Muizen

Muis 1. Muizen bestrijden.
Dicht naden en kieren Hou muizen buiten Naden en kieren dichten houdt niet alleen muizen buiten de deur, maar werkt ook tegen tocht. Zo zit je er muisvrij en warmpjes bij! Lees meer!
Muizen knagen aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine. Een paar simpele maatregelen zijn meestal voldoende om muizen in huis te voorkomen. Tref je ze toch aan, dan kun je ze vaak met milieuvriendelijke manieren weer uit huis krijgen.

Tips tegen muizenoverlast

01

Maak brede spleten en kieren dicht, dan komen muizen moeilijker binnen.

02

Berg voedsel op in goed afgesloten, metalen of hard plastic bussen en dozen.

03

Katten kunnen muizenoverlast tegengaan, maar zijn geen garantie dat muizen jouw huis niet binnenkomen.

04

Muizenvallen zijn milieu- en diervriendelijker dan muizengif.

Zijn er muizen in huis?

Soms kun je horen dat er muizen in huis zijn. Maar je kunt het ook zien aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen. De keutels van een halve centimeter herken je aan de langwerpige, spitse vorm en de donkere kleur. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden, doordat ze zich zo snel voortplanten. Ruim een kwart van de Nederlanders had in het afgelopen jaar muizen in en om huis.

Muizen zorgen voor overlast

Driekwart van de Nederlanders vindt dat muizen voor overlast zorgen. Zij knagen door verpakkingen heen, kunnen met uitwerpselen en urine eten vervuilen en ziektekiemen verspreiden. Draag daarom altijd handschoenen als je muizen of hun uitwerpselen aanraakt, of was je handen heel goed. Spits- en veldmuizen kunnen namelijk via hun uitwerpselen infecties overbrengen op de mens. Als je muizen(sporen) aantreft, is het dan ook zaak ze snel weer het huis uit te jagen.

Welke muis is dit?

Sommige muissoorten zijn een beschermde diersoort. Daarom is het goed om te weten welke muis er scharrelt in je huis. Kom je er niet uit met de onderstaande foto's? Dan kun je ook het KAD inschakelen voor een determinatie en tips. De kosten hiervoor zijn rond de 80 euro. Woon je in een gemeente met een uitgebreide serviceovereenkomst met KAD, dan is determinatie in sommige gevallen zelfs gratis. Check hier of jouw gemeente zo’n overeenkomst heeft. Bekijk hier de meest voorkomende muizensoorten.

Maak je huis onaantrekkelijk voor muizen

De milieuvriendelijkste én makkelijkste manier om een muizenplaag te voorkomen is: je huis ontoegankelijk en onaantrekkelijk maken voor muizen. Een gaatje van een halve centimeter breed is al groot genoeg voor een muis om binnen te komen. Dicht daarom naden en kieren. Bijvoorbeeld met een speciale weringspasta of tijdelijk met staalwol, daar knagen muizen niet graag doorheen. Plaats fijn gaas voor ventilatieopeningen. Let ook op deuren die aan de onderkant niet goed aansluiten.

Berg voedsel goed op

Muizen komen af op voedsel. Je huis wordt een stuk minder aantrekkelijk als je etensresten goed opruimt, voorraden opbergt in afgesloten bussen en potten van metaal of hard plastic, en de vloer regelmatig stofzuigt. Een kat die actief op muizenjacht gaat, houdt het aantal muizen beperkt, maar is geen garantie voor een muizenvrij huis.

Ruime keuze tussen muizenvallen

Als muizen echt een plaag worden, neem dan contact op met je gemeente - in grotere gemeenten bestaat vaak een aparte dienst Plaagdierbeheersing - of plaagdierbestrijdingsbedrijf. Als het om een paar muizen gaat, kun je kiezen voor dodelijke muizenvallen of vallen die de knaagdieren in leven laten.

Dood of levend

Knijp- en klapvallen doden de muis direct. Kooi- en kantelvallen vangen de muis levend, zodat je die buiten vrij kunt laten. Een afstand van 100 meter is meestal voldoende; muizen doorkruisen niet graag het territorium van een soortgenoot.

Havermout met pindakaas

Zorg ervoor dat er in huis niets eetbaars te vinden is voor de muizen behalve in de muizenvallen. Als lokaas vinden ze pindakaas, havermout en chocolade vaak het lekkerst. Je kunt het beste meerdere vallen plaatsen.

