Kakkerlakken

Kakkerlak Dood
Kakkerlakken hebben de reputatie vies en eng te zijn. De kruipende insecten planten zich snel voort, waardoor een paar kakkerlakken al snel een plaag kunnen worden. Dan zijn professionele bestrijders nodig die gif inzetten. Voorkomen dat kakkerlakken jouw huis binnendringen is dan ook veruit het beste voor het milieu.

Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze eenvoudig bacteriën, schimmels en ziektekiemen verspreiden. Sommige mensen zijn allergisch voor stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van kakkerlakken en uit dode beestjes. De insecten scheiden een onaangename, muskusachtige geur af.

Kakkerlakken verspreiden zich snel; ze reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands artikelen. Ze kunnen je huis binnenkomen via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen. Vooral in flats is de verspreidingskans van de ene naar de andere woning groot.

Tips tegen kakkerlakken

01

Houd de keuken goed schoon: kakkerlakken verschansen zich graag in de buurt van eten en vocht. Ook notoir vochtige ruimtes als de badkamer en het toilet zijn aantrekkelijk voor de insecten.

02

Vaak luchten en een lagere temperatuur in huis helpen ook. Kakkerlakken houden niet van tocht en kou.

03

Maak kieren naar buiten dicht en sluit ventilatieopeningen af voor beestjes. Dit kan door er een kunststof rooster of een nylonkousje voor te plaatsen.

04

Zie je een kakkerlak, wees er dan snel bij, zodat je een plaag kunt voorkomen met eenvoudige maatregelen.

05

Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

06

Zijn de kakkerlakken uitgegroeid tot een plaag, dan vormen professionele bestrijders het laatste redmiddel. Zij gebruiken gif.

Hoe herken je een kakkerlak?

Kakkerlakken zijn plat, meestal lichtbruin en hebben lange voelsprieten. In 95 procent van de gevallen is de kakkerlak die jij thuis aantreft een ‘Duitse kakkerlak’. Dit insect wordt 1 à 2,5 cm groot en heeft twee zwarte strepen over zijn borstschild.

Kakkerlak. Hoe herken je een kakkerlak?

Warme en donkere plekken

Kakkerlakken zijn ’s nachts actief. Ze zijn op zoek naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken. Daar kun je ook de sporen vinden die duiden op een kakkerlakbevolking: eierschalen, uitwerpselen (hele kleine zwarte stofjes) en afgevallen huid.

Kakkerlakken voorkomen

Kakkerlakken voorkomen is het effectiefste. Dicht kieren en spleten, en maak ventilatieopeningen met een rooster of nylonkous ontoegankelijk voor de kruipende insecten. Je geeft de beestjes weinig kans door je huis – en vooral je keuken – schoon en droog te houden. Verwijder etensresten goed: kakkerlakken kunnen weken leven op een beetje vet.

Kakkerlak in je huis? Schoonmaken!

Alleen als de kakkerlakken al in je huis of in een naburige woning zijn gesignaleerd, is het verstandig om over te gaan op extreme schoonmaakmaatregelen: verwijder dan consequent vlekken en kruimels. Leg geen vochtige vaat- of theedoeken neer (daar zitten minieme voedselresten in) en sluit etenswaren goed af.

Niet-giftige bestrijding

Je kunt kakkerlakken vangen door ‘s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer te leggen. De beestjes kruipen eronder, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden. Je kunt ze dan doodtrappen en in een dichtgebonden plasticzakje weggooien. Het is trouwens een hardnekkige fabel dat je door een kakkerlak dood te trappen zijn eitjes verspreidt.

Een andere kakkerlakkenvanger is een bakje met water en wat olie: het water trekt de insecten aan en de olie verstopt hun luchtwegen, waardoor ze verdrinken. Een mengsel van gipspoeder en poedersuiker werkt ook als je er een schoteltje water naast zet. De kakkerlak houdt van beide en door het vocht klontert het gipspoeder tot een dodelijke massa.

Lijmvallen

Lijmvallen kunnen – als je ze goed plaatst – een effectieve, niet-giftige bestrijdingsmethode zijn. Dit zijn kartonnen doosjes met een lijmplankje of lijmval met lokstof erin. Zet zo’n lijmval op een plaats waar kakkerlakken zitten, zoals achter de koelkast, onderin gootsteenkastjes of in de buurt van elektrische apparaten.

Afschrikken met geluid

Er zijn ook apparaatjes tegen kakkerlakken te koop die werken met elektromagnetische straling of ultrasone geluidsgolven. Het is niet bekend of deze enig effect hebben.

Lokdozen en spuitbussen

Tegen kakkerlakken zijn verschillende chemische middelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het Ctgb en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Lees meer over toegelaten middelen.

Hieronder staan verschillende stoffen die je in lokdozen met toelating kunt tegenkomen. Volg altijd de nauwgezet de gebruiksaanwijzing, en verwijder altijd vuil en voedselresten als kruimels omdat de diertjes anders net zo snel weer terugkomen als dat je ze wegvangt.

Indoxacarb

De kakkerlak zet met zijn eigen enzymen zelf de giftigheid van dit middel 'aan'. Voor soorten die niet over dit enzym beschikken is dit middel dus niet giftig. Door het gif vermindert de bewegingscoördinatie van de larven: na enkele uren stoppen ze met eten en uiteindelijk raken ze verlamd en sterven ze. Het middel is niet giftig voor bijen als ze het binnenkrijgen, maar wel als ze er mee in contact komen. Gebruik het dus alleen binnen en op plaatsen waar kakkerlakken gezien zijn.

Abamectin

Abamectine is een natuurlijk fermentatieproduct van de bodembacterie Streptomyces avermitili. Net als bij andere insecticiden tast deze stof het zenuwstelsel van het insect aan. Dat het natuurlijk is, betekent niet dat het minder giftig is: het kent een relatief hoge milieubelasting dus let op dat het niet buiten de lokdoos komt.

Imidacloprid

Imidacloprid is het bekendste neonicotinoïde. Neonics zijn heel giftig voor bijen en andere insecten. Voorkom, om water- en bodemorganismen te beschermen, dat de stof kan wegspoelen. Zet lokdozen met imidacloprid dus in geen geval buiten en laat de doos heel.

Spuitbus: let op met jonge kinderen

In spuitbussen tegen kruipend ongedierte in huis zit pyrethrine, permethrin of tetramethrin. Er zijn ook spuitmiddelen op basis van deltamethrin die je zelf zorgvuldig moet aanlengen. Pyrethrine is een natuurlijk insectengif uit chrysanten. Het verlamt kakkerlakken als ze er mee in contact komen. Permethrin, tetramethrin en deltamethrin zijn de synthetische varianten. Het middel mag alleen binnenshuis gebruikt worden, en is bestemd voor bespuiting van kieren, naden en andere plaatsen waar insecten zich schuilhouden. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: het middel mag uitsluitend gebruikt worden op plaatsen waar jonge kinderen niet in direct contact kunnen komen met het behandelde oppervlak.

Klein chemisch afval

Kies je voor chemische bestrijdingsmiddelen, lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing door. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk. Laat de spuitbus, lokdoos of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Plaag? Professionele bestrijding!

Als je de plaag niet onder controle krijgt, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Doe je dat niet, dan is er het risico dat de plaag alleen maar groter wordt en zich uitbreidt naar de buren. Bestrijding kost zo’n 100 euro per adres.

Belangrijk is dat je de aanwijzingen van deze professionals goed opvolgt en indien nodig ook omliggende ruimten aanpakt. Verwijder dode kakkerlakken direct: ze zijn giftig voor huisdieren.