Mieren

Man veegt keuken vanwege mierenplaag in huis - foto Bram Schilling
Mieren zijn buitenshuis nuttige dieren. Maar mierennesten kunnen je terras ontwrichten en binnenshuis kunnen de kriebelbeestjes voor overlast zorgen. Hoe houd je mieren milieuvriendelijk buiten de deur?

Mieren zijn op zoek naar voedsel. Voorkom dus dat jouw huis aantrekkelijk wordt voor de kleine diertjes. Ruim etensresten direct op en bewaar voedsel goed afgesloten. Maak je huis ook aan de buitenkant 'mierproof', zodat ze niet binnen kunnen komen, of breng de mieren dan op een dwaalspoor.

Tips tegen mieren

01

Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten.

02

Dicht kieren en naden aan de buitenkant van je huis. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas.

03

Mieren volgen vaste routes via een geurspoor. Breng ze in de war door dit spoor te onderbreken.

04

Tropische mieren krijg je niet zelf weg, dan moet je een professionele bestrijder inschakelen. Ontdek hier om wat voor mier het gaat.

05

Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

Mieren in huis voorkomen

Bedenk voor je gaat bestrijden dat mieren in de tuin allerlei nuttige functies vervullen: ze eten bijvoorbeeld schadelijke insecten. Je kunt makkelijk zorgen dat ze jouw huis niet opzoeken. Zorg ervoor dat jouw huis geen voedselbron is voor mieren. De kleine beestjes zijn dol op zoetigheid. Een paar koekkruimels of druppels limonade zijn voor mieren al een feestmaal. Laat afwas niet staan, veeg kleverige jampotjes af en ruim etensresten direct op. Ook is het verstandig om etenswaren goed afgesloten te bewaren.

Maak kieren dicht

Mieren hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Maak je huis 'mierproof' door kieren en naden goed dicht te kitten. Ventilatiegaten in de gevel zijn ook handige toegangspoorten voor mieren. Met fijnmazig insectengaas sluit je dit soort openingen af voor alle kleine insecten en laat je de ventilatie intact.

Is bestrijding wel nodig?

Vaak is het niet nodig om mierennesten in de tuin te bestrijden als ze geen overlast in je huis of op je terras veroorzaken. Mieren vervullen in de tuin een nuttige rol: ze ruimen afval en schadelijke insecten op. Mierennest op je stoepje? Af en toe vegen houdt de stoep schoon. In de nazomer gaat de overlast vanzelf weer over tot de mieren volgende zomer weer terugkeren op dezelfde plek. Mieren kiezen gemiddeld 6 tot 8 jaar dezelfde plek voor het nest.

Minder tegels, minder mieren

Mieren nestelen graag onder tegels: die bieden een veilig dak boven het hoofd en worden in de zomer lekker warm. Wil je liever dat mieren je tuin overslaan? Zorg dan voor weinig tegels in de tuin.

Man tilt steen op om mierennest te zien - foto Bram Schilling
Terrastegel optillen vanwege mierennest - foto Bram Schilling

Afweermiddelen inzetten

Je kunt zorgen dat mieren je huis niet meer in komen door hun geursporen te verwijderen. Als een mier voedsel ontdekt, maakt hij namelijk een spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit spoor en zo krijg je de hele kolonie in huis.

Breng mieren op een dwaalspoor

Door hun spoor te onderbreken, breng je mieren op een dwaalspoor. De oriëntatie van de mieren kan in huis al worden verstoord door goed met zeep schoon te maken en het lokspoor daarmee te verwijderen. Je kunt ook proberen of ze van het pad raken van een sterk ruikend kruid, maar dat werkt niet altijd. Als mieren verdwalen gaan ze op een andere plek opzoek naar voedsel. Ook eenvoudige komkommerschijfjes leiden de mieren af van hun vaste routes. In de tuin kunnen mieren in de war raken van bloemen zoals afrikaantje, goudsbloem, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt of basilicum op hun looproutes.

Natuurlijke afweermiddelen tegen mieren

Hoe? Wat?
Blaadjes uitstrooien Verkruimelde pepermuntblaadjes of zakjes muntthee, vers tomatenblad
Planten neerzetten Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt, basilicum.
Huismiddelen uitstrooien

Uienpoeder, komkommerschillen of -schijfjes, koffiedik, knoflookpoeder, kalk

Lok ze in de val met stroop

Je kunt mieren in de val lokken met een potje stroop. Maak een klein gaatje in het deksel waar ze wel in, maar niet uit kunnen.

