Spinnen

Spinnen zijn onmisbaar voor de natuur. Ook binnen zijn ze te vinden: ze komen in ieder huis voor en veroorzaken meestal geen overlast. Ze zijn juist heel nuttig, omdat ze insecten eten. Zo eet de grote trilspin graag zilvervisjes.

Heb je geen spinnenangst en zorgt de spin niet voor overlast? Laat hem gerust zitten. Wil je er toch vanaf? Dan is met de hand verwijderen in combinatie met goed schoonmaken normaal gesproken voldoende. Bij een echte plaag kun je beter een professionele spinnenbestrijder inschakelen.

Tips tegen spinnen

  1. 01

    Ruim voedselresten direct op en plaats horren voor je ramen, zodat je geen insecten binnenkrijgt.

  2. 02

    Maak hoekjes waar vaak spinnen zitten goed schoon.

  3. 03

    Verplaats spinnen met de hand: gebruik daarbij een potje of spinnenvanger en zet ze levend buiten.

  4. 04

    Maak je omgeving vogelvriendelijk. Vogels eten spinnen en insecten en houden zo de hoeveelheid in balans.

  5. 05

    Gebruik bij voorkeur geen chemische middelen tegen spinnen. Kies je toch voor gif, gebruik dan alleen daarvoor toegelaten middelen en gebruik ze alleen binnenshuis.

  6. 06

    Schakel een professional in als sprake is van een plaag. 

Houd spinnen en insecten buiten

Spinnen zullen niet snel hun web bouwen op plekken zonder voedsel. Je voorkomt dus dat je spinnen en spinnenwebben moet verwijderen als je ook geen spinnen en hun prooi-insecten in huis laat. Je houdt ze tegen met goed ventileren, door horren voor ramen te plaatsen, geen fruit op de schaal te laten rotten en op tijd je vuilnisbakken te legen. Haal ook regelmatig een doekje of ragebol langs hoekjes, gaten en kieren waar spinnen kunnen nestelen.

Spinnen met de hand verplaatsen

In Nederland kun je spinnen veilig met de hand verplaatsen. Ben je niet bang voor spinnen? Maak een holletje tussen je handpalmen en zet ze levend buiten. Je kunt ook een glas of potje met papiertje gebruiken of een speciale spinnenvanger. Dat is een stuk minder eng, omdat je de spin met een val aan een stok levend vangt.

Spinnenwebben haal je met een ragebol of doek eenvoudig weg. Let dan wel op dat je ook de spin meeneemt, anders zit er binnen een paar dagen een nieuw web. Restjes spinrag kun je ook opzuigen met een stofzuiger.

Zorg voor een vogelvriendelijke tuin

In zeer zeldzame gevallen kunnen er spinnenplagen ontstaan. Deze ontstaan op plekken met te weinig vogels en te veel insecten. Bijvoorbeeld in nieuwe woonwijken waar het natuurlijke evenwicht tussen insecten, vogels en spinnen nog moet groeien.

Een plaag voorkom én bestrijd je dus door vogels in je tuin te halen. Zij eten dan spinnen op. Vogels komen niet vanzelf op de spinnen af. Maak eerst je omgeving vogelvriendelijk met voldoende bomen, struiken en nestkastjes. De vogelbescherming legt uit hoe je je omgeving vogelvriendelijk maakt. Lees meer over natuurlijk tuinieren.

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Chemische middelen

Tegen spinnen zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Chemische middelen die je kunt inzetten tegen spinnen zijn niet alleen giftig voor spinnen, maar ook voor andere dieren, vooral voor insecten. Kies er daarom zo veel mogelijk voor om spinnen met de hand te verwijderen.

Kies je toch voor gif? Kies voor een middel dat toegelaten is voor gebruik tegen spinnen. Vanwege de schadelijkheid voor dier en milieu mogen deze middelen alleen binnenshuis worden ingezet.

Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Heb je last van een spinnenplaag?

Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.