Huis- en andere middeltjes

Milieu Centraal kreeg een tip binnen die wellicht het proberen waard is: muizen verdrijven met peper. Strooi peper op plaatsen waar de muizen steeds weer een weg naar binnen knagen. Dit kan ook tussen plafond en vloer. Ook kun je proberen om muizen af te schrikken door kattenharen neer te leggen bij ingangen.

Lijmplankjes: niet gebruiken

Lijmplankjes zijn erg dieronvriendelijk en daarom af te raden. Ze leveren muizen bijzonder veel stress op, soms zo erg dat ze hun eigen poten doorknagen om los te komen. Bovendien kunnen ook zangvogels het ongewenste slachtoffer worden van de plankjes. Het gebruik hiervan is dan ook aan banden gelegd in de wet, maar de verkoop – met name via internet – is niet verboden.

Stekkers met geluid en golven

Er zijn apparaatjes in de handel die ultrasoon geluid of elektromagnetische golven verspreiden. Deze zijn alleen getest in laboratoria. De bevinding was dat je de golven kunt vergelijken met de straal van een zaklamp: als er een doos, zak, kast, et cetera voor staat, is er alleen een schaduw. Het heeft dus hooguit een heel lokaal effect op de plek waar je je straal op richt: daar zullen muizen dan niet meer komen. Erg effectief is dit dus niet.

Alleen muizengif als het echt nodig is

Heb je maatregelen genomen om je huis muisonvriendelijk te maken? Werken muizenvallen niet om een muizenplaag te voorkomen? Dan heb je waarschijnlijk muizengif nodig. Gebruik muizengif alleen binnenshuis en let daarbij op dat je ander leven en de natuur in je omgeving niet in gevaar brengt.

Let op welk middel je koopt

Je komt verschillende soorten muizengif tegen in winkels. Om je omgeving te beschermen is het belangrijk dat je alleen veilig te gebruiken middelen koopt. Koop nooit muizengif als de ingrediënten er niet opstaan. Welke gifsoorten je kunt inzetten tegen knaagdieren kun je checken bij het ctgb. Vooral muizengif met bloedverdunners is extreem giftig.

Muizengif: gebruik en gevaren

Muizengif is schadelijk voor het milieu en je gezondheid, en bovendien dieronvriendelijk. Het spul is erg giftig en kan ook andere dieren en vogels doden. Om natuur te beschermen mag je het daarom alleen binnenshuis gebruiken. Als je de gebruiksaanwijzing van - door het ctgb toegelaten - middelen nauwgezet volgt, zijn de risico’s beperkt. Lever restanten altijd in bij het klein chemisch afval.

Uit de buurt van kinderen en huisdieren

Zet de doosjes met giftig lokaas op plaatsen waar de muizen wél, maar kinderen en huisdieren niet komen. Muizen lopen vaak langs de rand van de muur. Controleer dagelijks of er nog voldoende (niet-beschimmeld) lokaas in de doosjes zit en vul dit zo nodig aan, totdat de muizen er niet meer van eten. Geef je katten wat extra voer, zodat ze niet in de verleiding komen om vergiftigde muizen te eten.

Bloedverdunners

In het meeste gif tegen muizen zijn zogenaamde coumarinederivaten of anticoagulantia verwerkt. Deze zijn extreem giftig doordat ze bloedstolling tegengaan, en voor interne bloedingen zorgen. Bovendien blijven de stoffen lang werkzaam. Al deze bloedverdunners zijn zo giftig dat ze vanaf 2023 verboden zijn voor particulieren, zowel binnen als buiten. Vanaf 2023 mogen alleen professionele bestrijders ze nog gebruiken. Het gaat om difethialon, flocumafen, difenacum, brodifacum en bromadiolon.

Naast middelen die de bloedstolling verstoren is ook alfachloralose als muizengif toegestaan. Alfachloralose is een stof die inwerkt op het centraal zenuwstelstel. Bij kleine zoogdieren en vogels vertraagt de stof de stofwisseling. Eerst werkt het hypnotiserend, dan verliezen de dieren het bewustzijn; bij een voldoende grote dosis verlaagt het de lichaamstemperatuur zodanig dat het dodelijk is.

Verpak dode muizen in plastic

Muizen sterven door gif een langzame en pijnlijke dood; gemiddeld duurt hun lijdensweg ruim 7 dagen. De eerste dode muizen kun je na 3 tot 5 dagen verwachten. Verpak ze in plastic en gooi ze in een afsluitbare vuilnisemmer, zodat andere dieren de giftige kadavers niet opeten.

Meer informatie