Barbecue

Kind staat bij barbecue. Tips voor een milieuvriendelijke barbecue.

5 tips voor de barbecue

Handige tips! Steek jij graag de bbq aan? Met de 5 tips hebben de buren minder last van jouw barbecue.
Ook tijdens een zomerse barbecue kun je rekening houden met het milieu. Als je de bbq slim gebruikt, komen er geen schadelijke stoffen in de lucht. Dat is beter voor je gezondheid en voor het milieu.

Milieuvriendelijk barbecueën houdt in dat je niet alleen maar vlees grilt. Denk ook aan groentespiesen, salades, brood en saus. Verder is het belangrijk dat je niet te veel inkoopt, anders moet je waarschijnlijk veel weggooien of tegen je zin opeten. Wees zuinig met brandstof. Kies een barbecue die niet te groot is, dat bespaart brandstof.

Tips milieuvriendelijker barbecueën

 1. 01

  Koop een barbecue die niet te groot is. Zo gebruik je niet te veel brandstof.

 2. 02

  Wees zuinig met de brandstof.

 3. 03

  Kies voor een milieuvriendelijk menu: vlees(vervangers) en vissoorten die het milieu minder belasten, en groenten, brood en sausjes in plaats van vlees.

 4. 04

  Zorg dat je geen voedsel verspilt. Koop op maat in en laat het eten zo lang mogelijk afgedekt in de koelkast staan. Zet restjes eten ook snel weer terug in de koelkast. Of rooster ze op de barbecue en bewaar ze voor de dag erop.

 5. 05

  Elektrische barbecues en gasbarbecues geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten. Fijn voor je gasten en de buren!

 6. 06

  Denk aan jouw gezondheid en die van anderen: laat voedsel niet langer dan nodig buiten de koelkast, en probeer rookoverlast voor de buren te voorkomen.

Barbecue en het milieu

Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die schadelijk is voor de gezondheid. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder en geeft minder overlast. Overigens komen bij het grillen van vlees op een barbecue altijd wat vet- en vleessappen op de hete delen terecht, wat ook ongezonde rook oplevert. Sommige gas- en houtskoolbarbecues hebben een vetopvangplaatje om dit te voorkomen.

Het juiste formaat barbecue

Er zijn veel soorten en maten barbecues. Koop een kleine barbecue als je meestal met een kleine groep barbecuet, en twee kleine barbecues als je met meer mensen barbecuet. Het duurt vaak lang voor grote barbecues warm zijn. Een te grote barbecue aansteken om weinig te grillen, zorgt voor onnodig hoog gebruik van brandstof. Voor een incidentele groepsbarbecue kun je het beste een grote barbecue huren, of een extra barbecue van iemand lenen. Zo’n 95 procent van de Nederlanders barbecuet minimaal één keer per jaar met familie of vrienden. 40 procent doet dit 6 keer of vaker.

Bewust gerechten kiezen

De barbecuemaaltijd staat vaak in het teken van vlees. Barbecuepakketten gaan uit van 250 tot 900 gram vlees per persoon. Dat is fors meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van honderd gram eiwitrijke producten. Bovendien is de productie van vlees erg milieubelastend.

De milieubelasting kun je verlagen door tijdens de barbecue minder vlees te eten. Deel barbecuepakketten bijvoorbeeld met meer personen. Je kunt ook kiezen voor verantwoorde vis en vleessoorten met een lage milieubelasting (meer hierover op vlees, vis of vega). En bedenk dat vleesvervangers, groentespiesen, geroosterde groente, gepofte aardappels en maïskolven van de grill ook heerlijk smaken.

Rook en fijnstof

Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken. Wil je rekening houden met je gasten en de buren? Check dan van tevoren de Stookwijzer.

As moet in de vuilnisbak

De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Het kan gewoon bij het restafval.

Hout stoken? Liever niet!

Barbecueën op gewoon hout is niet aan te raden: dat is minder efficiënt en levert meer rookoverlast op.

