Tips tegen plagen en ongedierte in huis

Fruitvliegjes. Fruitvliegjes bestrijden.
Een beestje tegenkomen in je huis betekent nog niet meteen een plaag. Je voorkomt dat het erger gaat worden door op tijd in actie te komen. Heb je al een plaag in huis? Ontdek de milieuvriendelijke oplossingen.

Voor vrijwel alle plagen geldt: voorkomen is makkelijker dan genezen. De eerste stap is om te achterhalen waar je mee te maken hebt. Bijvoorbeeld: is het een zilvervisje of een papiervisje? Vervolgens ga je kijken hoe je ze kunt buitensluiten: zorg dat ze niet binnen kunnen komen, dat ze geen toegang hebben tot voedsel en zich niet kunnen nestelen. Met deze tips zorg je ervoor dat dit niet kan gebeuren.

Tips tegen plagen en overlast

 1. 01

  Onderzoek met welk plaagdier je te maken hebt. Kom je er niet uit? Raadpleeg het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

 2. 02

  Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.

 3. 03

  Check wat het ongedierte aantrekt en waar ze nestelen, en verwijder de oorzaak zoals een voedselbron of nestplaats.

 4. 04

  Soms kunnen natuurlijke vijanden helpen om plagen tegen te gaan. Of je kunt ze op afstand houden met planten waar de plaagdieren niet van houden.

 5. 05

  Kleine beestjes horen erbij. Als je weinig overlast ervaart en een paar beestjes met de hand kunt weghalen, is het geen plaag.

 6. 06

  Schakel een professionele bestrijder in als je houtwormen, kakkerlakken, ratten of faraomieren in huis ziet.

 7. 07

  Het verschilt per plaagdier hoe je er het beste van afkomt. Lees wat je het beste kunt doen per plaag in dit overzicht.

Check ook de uitgebreide uitleg om overlast te voorkomen en bestrijden voor: mieren, muizen, onkruid, groene aanslag, muggen, fruitvliegjes, zilvervisjes en papiervisjes, slakken, wespen en spinnen.

Hou ongedierte buiten de deur

De milieuvriendelijkste methode tegen plagen is voorkomen dat het ongedierte binnenkomt. Dicht kieren en naden om kruipende en knagende beestjes buiten te sluiten. Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter genoeg. Vliegende insecten zoals muggen hou je buiten met horren voor deuren en ramen. Voedsel trekt ongedierte aan. Sluit voedselvoorraden dus goed af en ruim etensresten direct op. Beestjes zoeken graag beschutte, warme of vochtige plekken op om te nestelen. Zorg voor goede ventilatie en vermijd rommelige hoekjes.

Hoe maak ik naden en kieren dicht?

Naden en kieren dichtmaken is niet alleen goed tegen plagen, het helpt je ook om te besparen op je energierekening! Ontdek op deze pagina hoe je verschillende soorten naden en kieren dichtmaakt.

Naar de tips

Vind natuurlijke vijanden

Een natuurlijke vijand inzetten tegen een plaag is beter voor het milieu dan chemische bestrijdingsmiddelen. Als het ongedierte op het menu staat van een ander dier, dan is dit beest je beste vriend. Zo eten spinnen muggen en zilvervisjes op en jaagt een (leen)kat muizen je huis uit.

Hou ze op afstand met geurige plantjes

Ook kun je geurige kruiden(plantjes) inzetten om bepaalde insecten in huis te voorkomen. Leg bijvoorbeeld wat takjes lavendel tussen het fruit om fruitvliegjes op afstand te houden: ze houden namelijk niet van die geur. Per plaagdier verschilt het welke planten of geuren ze niet lekker vinden.

Meppen en mechanische vallen

Zelf ben je ook een natuurlijke vijand van plaagdieren. Soms kun je een nest of beestje met de hand weghalen. Ook het gebruik maken van een mepper of mechanische val is een goede manier om overlast te lijf te gaan. Voor verschillende plaagdieren kun je veilige en efficiënte vallen vinden of zelf maken. Vermijd vallen met gif, koop ook geen vallen die dieren onnodig laten lijden of verboden zijn, zoals lijmplankjes voor muizen.

Bestrijdingsmiddelen inzetten: is het nodig?

Lukt het echt niet om plagen met de tips hierboven te verhelpen? Dan kun je gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen bevatten wel gif. Het is daarom voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.

Bij gebruik van bestrijdingsmiddelen (chemische middelen) is het belangrijk om dan goed te weten wat je moet doen, zodat andere dieren, mensen en planten geen gevaar lopen. Stoffen in bestrijdingsmiddelen hebben impact op het milieu. Lees over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het milieu.

Kies alleen middelen met toelating

Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, vermijd dan in ieder geval middelen waar geen ingrediënten op staan. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (dat ziet eruit als een van deze voorbeelden: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890) van het Ctgb (College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden).

Toegelaten bestrijdingsmiddelen hebben een bewezen werking en belasten bij correct gebruik (volg altijd stipt de gebruiksaanwijzing!) het milieu in beperkte mate. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische bestrijdingsmiddelen het milieu sterk schaden. Dit is ook de reden waarom je beter een toegelaten bestrijdingsmiddel kunt kiezen dan zelf met een huismiddeltje aan de gang gaan.

Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op

Als je uiteindelijk toch een chemisch bestrijdingsmiddel inzet, volg dan nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Daar staat bijvoorbeeld op of het middel is toegestaan voor gebruik binnen- of buitenshuis, of dat je het middel bijvoorbeeld niet in de keuken mag gebruiken. Dit lijkt een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen bestrijdingsmiddelen verkeerd gebruiken. Dat kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid of die van kinderen en huisdieren in je omgeving.

Wat betekenen de waarschuwingen?

De informatie op de verpakking is misschien niet altijd duidelijk. De waarschuwingen staan er wel altijd met een goede reden! Roept de verpakking van muizengif je bijvoorbeeld op om 'dode dieren te verwijderen', dan is dit om vogels te beschermen tegen het eten van vergiftigde muizen.

Wat moet ik doen met restjes bestrijdingsmiddelen?

Lever restanten altijd in bij klein chemisch afval.

Meer informatie