Stappenplan: regenton installeren

Man is bezig bij watertonnen. Water besparen in tuin.
Regenwater dat op een dak valt, kun je opvangen en opslaan in een regenton. Handig om in droge periodes je tuin of de planten op je balkon water mee te geven. Milieu Centraal legt stap voor stap uit hoe je een regenton installeert.

Regenwater gebruiken voor je tuin biedt veel voordelen. Je gebruikt bijvoorbeeld minder leidingwater voor het sproeien van je tuin. Daarnaast zorg je ervoor dat regenwater niet het riool instroomt, waar het onnodig gezuiverd moet worden. Er zijn regentonnen in verschillende maten, die je in de tuin of op je balkon kunt installeren.

Kosten en subsidie

Voor ongeveer 80 euro heb je een eenvoudige, kunststof regenton met een inhoud van 100 tot 300 liter. Dat is inclusief een voetstuk om de regenton hoger te plaatsen. Een , die overstroming tegengaat, en een , die ervoor zorgt dat je regenton bladvrij blijft, kosten meestal tussen de 15 en 50 euro per stuk.

Met een regentonvulautomaat voorkom je dat je regenton overstroomt. Je monteert hem als onderdeel van je regenpijp. De vulautomaat leidt regenwater de ton in en klapt vanzelf om als de regenton vol is, daarna voert hij het regenwater af via de regenpijp. Er zijn ook vulautomaten beschikbaar met geïntegreerde bladvanger. Vulautomaten kun je ook handmatig ‘omzetten’, als je liever wilt dat alle regenwater (tijdelijk) direct via de regenpijp wordt afgevoerd, bijvoorbeeld wanneer je je regenton winterklaar maakt. 

Ook wel bekend als ‘bladvanger’. Een bladscheider is een halfopen onderdeel wat in de regenpijp wordt geplaatst. Dit werkt als een zeef. Bladeren worden door de bladscheider opgevangen, het regenwater gaat erlangs. De bladeren kunnen makkelijk uit de bladscheider worden gehaald en verstoppen zo niet de regenpijp of de rest van het infiltratiesysteem. 

Subsidie in jouw gemeente?

Sommige gemeentes bieden subsidies aan voor het plaatsen van een regenton. De voorwaarden en subsidiebedragen verschillen per gemeente. Op de Groene Subsidiewijzer vind je snel welke groene subsidies er zijn in je gemeente.

Subsidiecheck

Voor je begint: capaciteit van de regenton

Een regenton kan vaak niet ál het regenwater opvangen, zeker niet bij heftige buien. Je moet dus bedenken waar het overtollige water naar toe moet in zo’n situatie. Je kunt het overtollige water het riool in leiden, maar ook direct naar je tuin.

Dit is een stappenplan voor het installeren van een regenton met vulautomaat. Een vulautomaat installeer je in de regenpijp: deze leidt regenwater in de ton en voert het af via de regenpijp als de ton vol is. De rest van het regenwater stroomt dan gewoon het riool in.

Je kunt er ook voor kiezen om de regenpijp van het riool af te koppelen en het overtollige water zo in je tuin op te vangen. Je tuin moet dat extra water wel aankunnen: er moet genoeg groen of bijvoorbeeld een zijn. Eventueel kun je een infiltratiekrat installeren in je tuin, die zorgen voor extra wateropvang.

Je kunt een regenton ook zonder vulautomaat installeren. Je kunt het overtollige water dan wegleiden door een extra opening bovenin de regenton te maken, met daaraan een slang die het water naar de tuin leidt. Als je gaatjes in de slang maakt, functioneert dit meteen als een soort druppelsysteem. Of je laat het einde van de slang in een wadi uitkomen.

Meer dan één regenton

Dit stappenplan is voor het installeren van één regenton. Je kunt meerdere regentonnen met elkaar verbinden om zo de opvangmogelijkheden te vergroten.

