Praktisch over duurzaam

Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd

Na de gloeilampen verdwijnen vanaf september 2018 ook de meeste halogeenlampen uit de Europese handel. En dit is niet voor niets. Voor het milieu kun je je onzuinige gloeilampen en halogeenlampen niet snel genoeg vervangen door led

gloeilampen-hangen 282x212.jpg

De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting. Dit heeft te maken met de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. Hoewel nog uit voorraad mag worden verkocht zijn gloeilampen bijna niet meer te koop. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt. 

Vanaf september 2018 verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt uit de handel. Winkels mogen nog uit voorraad verkopen, maar je kunt beter meteen voor ledlampen gaan. Dat is duurzamer en goedkoper. Er is genoeg aanbod in zuinige ledlampen in alle soorten en maten. 12V halogeenlampen blijven voorlopig toegestaan, maar ook daarvoor bestaan zuinigere led-alternatieven. Bekijk de keuzehulp.

Besparing: 40 miljard kWh

De Europese Commissie heeft berekend dat het verdwijnen van de gloeilamp in 2020 een energiebesparing oplevert van 40 miljard kWh. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. De regelgeving voor huishoudelijke verlichting vermijdt zo 15 miljard kilo CO2-uitstoot.

50 euro per jaar besparen

Nederlandse huishoudens die nog niet het ledlicht hebben gezien kunnen ruim 50 euro per jaar besparen. Er zijn gemiddeld nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen in gebruik. Als je deze 24 onzuinige lampen vervangt door led bespaar je jaarlijks ruim 50 euro op de energiekosten (prijspeil 2019).

Wil je efficiënt beginnen? Vervang dan eerst de gloeilampen en halogeenlampen die veel branden, zoals in de huiskamer en keuken. Daar branden gemiddeld 11 gloei- en halogeenlampen, waarop je elk jaar €35 kunt besparen.

Uitzonderingen Ecodesign Richtlijn

Enkele uitzonderingen hoeven niet te voldoen aan de eisen van de Ecodesign Richtlijn. Zo valt kerstverlichting buiten de richtlijn. 

Bijna alle modellen vervangbaar

Heldere halogeenlampen met G9 of R7 voet mogen gewoon in handel blijven. Toen de regels werden vastgesteld waren voor deze lamptypen nog geen zuinige varianten beschikbaar. Inmiddels zijn er voor bijvoorbeeld staaflampen met R7 fitting wel led-varianten te koop, maar (nog) niet met de hoogste lichtopbrengst.

Ook uitgezonderd: lampjes in apparaten, schakelbord en terrarium

De Ecodesign Richtlijn geldt ook niet voor lampen met een speciale functie, zoals warmtelampen, lampjes in apparaten (in de oven bijvoorbeeld) en lampen in een schakelbord of terrarium (voor dieren). Je herkent lampen voor zulk speciaal gebruik aan de verpakking: daarop staat vermeld dat de lamp 'niet geschikt is voor algemene verlichting'.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.