Huizen te stimuleren en de garantie te kunnen geven dat ze aan strenge eisen voldoen, is er het keurmerk PassiefBouwenKeur.

Meer informatie

Kijk voor een overzicht van de eisen voor een Zonnewoning, of andere informatie op Zonnewoning.
Het concept Passief huis wordt uitgebreid toegelicht door de Stichting Passief Bouwen.