Tips tegen plagen en ongedierte

Soms een beestje tegenkomen in of om je huis betekent nog niet meteen een plaag. Als je op tijd in actie komt kun je voorkomen dat ongedierte of een plantenschimmel uitgroeit tot een plaag. Is het al te laat? Grijp dan niet direct naar chemische middelen. Zoek eerst naar een milieuvriendelijke oplossing. Vind tips per plaag om er stap voor stap vanaf te komen.

Voor vrijwel alle plagen geldt dat voorkomen makkelijker is dan genezen. De eerste stap is om te achterhalen met welke kwelgeest je te maken hebt. Bijvoorbeeld of je een zilvervisje of papiervisje ziet wegglippen. Vervolgens ga je op zoek naar de oorzaak waar het ongedierte op afkomt. Waar vinden muizen wat te snacken en hoe komen ze binnen? Stap 3 is om de bron die het ongedierte aantrekt te verwijderen of onbereikbaar te maken.

Tips tegen plagen en overlast

 1. 01

  Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.

 2. 02

  Check wat het ongedierte aantrekt en verwijder de oorzaak zoals een voedselbron of nestplaats.

 3. 03

  Kleine beestjes horen erbij. Als je weinig overlast ervaart en een paar beestjes met de hand kunt weghalen, is het geen plaag.

 4. 04

  Onderzoek met welk beest je te maken hebt. Kom je er niet uit? Raadpleeg het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

 5. 05

  Schakel een professionele bestrijder in als je houtwormen, kakkerlakken, ratten of faraomieren in huis ziet. En bij wespennesten op een moeilijke plek, of buitenshuis.

 6. 06

  Het verschilt per plaagbeest hoe je er het beste van afkomt. Lees wat je het beste kunt doen per plaag in dit overzicht.

Check ook de uitgebreide uitleg om overlast te voorkomen en bestrijden voor: mieren, muizen, onkruid, groene aanslag, muggen, fruitvliegjes, zilvervisjes en papiervisjes, slakken, wespen en spinnen.

Hou ongedierte buiten de deur

De milieuvriendelijkste methode tegen plagen is voorkomen dat het ongedierte binnenkomt. Dicht kieren en naden om kruipende en knagende beestjes buiten te sluiten. Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter genoeg. Vliegende insecten zoals muggen komen geen bloed bij je prikken met horren voor deuren en ramen. Voedsel trekt ongedierte aan. Sluit voedselvoorraden dus goed af en ruim etensresten direct op. Beestjes zoeken graag beschutte, warme of vochtige plekken op om te nestelen. Zorg voor goede ventilatie en vermijd rommelige hoekjes.

Vind natuurlijke vijanden

Een natuurlijke vijand inzetten tegen een plaag is beter voor het milieu dan chemische bestrijdingsmiddelen. Als het ongedierte op het menu staat van een ander dier dan is dit beest je beste vriend. Zo kun je bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes of larven van gaasvliegen, eten spinnen die lastige muggen en zilvervisjes op en jaagt een (leen)kat brutale muizen je huis uit. Ook planten kun je inzetten als natuurlijke vijand; zoals lavendeltakjes tegen fruitvliegen. Maak van je tuin een lustoord voor vogels, kikkers en egels. Deze dieren smullen van lastpakken zoals wespen, slakken en muggen.

Meppen en mechanische vallen

Zelf ben je ook een natuurlijke vijand van plaagdieren. Soms kun je een nest of beestje met de hand weghalen. Ook gebruik van een mepper of mechanische val is een goede manier om overlast te lijf te gaan. Voor verschillende plaagdieren kun je veilige en efficiënte vallen vinden of zelf maken. Vermijd vallen met gif, koop ook geen vallen die dieren onnodig laten lijden of verboden zijn, zoals lijmplankjes voor muizen.

Bestrijdingsmiddelen inzetten?

Soms is grover geschut of professionele hulp nodig als ongedierte, schimmel of groene aanslag niet weggaat op hierboven beschreven wijze. Bij gebruik van bestrijdingsmiddelen (chemische middelen) is het belangrijk om dan goed te weten wat je doet zodat andere dieren, mensen en planten geen gevaar lopen. Stoffen in bestrijdingsmiddelen hebben impact op het milieu.

Lees over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het milieu.

Als je uiteindelijk toch een chemisch bestrijdingsmiddel inzet, volg dan nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Dit lijkt een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen bestrijdingsmiddelen verkeerd gebruiken. Dat kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid of die van kinderen en huisdieren in je omgeving.

Wat betekenen de waarschuwingen?

De informatie op de verpakking is misschien niet altijd duidelijk. Staat er bijvoorbeeld 'niet spuiten in geopende bloemen', dan is het middel giftig voor bijen. En roept de verpakking van muizengif je op om 'dode dieren te verwijderen', dan is dit om vogels te beschermen tegen het eten van vergiftigde muizen.

Kies alleen middelen met toelating

Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is daarom voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.

Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, vermijd dan in ieder geval middelen waar geen ingrediënten op staan. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (dat ziet eruit als een van deze voorbeelden: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890) van het Ctgb (College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Toegelaten bestrijdingsmiddelen hebben een bewezen werking en belasten bij correct gebruik (volg altijd stipt de gebruiksaanwijzing!) het milieu in beperkte mate. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische bestrijdingsmiddelen het milieu sterk schaden. Dit is ook de reden waarom je beter een toegelaten bestrijdingsmiddel kunt kiezen dan zelf met een huismiddeltje aan de gang gaan.

Lever restanten altijd in bij klein chemisch afval.

Meer informatie