Praktisch over duurzaam

Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd

Sinds 2012 moeten lampen heel efficiënt zijn. Daarom mogen er geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht, net als sommige halogeenlampen. Vanaf 2018 gaan er meer types halogeenlampen verdwijnen. En dit is niet voor niets. Gloeilampen (en sommige halogeenlampen) doven uit omdat ze niet voldoen aan de huidige eisen voor energiezuinigheid. 

gloeilampen-hangen 282x212.jpg

De meest voorkomende lampen in huishoudens, de gloeilamp en de halogeenlamp, zullen op den duur verdwijnen. Dit komt doordat de Europese Unie steeds strengere eisen stelt aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting.

Sinds 2012 mogen gloeilampen (en sommige halogeenlampen) die niet voldoen, niet meer in handel worden gebracht. Winkelvoorraden mogen nog wel worden verkocht, maar gloeilampen zijn al vrijwel niet meer te koop. Vanaf september 2018 worden de eisen verder aangescherpt. Heldere 230V halogeenlampen met schroefdraadfitting mogen dan niet meer in de handel worden gebracht. Intussen zijn er als alternatief mooie ledpeertjes en ledspots met 'gloeidraadjes' te koop. 12V halogeenlampen blijven voorlopig toegestaan, maar ook daarvoor bestaan zuinigere led-alternatieven.

Besparing: 40 miljard kWh

De Europese Commissie heeft berekend dat het verdwijnen van de gloeilamp in 2020 een energiebesparing oplevert van 40 miljard kWh. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. De regelgeving voor huishoudelijke verlichting vermijdt zo 15 miljard kilo CO2-uitstoot.

45 euro per jaar besparen

Nederlandse huishoudens die nog niet het ledlicht hebben gezien kunnen 45 euro per jaar besparen. Er zijn gemiddeld nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen in gebruik. Als je deze 24 onzuinige lampen vervangt voor led bespaar je jaarlijks 45 euro op de energiekosten (prijspeil 2018).

Wil je klein beginnen? Vervang dan eerst de gloeilampen en halogeenlampen die veel branden, zoals in de huiskamer en keuken. Daar branden gemiddeld 11 gloei- en halogeenlampen, waarop je elk jaar €30 kunt besparen.

Uitzonderingen Ecodesign Richtlijn

Enkele uitzonderingen hoeven niet te voldoen aan de eisen van de Ecodesign Richtlijn. Zo valt kerstverlichting buiten de richtlijn. 

Ook uitgezonderd: lampjes in apparaten, schakelbord en terrarium

De Ecodesign Richtlijn geldt ook niet voor lampen met een speciale functie, zoals warmtelampen, lampjes in apparaten (in de oven bijvoorbeeld) en lampen in een schakelbord of terrarium (voor dieren). Je herkent lampen voor zulk speciaal gebruik aan de verpakking: daarop staat vermeld dat de lamp 'niet geschikt is voor algemene verlichting'.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.