Een wadi is een lager gelegen deel van de tuin dat tijdelijk gevuld kan zijn met water. Een wadi kan bestaan uit meerdere lagen, met een filtrerende toplaag en daaronder een infiltratievoorziening zoals een grindkoffer. Een wadi is doorgaans begroeid. Een wadi heeft vaak ook een overloop. 

Voorbereiding: wat heb je nodig?

Regenton (inhoud 60-400 liter), met deksel.

Vulautomaat, eventueel met ingebouwde bladvanger.

PVC-lijm.

Schuurpapier, fijn/grof.

Regentonvoetstuk of tegels, om de regenton op de gewenste hoogte te plaatsen.

Bladvanger om de regenpijp en -ton schoon te houden. Als je een vulautomaat met ingebouwde bladvanger hebt is deze niet nodig. Je kunt ook een nylonkous of zeef gebruiken.

Aan de slag: het stappenplan

1. Kies de plek

Kies de plek voor je regenton, naast de regenpijp. Hou hierbij de ligging van je tuin in je achterhoofd: de regenton kun je het beste in de schaduw plaatsen.

2. Installeer de verhoging

Plaats de verhoging voor de regenton. Dit kan een bij de regenton behorend voetstuk zijn, maar ook een stapel tegels. De verhoging moet zo hoog zijn dat de gieter die je gaat gebruiken goed onder het kraantje van de regenton past.

3. Meet de hoogte van de opening van de regenton

Plaats de regenton op de verhoging. Meet nu uit hoe hoog de vulopening (waar het water in de regenton loopt) van de regenton zit ten opzichte van de grond. De uitstroomopening (waar het water uit de regenpijp loopt) in de regenpijp moet even hoog of ongeveer 1 centimeter hoger komen. Als de regenton vol is, loopt het water dan terug de regenpijp in. Markeer de hoogte.

4. Installeer de vulautomaat

Zaag of slijp een stuk van ongeveer 5 centimeter uit de regenpijp. Het gat moet in ieder geval groot genoeg zijn voor de vulautomaat. Als de vulautomaat goed past, schuur dan alle aansluitingen lichtjes op met schuurpapier. Lijm de vulautomaat nog niet vast!

5. Sluit de vulautomaat aan

Sluit de vulautomaat aan op de regenton met het bijbehorende verloopstukje. Controleer goed of alles past. Zo ja, schuur dan de aansluitingen weer licht op. Je kunt dan de aansluitingen aan elkaar lijmen met de pvc-lijm.

6. Test het systeem

Je kunt het systeem nu testen. Giet water via de bladvanger (als je die hebt geïnstalleerd) of de regengoot door de regenpijp. Controleer de aansluitingen op lekkage en ga na of het water via de vulautomaat in de regenton komt.

Gebruikstips regenton

  • Dek de regenton af met een deksel. Zo voorkom je overlast van bijvoorbeeld muggen.
  • Houd in de gaten dat je regenton niet verzakt. Dat kan er voor zorgen dat het water niet meer terugloopt in de regenpijp als de ton vol zit: met overstroming tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door de verhoging waar de regenton op staat op tijd weer op te hogen of via een slang overtollig water af te voeren. Doe dit laatste alleen als je tuin dat water aan kan, anders loopt deze onder.
  • Maak de regenton winterklaar. Regentonnen zijn kwetsbaar voor vorstschade. Leeg voor de winter de regenton en laat de vulautomaat het water afvoeren naar de tuin of het riool. Pak ook het kraantje in tegen vorst met een doek of haal het tijdelijk van de regenton.
  • Een andere manier om vorstschade te voorkomen is een aantal plastic flessen (met dop) te verzwaren met een bodempje zand. Deze laat je in de regenton drijven. Wanneer het water in de regenton bevriest, zullen eerst de plastic flessen in elkaar gedrukt worden en zal het ijs niet uitzetten tegen de wand van de regenton. Doe dit alleen bij milde vorst.