Spinnen

Spin Op Stof
Buiten zijn spinnen onmisbaar voor de natuur. Ze komen in ieder huis voor en veroorzaken meestal geen overlast. Omdat spinnen insecten eten zijn ze juist nuttig. Zo eet de grote trilspin graag zilvervisjes. Soms zijn er zoveel insecten (spinnenvoedsel) dat er een spinnenplaag ontstaat waarbij uitwerpselen en spinrag een vieze plakkerige bende veroorzaken.

Spinnenplagen ontstaan op plekken met te weinig vogels en te veel insecten. Bijvoorbeeld in nieuwe woonwijken waar het natuurlijke evenwicht tussen insecten, vogels en spinnen nog moet groeien. Binnen is goed schoonmaken én met de hand verwijderen voldoende. Bij een echte plaag kun je beter een professionele spinnenbestrijder inschakelen, want zelf middeltjes inzetten is verboden.

Koolmees Met Spin

Tips tegen spinnen?

01

Maak favoriete spinnenhoekjes goed schoon.

02

Ruim voedselresten direct op en plaats horren voor je ramen zodat je geen insecten binnenkrijgt.

03

Verplaats spinnen met de hand: gebruik daarbij een potje of insectenverwijderaar.

04

Maak je omgeving vogelvriendelijk. Vogels houden de populatie insecten en spinnen in toom.

05

Gebruik geen middeltjes tegen spinnen. Spinnen mag je niet met gif bestrijden, en middelen die tegen spinnen verkocht worden zijn dus illegaal.

06

Schakel een professional in als sprake is van een plaag. 

Goed schoon houden

Spinnen zullen niet snel hun web bouwen op plekken zonder voedsel. Je voorkomt dus dat je spinnen en spinnenwebben moet verwijderen als je ook geen prooi-insecten in huis laat. Insecten kun je tegenhouden met goed ventileren, door horren voor ramen te plaatsen, geen fruit op de schaal te laten rotten en regelmatig je vuilnisbakken te legen. Ook zonder spinnenoverlast moeten kozijnen en ramen af en toe worden schoongemaakt. Haal ook regelmatig een doekje of ragebol langs hoekjes, gaten en kieren waar spinnen kunnen nestelen.

Spinnen met de hand verplaatsen

Heb je geen last van arachnofobie (spinnenangst)? In Nederland kun je spinnen veilig met de hand verplaatsen. Maak een holletje tussen je handpalmen en geef ze buiten de kans om verder te leven. Je kunt ook een glas of potje met papiertje gebruiken of een speciale insectenverwijderaar. Dat is een stuk minder eng omdat je de spin met een val aan een stok levend vangt. Spinnenwebben haal je met een ragebol of doek eenvoudig weg. Let dan wel op dat je ook de spin meeneemt, anders zit er binnen een paar dagen een nieuw web. Dat kan ook met de stofzuiger.

Vogelvriendelijke tuin

Als er echt sprake is van een spinnenplaag is het verstandig om vogels hun werk te laten doen. Vogels kunnen een spinnenplaag effectief bestrijden. Vogels komen niet vanzelf op de spinnen af. Maak eerst je omgeving vogelvriendelijk met voldoende bomen, struiken en nestkastjes. De vogelbescherming legt uit hoe je je omgeving vogelvriendelijk maakt. Lees meer over natuurlijk tuinieren.

Grijp niet naar middeltjes

Alleen professionals mogen bij echte spinnenplagen middelen inzetten. Als met de hand verplaatsen en goed schoonmaken niet afdoende is, kun je dus beter een professional inschakelen.