Spinnen

Buiten zijn spinnen onmisbaar voor de natuur. Ze komen in ieder huis voor en veroorzaken meestal geen overlast. Omdat spinnen insecten eten zijn ze juist nuttig. Zo eet de grote trilspin graag zilvervisjes. Soms zijn er zoveel insecten (spinnenvoedsel) dat er een spinnenplaag ontstaat waarbij uitwerpselen en spinrag een vieze plakkerige bende veroorzaken.

Spinnenplagen ontstaan op plekken met te weinig vogels en te veel insecten. Bijvoorbeeld in nieuwe woonwijken waar het natuurlijke evenwicht tussen insecten, vogels en spinnen nog moet groeien. Binnen is goed schoonmaken én met de hand verwijderen voldoende. Bij een echte plaag kun je beter een professionele spinnenbestrijder inschakelen.

Tips tegen spinnen?

 1. 01

  Maak favoriete spinnenhoekjes goed schoon.

 2. 02

  Ruim voedselresten direct op en plaats horren voor je ramen zodat je geen insecten binnenkrijgt.

 3. 03

  Verplaats spinnen met de hand: gebruik daarbij een potje of insectenverwijderaar.

 4. 04

  Maak je omgeving vogelvriendelijk. Vogels houden de populatie insecten en spinnen in toom.

 5. 05

  Gebruik bij voorkeur geen chemische middelen tegen spinnen. Kies je toch voor gif, gebruik het dan alleen daarvoor toegelaten middelen en gebruik ze alleen binnenshuis.

 6. 06

  Schakel een professional in als sprake is van een plaag. 

Goed schoon houden

Spinnen zullen niet snel hun web bouwen op plekken zonder voedsel. Je voorkomt dus dat je spinnen en spinnenwebben moet verwijderen als je ook geen prooi-insecten in huis laat. Insecten kun je tegenhouden met goed ventileren, door horren voor ramen te plaatsen, geen fruit op de schaal te laten rotten en regelmatig je vuilnisbakken te legen. Ook zonder spinnenoverlast moeten kozijnen en ramen af en toe worden schoongemaakt. Haal ook regelmatig een doekje of ragebol langs hoekjes, gaten en kieren waar spinnen kunnen nestelen.

Spinnen met de hand verplaatsen

Heb je geen last van arachnofobie (spinnenangst)? In Nederland kun je spinnen veilig met de hand verplaatsen. Maak een holletje tussen je handpalmen en geef ze buiten de kans om verder te leven. Je kunt ook een glas of potje met papiertje gebruiken of een speciale insectenverwijderaar. Dat is een stuk minder eng omdat je de spin met een val aan een stok levend vangt. Spinnenwebben haal je met een ragebol of doek eenvoudig weg. Let dan wel op dat je ook de spin meeneemt, anders zit er binnen een paar dagen een nieuw web. Dat kan ook met de stofzuiger.

Vogelvriendelijke tuin

Als er echt sprake is van een spinnenplaag is het verstandig om vogels hun werk te laten doen. Vogels kunnen een spinnenplaag effectief bestrijden. Vogels komen niet vanzelf op de spinnen af. Maak eerst je omgeving vogelvriendelijk met voldoende bomen, struiken en nestkastjes. De vogelbescherming legt uit hoe je je omgeving vogelvriendelijk maakt. Lees meer over natuurlijk tuinieren.

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Chemische middelen

Tegen spinnen zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Chemische middelen die je kunt inzetten tegen spinnen zijn niet alleen giftig voor spinnen maar ook voor andere insecten. Kies er daarom bij voorkeur voor om spinnen met de hand te verwijderen. Kies je toch voor gif? Kies voor een middel dat toegelaten is voor gebruik tegen spinnen. Vanwege de schadelijkheid voor dier en milieu mogen deze middelen alleen binnenshuis worden ingezet.

Is er sprake van een spinnenplaag?

Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.

Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.