Mieren

Mieren zijn op zoek naar voedsel. Voorkom dus dat jouw huis aantrekkelijk wordt voor de kleine diertjes. Ruim etensresten direct op en bewaar voedsel goed afgesloten. Maak je huis ook aan de buitenkant 'mierproof', zodat ze niet binnen kunnen komen, of breng de mieren dan op een dwaalspoor.
Tips tegen mieren
-
01
Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten.
-
02
Dicht kieren en naden. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas.
-
03
Mieren volgen vaste routes via een geurspoor. Breng ze in de war door dit spoor te onderbreken.
-
04
Tropische mieren krijg je niet zelf weg, dan moet je een professionele bestrijder inschakelen. Ontdek hier om wat voor mier het gaat.
-
05
Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

Mieren in huis voorkomen
Bedenk voor je gaat bestrijden dat mieren in de tuin allerlei nuttige functies vervullen: ze eten bijvoorbeeld schadelijke insecten. Je kunt makkelijk zorgen dat ze jouw huis niet opzoeken. Zorg ervoor dat jouw huis geen voedselbron is voor mieren. De kleine beestjes zijn dol op zoetigheid. Een paar koekkruimels of druppels limonade zijn voor mieren al een feestmaal. Laat afwas niet staan, veeg kleverige jampotjes af en ruim etensresten direct op. Ook is het verstandig om etenswaren goed afgesloten te bewaren.
Maak kieren dicht
Mieren hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Maak je huis 'mierproof' door kieren en naden aan de binnenkant van je woning goed dicht te kitten. Dit kun je ook doen aan de buitenkant van de woning als de kieren smaller zijn dan 7 mm. Ventilatiegaten in de gevel zijn ook handige toegangspoorten voor mieren. Met fijnmazig insectengaas sluit je dit soort openingen af voor alle kleine insecten en laat je de ventilatie intact. Let op: heb je een spouw? Dan kunnen deze ventilatiegaten, als ze breder zijn dan 7 mm, ook in gebruik zijn door vleermuizen of vogels. Sluit daarom alleen smalle openingen af met gaas, of bredere openingen alleen als ze dicht bij de grond zijn.
Is bestrijding wel nodig?
Vaak is het niet nodig om mierennesten in de tuin te bestrijden als ze geen overlast in je huis of op je terras veroorzaken. Mieren vervullen in de tuin een nuttige rol: ze ruimen afval en schadelijke insecten op. Mierennest op je stoepje? Af en toe vegen houdt de stoep schoon. In de nazomer gaat de overlast vanzelf weer over tot de mieren volgende zomer weer terugkeren op dezelfde plek. Mieren kiezen gemiddeld 6 tot 8 jaar dezelfde plek voor het nest.
Minder tegels, minder mieren
Mieren nestelen graag onder tegels: die bieden een veilig dak boven het hoofd en worden in de zomer lekker warm. Wil je liever dat mieren je tuin overslaan? Zorg dan voor weinig tegels in de tuin.

Afweermiddelen inzetten
Je kunt zorgen dat mieren je huis niet meer in komen door hun geursporen te verwijderen. Als een mier voedsel ontdekt, maakt hij namelijk een spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit spoor en zo krijg je de hele kolonie in huis.
Breng mieren op een dwaalspoor
Door hun spoor te onderbreken, breng je mieren op een dwaalspoor. De oriëntatie van de mieren kan in huis al worden verstoord door goed met zeep schoon te maken en het lokspoor daarmee te verwijderen. Je kunt ook proberen of ze van het pad raken van een sterk ruikend kruid, maar dat werkt niet altijd. Als mieren verdwalen gaan ze op een andere plek opzoek naar voedsel. Ook eenvoudige komkommerschijfjes leiden de mieren af van hun vaste routes. In de tuin kunnen mieren in de war raken van bloemen zoals afrikaantje, goudsbloem, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt of basilicum op hun looproutes.
Natuurlijke afweermiddelen tegen mieren
Hoe? | Wat? |
Blaadjes uitstrooien | Verkruimelde pepermuntblaadjes of zakjes muntthee, vers tomatenblad |
Planten neerzetten | Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt, basilicum. |
Huismiddelen uitstrooien |
Uienpoeder, komkommerschillen of -schijfjes, koffiedik, knoflookpoeder |
Lok ze in de val met suiker
Je kunt mieren in de val lokken met suiker. Maak een klein gaatje in het deksel waar ze wel in, maar niet uit kunnen.
Nesten verwijderen: bloempot
Kleine mierennesten in de tuin kun je bestrijden met omgekeerde bloempotten. Je vult die met aarde uit de tuin en zet ze omgekeerd op het mierennest. Na een dag of tien (afhankelijk van het weer) hebben de mieren nesten in die potten gemaakt. Hun eitjes zitten dan dus in de potten. Je kunt dan de gehele pot verwijderen en de inhoud uitstrooien in een kippenhok, of de biobak.

