Kattenoverlast

Minder kattenpoep in je tuin?

Tuininrichting Katten poepen en plassen graag op kale grond. Plant daarom bodembedekkers! Ze maken niet alleen jouw tuin minder aantrekkelijk als kattentoilet, maar bieden veel meer voordelen! Lees meer!
Voor de gezelligheid zijn katten in huis niet meer weg te denken in Nederland. Buiten veroorzaken katten overlast door te poepen in de tuin (van de buren). Ook vangen ze tuinvogels en -dieren, en maken ze ’s nachts kabaal. Je mag katten geen kwaad doen, maar je kunt wel maatregelen nemen tegen kattenoverlast.

In Nederland zijn meer dan 3 miljoen katten. Een kat leert binnenshuis om de kattenbak te gebruiken. Maar het is de natuur van het beest om zijn plas en drollen buiten te begraven. Het heeft dus geen zin om boos te worden op het dier. Je kunt er wel voor zorgen dat katten je tuin niet als kattenbak gebruiken door je tuin minder aantrekkelijk te maken. Je kunt zelfs maatregelen nemen waardoor katten helemaal niet meer in je tuin kunnen komen. Zo kun je voorkomen dat je tuin de kattenbak van de buurt wordt.

Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is niet hygiënisch. Het is ongezond als kinderen de ontlasting aanraken. Zwangere vrouwen kunnen een infectie oplopen (toxoplasmose), wat gevaarlijk is voor de baby in de buik.

Tips tegen kattenoverlast

  1. 01

    Ga in gesprek met de eigenaar van de kat en zoek samen een oplossing. Hij of zij is verantwoordelijk voor eventuele schade en overlast die het huisdier ergens anders veroorzaakt.

  2. 02

    Bevestig gaas onderin je haag zodat katten er moeilijker langs kunnen. Plant stekelige struiken, zoals meidoorn.

  3. 03

    Zet veel planten (bodembedekkers) in de tuin. Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven.

  4. 04

    Maak drollen begraven onmogelijk met stekelige takken of ondiep ingegraven kippengaas. En doe een deksel op de zandbak.

  5. 05

    Zet op plekken waar je de kat echt niet wilt hebben planten die katten vies vinden ruiken. Of gebruik een kattenafschrikkend middel op basis van knoflook.

  6. 06

    Blijven katten naar jouw tuin komen? Maak dan een zanderig hoekje op een plek waar je geen last hebt van kattenpoep. Deze tip kan de katteneigenaar ook zelf toepassen. Zo wordt de kat aangemoedigd om vaker in de eigen tuin te poepen en plassen. 

  7. 07

    Is het zomer en zit je buiten? Hou dan een plantenspuit of waterpistool in de aanslag. Jaag ze weg door ze nat te spuiten. Je kunt hier ook speciale sproeiers voor kopen.

Hoe houd je katten uit de tuin?

Praat met het baasje

Probeer samen met de eigenaar oplossingen te vinden als je last van katten hebt. De eigenaar is verantwoordelijk voor eventuele schade die zijn of haar huisdier ergens anders veroorzaakt. Er zijn verschillende maatregelen om de kattenoverlast bij de buren of schade aan de natuur te beperken. Door de eigen tuin aantrekkelijk te maken voor de kat kan de eigenaar overlast bij de buren beperken. Of helemaal voorkomen door de kat binnen de tuin, in een kattenren of zelfs binnenshuis te houden.

Maak je tuin onaantrekkelijk

Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. In los zand of losse aarde kunnen ze makkelijk graven. Je maakt je tuin minder aantrekkelijk voor katten als je graafplekken inruilt voor planten. Zet de planten dicht bij elkaar en kies daarbij voor bodembedekkers. En doe een deksel op de zandbak.

Losse aarde kun je het beste aanstampen, dan is het moeilijker om in te graven. Op die plekken kun je ook stekelige takken neerleggen, satéprikkers in de grond steken (goed zichtbaar, met de punt naar beneden) of kippengaas ondiep ingraven. Katten houden niet van koffiedik, dit kun je tussen de tuinaarde mengen waar ze vaak poepen.

Maak je tuin minder bereikbaar

Katten zijn zo behendig dat het lastig is om ze uit je tuin te weren. Met gaas en planten kun je het moeilijker voor ze maken om langs je haag, schutting of hek te komen.

  • Plaats (kippen)gaas bij je haag of schutting om te voorkomen dat katten makkelijk erlangs of eronderdoor lopen.
  • Plant planten met stekels langs ingangen. Katten lopen niet graag langs stekelige planten zoals meidoorn. Een volledig stekelige haag houdt de kat nog beter buiten.

Als je zeker wilt zijn dat katten niet in je tuin komen, kan een schutting effectiever zijn dan een stekelige haag. Om te voorkomen dat katten over je schutting heen springen zijn er meerdere systemen te kopen of te maken. Deze maak je bovenop de schutting vast. Bijvoorbeeld schuin gaas. Of een systeem met rollende buizen, waar de kat geen grip op kan krijgen.

Welke planten vinden katten vies ruiken

Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, wormkruid, kattenschrik, munt, goudbloemen, vuurwerkplant, lavendel, citroenverbena, en citroentijm .

Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes. Bijvoorbeeld met citroenschillen, peper of knoflook. Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien. Geconcentreerde geuren zoals hertshoornolie kunnen schadelijk zijn voor het milieu, en mogen niet zomaar toegepast worden om katten te weren. Kijk altijd of een middel een heeft. Er is een kattenwerend middel op de markt, op basis van knoflook, dat hiervoor toegelaten is.

Water en geluid

Katten houden niet van water. Met een waterpistool kun je ze wegjagen uit de tuin. Er ook zijn apparaten met een sensor die water sproeien op het moment dat een dier de tuin binnenkomt. Je kunt ze kopen in de dierenwinkel. Kies om energie te besparen een variant op zonne-energie.

Een toelatingsnummer herken je op het etiket aan een nummer dat begint met NL, EU of eindigt op een N. Zoals NL-1234567-0000, EU-1234567-0000 of 12345N. 

Lees meer over gebruik van toegelaten middelen