Stappenplan: geveltuin

Plantjes water geven geveltuin
Wil je meer groen rondom je huis? Dan is een geveltuin een goed idee. Door een paar tegels te vervangen, zorg je zo voor meer ruimte voor planten. Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe je een geveltuin aanlegt.

Geveltuintjes zijn kleine tuintjes tegen de gevel van een woning, vaak aan de straatkant van de woning. Een rijtje stoeptegels vervangen door groen biedt ruimte voor dieren en insecten, werkt verkoelend en zorgt voor schonere lucht.

Kies je voor klimplanten die (eventueel via een raamwerk) tegen je gevel opklimmen? Dan wordt dat een groene gevel genoemd. Dit verticale groen helpt je huis koel te houden in warme periodes. Wil je een groene gevel aanleggen, in plaats van een geveltuin? Bekijk dan het stappenplan voor een groene gevel!

Subsidie in je geveltuin

Check voordat je aan een geveltuin begint bij je gemeente wat de regels zijn voor geveltuinen. Sommige gemeenten stimuleren geveltuinen met subsidie of halen de tegels voor je huis voor je weg. Op de Groenesubsidiewijzer zie je snel welke subsidies er in jouw gemeente zijn voor vergroening.

Subsidiecheck

Voor je begint: regels en plantkeuze

Als je een geveltuin wilt aanleggen, moet je eerst bij je gemeente checken of je stenen mag weghalen voor een geveltuin en wat de toegestane afmetingen zijn. In sommige gemeentes worden de stenen en het zand voor je opgehaald. Doen ze dit niet? Dan kun je de stenen opstapelen voor een insectenmuurtje of ze tweedehands aanbieden.

Als je in een huurwoning woont, moet je ook overleggen met je verhuurder.

Plantkeuze

Denk goed na over welke planten je neerzet. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht en de vochtigheid van de grond. Als je planten de juiste plek geeft, blijven ze gezonder en vragen ze minder onderhoud.

Een paar vuistregels voor het kiezen van planten:

  • Kies voor planten, zaden en bollen met een keurmerk, zoals On the way to PlanetProof, EU Biologisch of MPS-A+. Die zijn duurzaam gekweekt en niet giftig voor bijen.
  • Plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (inheems), zijn beter voor de natuur. Ze vragen ook minder onderhoud, omdat ze gewend zijn aan het klimaat in Nederland. 
  • Geef planten de juiste plek, dan blijven ze gezonder en groeien ze beter. Denk na over de vochtigheid van de bodem en de hoeveelheid zonlicht op gekozen plek. Komt de geveltuin op een zonnige plek? Dan kun je kiezen voor planten zoals stokroos, salie, vetplanten, siergrassen of klimrozen. In de schaduw komen akelei, anemoon, vingerhoedskruid, varens of clematis goed tot hun recht.
  • Kies vaste planten, die gaan lang mee. Ga bij voorkeur voor kleine planten, zaden of bollen. Planten die al groot zijn opgekweekt hebben een grotere milieubelasting.
  • Bloeiende planten zijn goed voor allerlei bestuivers, zoals bijen, hommels en vlinders. Zorg voor een ‘bijenboog’: bloeiende planten van het vroege voorjaar tot het late najaar. Bessendragende planten of planten met zaden zijn favoriet bij vogels.

Voorbereiding

  • Reken uit hoeveel tuinaarde je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de laag in je geveltuin zeker 30 centimeter diep moet zijn.

  • Veen zorgt voor een flinke milieubelasting. Kies milieuvriendelijke tuinaarde op basis van kokosvezels of met duurzaam geoogst veen. Let ook op keurmerken zoals MPS Potgrond, RHP en Quality Mark Good Soil.

  • Je kunt het beste kiezen voor bollen of zaden, maar ook planten die al zijn opgekweekt. Kies in dat laatste geval niet voor al te grote planten, die hebben een grotere milieubelasting dan kleine planten.

Stappenplan geveltuin

Tijd: ongeveer 8 uur
Bewaar dit stappenplan
Akkoord en verzenden
U moet aangeven dat geen robot bent.
Plantjes water geven geveltuin

Wat heb je nodig?

1. Check bij je gemeente

Kijken op telefoon check

Verwijder niet zomaar stoeptegels voor je huis, maar check bij je gemeente wat de regels rondom geveltuinen zijn. Sommige gemeentes helpen zelfs een handje door de tegels en het zand te verwijderen. 

Check of er in jouw gemeente subsidies zijn voor vergroening in de Groene Subsidiewijzer.

2. Verwijder de tegels

Tegels wippen voor geveltuin

Ga je de tegels zelf verwijderen? Wrik de tegels dan los met de spade. Gebruik de tegels voor een stapelmuurtje in je tuin of watergootje als je de regenpijp afkoppelt. Je kunt de tegels ook tweedehands aanbieden.

3. Graaf het zand af

Zand scheppen uit de geveltuin

Het zand wat onder de tegels lag, moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep. 

Controleer bij je gemeente of ze een service hebben om zand of tegels op te halen.

4. Vul de plek met tuinaarde

Aarde in de geveltuin

De plek die is vrijgekomen bij het afgraven vul je met tuinaarde. 

Let bij tuinaarde op het keurmerk met behulp van de Keurmerkenwijzer.

5. Plant of zaai de beplanting

Geveltuin krijgt planten

De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden!

Met boomschors of houtsnippers kun je de onbegroeide grond bedekken. Zo droogt de grond minder snel uit.

Veelgestelde vragen over geveltuinen