Stromend water
Mieren verlaten volgens de Consumentenbond vanzelf hun nest als je het een aantal keer met koud water laat overstromen. Werkt dit niet afdoende? Je kunt mierennesten ook bestrijden door er kokend water overheen te gieten. Dit moet je enkele keren herhalen.
Natuurlijke vijand gebruiken
Bij tuincentra zijn pakketjes met nematoden te koop. Deze aaltjes zijn kleine parasieten. Mieren kunnen hier niet tegen en verlaten hun nest of sterven.
Chemische bestrijding
Tegen mieren zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.
Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Volg altijd de gebruiksaanwijzing
Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.
Negeer vage claims
Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.
Klein chemisch afval
Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.
Professionele bestrijding
Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.
Veel huismiddeltjes niet toegelaten
Op internet wordt soms aangeraden om kaneel, kruidnagel en cayennepeper als huismiddeltjes tegen mieren te gebruiken. Dit is niet aan te raden. Deze middelen hebben een sterk schimmeldodende werking. Als ze in de bodem komen, kunnen ze daar nuttige bodemschimmels doden. Ook koperslijpsel is een slecht idee. Koper verdwijnt niet, en vervuilt dus de bodem. Het nest begieten met azijn is niet toegestaan: azijn kan voor problemen zorgen als het uitspoelt naar rivieren en sloten.
Gesteentemeel: mag niet
In het tuincentrum wordt ook mierenpoeder op basis van gesteente- of basaltmeel verkocht. Omdat het dodelijk is voor alle insecten en schimmels, mag het niet worden ingezet tegen mieren.
Faraomier of draaigatje? Schakel een professional in
Heb je het hele jaar door last van mieren in huis? Of verzakken er tegels in de tuin door mieren? Dan kan het zijn dat je last hebt van exotische (invasieve) mieren. Invasieve mieren komen hier van nature niet voor en kunnen problemen geven. De tropische faraomier bijvoorbeeld: een opvallend kleine mierensoort die je bijna niet zelf kunt bestrijden. Een andere exotische mierensoort die je in huis en in je tuin kunt krijgen is het mediterraan draaigatje. Als je denkt dat je last hebt van exotische mieren kun je beter zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Doe je dat niet, dan is er het risico dat de plaag alleen maar groter wordt en zich uitbreidt naar de buren. Bestrijding kost zo’n 100 euro per adres.
Twijfel je of het om een tropische mier gaat? Dan kun je het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) om advies vragen. De kosten hiervoor zijn rond de 80 euro. Woon je in een gemeente met een uitgebreide serviceovereenkomst met KAD, dan is determinatie in sommige gevallen zelfs gratis. Check hier of jouw gemeente zo’n overeenkomst heeft.
Anderen keken ook naar
Spinnen
Buiten zijn spinnen onmisbaar voor de natuur. Ze komen in ieder huis voor en veroorzaken meestal geen overlast. Omdat spinnen insecten eten zijn ze juist...
Plagen in de voorraadkast
Droge producten kun je over het algemeen lang bewaren, maar ze zijn nog wel vatbaar voor voorraadinsecten. Meelmotten, graanklanders of meelmijten kunnen...
Plagen in de tuin bestrijden
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij jouw tuin. Maar hoe voorkom je dat ze uitgroeien tot een plaag?