Slakken

Slakken Op Sla
In Nederland leven veel slakkensoorten, waarvan de meeste jouw planten niet interessant vinden. Zij houden je tuin juist schoon door verrotte plantenresten op te eten.

Huisjesslakken eten alleen dode bladeren en doen geen kwaad in je tuin, behalve de segrijnslak (je herkent hem aan het slangachtige motief op zijn huisje; zie hiernaast). Verder zijn het vooral naaktslakken (bijvoorbeeld de wegslak en de gevlekte akkerslak) die wél graag van levende plantenbladeren eten. Sommige grote naaktslakken eten dagelijks wel de helft van hun lichaamsgewicht.

Tips tegen slakken

01

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook.

02

Sproei 's ochtends in plaats van 's avonds en zet kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop.

03

Lok natuurlijke vijanden zoals egels en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken.

04

Leg barrières van cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.

05

Maak een val of creëer een slakkenverzamelplek, zodat je ze elders kunt uitzetten.

06

Door grondbewerking in het voorjaar breng je slakkeneitjes naar boven waardoor ze uitdrogen. Hetzelfde geldt voor zelfgemaakte compost: laat die drogen in de zon voor je het aanbrengt.

In deze video zie je tips om naaktslakken uit je tuin te houden zonder gif.

Houd slakken op afstand

Je voorkomt dat de slijmerige diertjes jouw tuin opzoeken als je planten kiest die goed bestand zijn tegen slakken. Voorbeelden zijn akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes en varens. Ook Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook houden slakken op een afstand.

Niet bij de composthoop

Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig.

Natuurlijke vijanden

Egels, vogels en spitsmuizen lusten graag slakken. Je lokt deze natuurlijke vijanden van slakken naar je tuin door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken. Ook padden en kikkers vinden een slak een lekker maaltje.

egel eet slak
Foto: Sander Lassche

Met aaltjes (te koop in tuincentra of op internet) kun je naaktslakken milieuvriendelijk om het leven brengen. Giet de ultrakleine wormpjes uit op plekken met veel slakken; de aaltjes zoeken zelf de naaktslakken in de bodem op en infecteren ze met een (alleen voor hen) dodelijke bacterie.

Zout, doe maar niet

Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, maar het doden van slakken met zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing omdat de slak langzaam wordt weggevreten. Uiteindelijk blijft er een hoop groen slijm over. Wanneer slakken in huis binnendringen kun je wel (als tijdelijke oplossing) zout strooien op de plaats waar ze het huis binnenkomen, omdat ze dit zullen vermijden.

Bovendien heeft zout geen toelating als middel om slakken te doden en mag daar dus niet voor gebruikt worden. Als zout in de bodem komt, is het schadelijk voor de planten en zorgt het voor verzilting van het water.

Bouw barrières

Planten die snel aangevreten worden door slakken, kun je beschermen door rond de plant een rand van 5 cm met koffiedik, cacaodoppen of fijngemaakte eierschalen aan te brengen. Let wel op met cacaodoppen, chocolade is giftig voor honden, en cacaodoppen dus ook.

Koperringen en plakband

Koper is giftig voor slakken: een koperen ring of koperhoudende tape rond een pot of plant houdt de slakken weg. Zijn de plantjes nog jong, bescherm ze dan tegen slakken met een huls die je maakt door de boven- en onderkant van een plastic drankfles af te snijden.

Alle slakken verzamelen

Slakken kun je het eenvoudigst bestrijden door bladeren regelmatig te controleren en de beestjes eraf te plukken. Je kunt ze ook naar één plek lokken. Maak daarvoor een slakkenschuilplaats van dakpannen, vochtige planken, koolbladeren of een halve citrusvrucht. Slakken kruipen hier ’s morgens in – het zijn nachtdieren – waarna je ze er alleen maar uit hoeft te halen. Zet de verzamelde slakken op ruime afstand van je tuin elders uit.

Zelf maken: slakkenval met bier

Een goede slakkenval maak je zelf door een (jam)potje met bier of druivensap te plaatsen: de slakken kruipen erin en verdrinken. Graaf de val niet helemaal in, anders dood je ook andere dieren; slakken klimmen wel tegen het potje op. Bekijk de video met een bierval voor slakken.

Grote tuinschoonmaak

Elke lente een grote tuinschoonmaak organiseren helpt ook. Door de grond te bewerken maak je overwinterende slakken en hun eieren kapot. Zo kun je de slakkenpopulatie flink terugdringen.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende middelen te koop om slakken te bestrijden. Let op dat je alleen middelen met een toelating koopt en goed de gebruiksaanwijzing volgt. Dat is veiliger en beter voor het milieu. Lees meer over gebruik van bestrijdingsmiddelen. Wist je bijvoorbeeld dat je restanten moet inleveren bij het klein chemisch afval?

Slakkenkorrels op basis van ferrifosfaat zijn giftig voor slakken maar onschadelijk voor andere dieren. Nadeel: ze doden álle slakken, ook de soorten die onschadelijk zijn voor jouw tuin. Weetje: ferrifosfaat is zo onschadelijk voor ons, dat het ook in de winkel ligt als…. staalpillen!

Giftig voor huisdieren

Metaldehyde, een chemisch bestrijdingsmiddel dat je als particulier mag gebruiken, is erg giftig voor alle zoogdieren, dus ook voor mensen. Let daarom goed op dat dit middel buiten het bereik van kinderen blijft. Honden schrokken het middel graag naar binnen, en elk jaar belanden er honden met vergiftigingsverschijnselen bij de dierenarts. Ook egels, die slakken eten, worden geregeld het slachtoffer van middelen met metaldehyde. Metaldehyde mag dan ook alleen in de kas gebruikt worden.