Kattenoverlast

Kat Op Muur
Tuinonderhoud Boosdoeners in de tuin Naast overlast van katten kunnen vraatinsecten jouw tuinplezier ook aardig bederven. Bekijk de tips om ook deze dieren te weren. Meer info
Voor de gezelligheid zijn katten in huis niet meer weg te denken in Nederland. Buiten veroorzaken poezen en katers overlast door te poepen in de tuin (van de buren). Ook vangen ze soms tuinvogels en maken ’s nachts kabaal. Je mag katten geen kwaad doen en zeker geen gif gebruiken, maar je kunt wel maatregelen nemen tegen kattenoverlast.

Een kat leert binnenshuis om de kattenbak te gebruiken, maar het is de natuur van het beest om zijn plas en drollen buiten te begraven. Het heeft dus geen zin om boos te worden op de eigenaar van de kat of het beest zelf. Probeer samen met de eigenaar van een kat een oplossing te vinden als je veel overlast hebt.

Verder kun je voorkomen dat je tuin de kattenbak van de buurt wordt. Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is niet hygiënisch. Als kinderen de ontlasting aanraken is dat ongezond en zwangere vrouwen kunnen besmet worden met toxoplasmose, wat gevaarlijk is voor de baby in de buik.

Tips tegen kattenoverlast

01

Bevestig gaas onderin je haag of (schuin) bovenop de schutting zodat katten er moeilijker langs kunnen.

02

Zet veel planten (bodemdekkers) in de tuin. Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven.

03

Maak drollen begraven onmogelijk met stekelige takken of ondiep ingegraven kippengaas. En doe een deksel op de zandbak.

04

Zet op plekken waar je de kat echt niet wilt hebben planten die katten vies vinden ruiken.

05

Lukt het niet om katten uit je tuin te houden? Maak dan een zanderig hoekje op een plek waar je geen last hebt van kattenpoep.

06

Is het zomer en zit je buiten? Hou dan een plantenspuit of waterpistool in de aanslag. Jaag ze weg door ze nat te spuiten. Je kunt hier ook speciale sproeiers voor kopen.

Hoe houd je katten uit de tuin?

Katten zijn zo behendig dat het lastig is om ze uit je tuin te weren. Met gaas en planten kun je het moeilijker voor ze maken om langs je haag, schutting of hek te komen.

  • Plaats (kippen)gaas bij je schutting of haag om te voorkomen dat katten makkelijk in je tuin kunnen springen.
  • Plant planten met stekels langs ingangen. Katten lopen niet graag langs stekelige planten zoals vuurdoorn.

Maak je tuin onaantrekkelijk

Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. In los zand of losse aarde kunnen ze makkelijk graven. Je maakt je tuin minder aantrekkelijk voor katten als je graafplekken inruilt voor planten. Zet de planten dicht bij elkaar en kies voor bodemdekkers. En doe een deksel op de zandbak.

Blijft er losse aarde over, stamp die dan aan. Op die plekken kun je ook stekelige takken neerleggen, satéprikkers in de grond steken (goed zichtbaar, met de punt naar beneden) of kippengaas ondiep ingraven. Katten hebben een hekel aan koffiedik aan de pootjes, dus dit kun je tussen de tuinaarde mengen waar ze vaak poepen.

Welke planten vinden katten vies ruiken

Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.

Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.

Water en geluid

Er zijn apparaten met een sensor die water sproeien op het moment dat een dier de tuin binnenkomt. Je kunt ze kopen in de dierenwinkel. Ook met geluid kun je katten wegjagen. Het is niet schadelijk voor de kat maar schrikt wel af. Kies voor een apparaat (of instelling) met geluid dat hoger is dan 20.000 Hz, zodat het geluid voor de buren niet hoorbaar is. Om energie te besparen kun je beter voor apparaten op zonne-energie gaan en met een sensor.

Chemische bestrijding

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Om katten af te schrikken, zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.