Wegwerpbarbecue

Voor een picknick, op het strand of de camping kan een wegwerpbarbecue handig zijn. Als je dat een keer per jaar doet, is een wegwerpbarbecue waarschijnlijk niet nadeliger dan een gewone barbecue.

Gasbarbecue

Ook gas levert vooral tijdens het gebruik van de barbecue broeikasgas op. Gasbarbecues zijn geschikt voor butaan- of propaangas. Gas is een goede keuze, omdat het schoon brandt (geen rook) en nauwelijks luchtvervuilende stoffen oplevert.

Gas besparen

Barbecueën op gas is eenvoudig. Het gas is makkelijk aan te steken en de barbecue is snel gereed voor gebruik. Bovendien kun je de barbecue uitschakelen als iedereen aan het eten is - dat scheelt brandstof. Bij een barbecuemaaltijd die 1,5 uur duurt, zal 0,5 tot 1,2 kg gas nodig zijn. Butaan- en propaangas zijn in tankjes of flessen te koop, met of zonder statiegeld.

Elektrische barbecue

Elektrisch barbecueën leidt alleen tijdens de productie van elektriciteit tot de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuilende stoffen, niet tijdens het elektrisch grillen in de tuin. Daarom levert elektrisch barbecueën nauwelijks overlast op voor de omgeving.

Bespaar elektriciteit

Voor gebruik moet de grillplaat op temperatuur komen; dat kan even duren. Daarna kun je de temperatuur van een elektrische barbecue goed regelen, dat bespaart energie. Door de barbecue uit te zetten als iedereen eet, valt ook elektriciteit te besparen.

Een gangbare elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Anderhalf uur grillen op vol vermogen kost 3,3 kWh elektriciteit. Dat is evenveel als er nodig is voor vijf keer wassen op veertig graden. Meestal staat de barbecue niet op vol vermogen en is minder elektriciteit nodig. Elektrisch barbecueën is het goedkoopst in gebruik.

Gezondheid, veiligheid en overlast

De rook van de barbecue kan schadelijke stoffen bevatten. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier last van hebben. In sommige gevallen kunnen de stoffen een astma-aanval veroorzaken.

Sluit ramen en deuren als je (of jouw buur) gaat barbecueën. Dat voorkomt vervuiling van de lucht in huis. Je kunt de overlast voor de buren beperken door rekening te houden met de windrichting. Check ook de Stookwijzer voordat je gaat barbecuen: als het windstil is kan de bbq beter uit blijven.

Voedselveiligheid

Als je bij warm weer gaat barbecueën, dan bestaat het gevaar van voedselvergiftiging, vooral vanwege het vlees. Bewaar het eten daarom zo lang mogelijk gekoeld. Zorg ook dat vlees goed gaar wordt op de barbecue. Laat het echter niet verbranden. Zwart gebrand eten bevat stoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Pas ook op voor ‘kruisbesmetting’: die ontstaat wanneer rauw vlees dat besmet is met bacteriën, in aanraking komt met groenten en salades die onverhit worden gegeten.

Brandwonden

Barbecues worden verraderlijk heet. Eerstehulpposten ontvangen jaarlijks veel mensen met brandwonden van de barbecue. Let daarom altijd op de veiligheid. Plaats de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond. Gebruik geen vloeistoffen om een houtskoolbarbecue aan te steken. Gebruik vuurvaste handschoenen en draag een beschermend schort. En ten slotte: ruim de as pas op als de barbecue helemaal is afgekoeld.

Meer informatie

 • Ga voor meer informatie over voedselveiligheidsaspecten van barbecueën naar Voedingscentrum.
 • De brandwondenstichting heeft een speciale website geopend waarop veiligheidsregels voor omgaan en aansteken van de barbecue staan: Barbecue veilig.
 • Heb je overlast van barbecues, of andere vuren in de tuin? Je kunt dat vaak zelf oplossen. Lees meer op: overlast van hout stoken.
 • Voor tips en regelgeving kun je terecht op vuur maken in de tuin.