Muggen in huis

Mug Op Net
Zzzzzoemende muggen staan zomers met stip op nummer één als nachtrustverstoorders. Horren kunnen de irritante insecten buiten de deur houden en een klamboe beschermt je tijdens je slaap. En anders zijn er middeltjes om ze op afstand te houden.

Tips tegen muggen

01

Verwijder stilstaande waterplasjes in en om huis en dek de regenton af: dit zijn beruchte muggenbroedplaatsen.

02

Lok natuurlijke vijanden van muggenlarven naar je tuinvijver door te zorgen voor voldoende beplanting.

03

Hou muggen buiten met horren en van je lijf met een klamboe.

04

Muggen komen af op lichaamsgeur, niet op licht. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Ook geluidssignalen en een ventilator werken niet tegen muggen. Over muggenlampen zijn de meningen verdeeld.

Alleen vrouwtjes steken

Wist je dat in Nederland 35 muggensoorten voorkomen? Daarvan bezorgt slechts een klein deel overlast in huis. Alleen de vrouwtjes steken: zij hebben het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Die eitjes leggen ze in stilstaand water, waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Als je overlast hebt van muggen, betekent dit vaak dat er vijvers of plassen in de buurt zijn. Maar ook een schotel met water in de tuin of dakgoot waar water in staat kan de boosdoener zijn.

Grote steekmug is niet Aziatisch

De gewone steekmug is de bekendste en hinderlijkste mug. De grote steekmug wordt wel verward met de Aziatische tijgermug, maar is niet exotisch en brengt geen ziekten over.

Aziatische tijgermug op huid. Grote steekmug is niet Aziatisch.
Aziatische tijgermug

Waarom word jij altijd gestoken?

Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die jij afscheidt. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan andere.

Misleid de mug

Een mug kan jou door je lichaamsgeur en de kooldioxide van je adem tot 30 meter afstand opsporen! Als ze vlakbij je lichaam is, schakelt ze over op warmtewaarneming om te weten wáár ze precies gaat steken. Misleiding is dan ook jouw belangrijkste wapen. Smeer je in met geuren die onaantrekkelijk zijn voor muggen.

Muggenplaag voorkomen

Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.

Verwijder de bron

Maatregelen zijn vrij eenvoudig: dek de regenton af, ontstop een verstopte dakgoot en verwijder laagjes water in huis en de tuin. Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.

Muggen buitenhouden

Muggen houd je buiten met horren voor ramen en buitendeuren. De airco of ventilator aanzetten heeft geen zin. Muggen zouden niet van wind of kou houden, en bij een draaiende ventilator niet landen. Maar dat is onzin: een hongerige mug landt desnoods bij tegenwind. En of fel licht muggen tegenhoudt en UV-licht ze juist aantrekt, is onduidelijk. De ‘anti mosquito’ apps of apparaatjes die ultrasone geluiden uitzenden om muggen te weren, werken in ieder geval niet.

Klamboe over je bed

Komen de steekmuggen toch binnen, dan vergroot je de kans op een ongestoorde nachtrust als je een goede klamboe van fijn gaas over het bed hangt. Zo'n klamboe hoeft in Nederland niet geïmpregneerd te zijn: dat is alleen nodig in (tropische) gebieden waar muggen ziekten als malaria en dengue kunnen overbrengen. Naar de werking van kaarsen, geurspiralen en stekkers met citronella is weinig onderzoek gedaan. De ervaringen zijn wisselend, maar citronella heeft geen toelating tegen muggen, dus gebruik liever een effectief en toegelaten middel.

Welke antimuggenmiddelen?

Er zijn verschillende soorten anti-mug te koop: spul dat je op je huid smeert, elektrische verdampers, gif om oppervlaktes te behandelen, en spuitbussen voor kamers in je huis. Koop alleen middelen met een toelating van het Ctgb en als de ingrediënten er niet op staan: niet kopen. Lees hier hoe en waarom. Hieronder staan verschillende stoffen die je in muggenspul met toelating kunt tegenkomen. Volg bij gebruik nauwgezet de aanwijzingen op de verpakking en lever restanten in bij het klein chemisch afval.

Smeermiddelen

DEET is een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Daardoor ruiken ze je niet meer en word je veel minder gestoken. DEET is in verschillende concentraties te koop als gel, spray of lotion. In malariagebieden heb je middelen met minimaal 30 procent DEET nodig want bij kleinere concentraties neemt de effectiviteit af. Een concentratie van meer dan 40 procent DEET wordt niet aanbevolen. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werkingsduur: 30 procent DEET is ongeveer zes uur werkzaam. DEET heeft de eigenschap (door de ethanol waar de werkzame stof in is opgelost) sommige plastics aan te tasten: ze worden er wat kleverig van; kijk er dus niet van op als je plastic stoel wat plakkerig wordt. Wees ook voorzichtig met plastic horlogebandjes, brillen en dergelijke. Andere toegelaten anti-muggenmiddelen die bestemd zijn om op je huid te smeren, bevatten als werkzame stof citriodiol (p-menthane-3,8-diol), ethyl-butylacetylaminopropionaat (in Amerika bekend onder de naam IR3535) of icaridine.

Vloeistofverdampers

Vloeistofverdampers in het stopcontact (alleen binnenshuis te gebruiken omdat ze schadelijk zijn voor alle insecten) werken met de synthetische pyrethroides metofluthrin, prallethrin of transfluthrin. Gebruik deze vloeistofverdampers niet in de keuken en ook niet in kleine, afgesloten ruimtes (zoals een toilet of kelder). Volg de aanwijzingen op de verpakkingen nauwlettend op. Houd vloeistofverdampers met transfluthrin bijvoorbeeld uit de buurt van katten: het middel kan dodelijk zijn voor deze dieren.

Spuitbussen

Wolken de muggen nog steeds om je heen in je huis, dan behoort een spuitbus met pyrethrine en piperonylbutoxide ook nog tot de mogelijkheden. Deuren en ramen van het te behandelen vertrek sluiten. Vervolgens vanuit het midden van de ruimte in de vier bovenhoeken spuiten. In totaal niet langer dan 1 seconde per 10 m3 inhoud van de ruimte. Minstens 50 centimeter afstand houden van wanden of voorwerpen. De ruimte na behandeling 10 minuten gesloten houden, daarna grondig luchten.