Nesten verwijderen: bloempot

Kleine mierennesten in de tuin kun je bestrijden met omgekeerde bloempotten. Je vult die met aarde uit de tuin en zet ze omgekeerd op het mierennest. Na een dag of tien (afhankelijk van het weer) hebben de mieren nesten in die potten gemaakt. Hun eitjes zitten dan dus in de potten. Je kunt dan de gehele pot verwijderen en de inhoud uitstrooien in een kippenhok, of de biobak.

Stromend water

Mieren verlaten volgens de Consumentenbond vanzelf hun nest als je het een aantal keer met koud water laat overstromen. Werkt dit niet afdoende? Je kunt mierennesten ook bestrijden door er kokend water overheen te gieten. Dit moet je enkele keren herhalen.

Natuurlijke vijand gebruiken

Bij tuincentra zijn pakketjes met nematoden te koop. Deze aaltjes zijn kleine parasieten. Mieren kunnen hier niet tegen en verlaten hun nest of sterven.

Mierenpoeder: wat zit erin?

Er zijn verschillende soorten mierenpoeder te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het Ctgb en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Lees meer over inzetten van chemische middelen en het Ctgb.

Over de door het Ctgb toegelaten stoffen in mierenpoeder kun je hieronder meer lezen. Volg altijd de nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Strooi mierenpoeder op de nestingangen.

Diatomeeënaarde (kiezelgoer)

Diatomeeënaarde (kiezelgoer) is een mechanisch insecticide: de scherpe randjes van de stof beschadigen de huid van insecten, die daardoor uitdrogen. Zorg ervoor dat je het niet inademt. Gebruik het niet als binnen 24 uur regen verwacht wordt.

Pyrethrine en Deltamethrin

Pyrethrine is een natuurlijk insectengif uit chrysanten. Deltamethrin is een synthetische variant (een pyrethroïde). De stoffen verlammen mieren als ze er mee in contact komen. Gebruik pyrethrine ’s avonds, want de stof breekt snel af in de zon.

Lambda cyhalothrin

Lambda cyhalothrin staat op de lijst van schadelijke stoffen die de Europese Unie wil verbieden, zodra er een minder schadelijk alternatief beschikbaar komt. Lambda cyhalothrin is een pyrethroïde (net als deltamethrin). Omdat het giftig is voor vis en ongewervelde waterdieren mag je het niet in de buurt van vijvers, sloten en rioleringsopeningen gebruiken. Omdat het giftig is voor bijen (en andere nuttige insecten), mag je het niet op open grond strooien maar alleen in gaten en kieren tussen de tegels van paden en overdekte terrassen.

Lokdozen: verschillende stoffen

In mierenlokdozen zit gif. Koop alleen middelen met een toelating van het Ctgb. Vaak zit er een suikerhoudende lokstof in, die ook aantrekkelijk voor bijen en andere insecten kan zijn. Het is daarom belangrijk altijd de gebruiksaanwijzing goed te volgen. Maak de opening niet groter en zet ze niet in de regen, om uitspoeling van gif te voorkomen. Hieronder staan enkele van de (toegelaten) werkzame stoffen.

Fenothrin

Ook D-fenothrin en 1R trans-fenothrin zijn pyrethroïdes (dus een synthetische variant van de natuurlijke stof pyrethrine). Zet de loktoren op een mierenpad (mag ook binnenshuis) of bij een nest, maar zorg dat het niet vochtig wordt, en niet in de zon staat of onder de verwarming. Het doosje werkt ongeveer een maand. Als er na een maand nog steeds mieren zijn, kan je een nieuwe loktoren plaatsen.

Imidacloprid en spinosad

Imidacloprid is het bekendste neonicotinoïde. Om water- en bodemorganismen te beschermen, moet voorkomen worden dat de stof kan wegspoelen. Zet lokdozen met imidacloprid dus in geen geval in de regen. Spinosad is een insecticide dat gemaakt wordt door een bodembacterie. Het werkt net als neonicotinoïden op het zenuwstelsel van insecten. Spinosad is giftig voor bijen en andere nuttige insecten en voor waterorganismen en regenwormen. Voorkom dus dat het middel buiten het doosje komt.

S-methopreen

Specifiek voor de bestrijding van de tropische faraomier zijn er lokdozen met S-methopreen. Dit middel is giftig voor mens en milieu en mag je alleen binnenshuis gebruiken. De tropische faraomier komt in Nederland alleen binnen voor. Houd de lokdozen buiten bereik van kinderen en eet, drink of rook niet wanneer je de doosjes plaatst. Was je handen met veel water en zeep als je de doosjes hebt vastgepakt. Gooi dit middel niet weg in het riool (gootsteen of wc) en gebruik het niet in combinatie met andere insecticiden. Tropische faraomieren en Argentijnse plaagmieren kun je binnenshuis ook bestrijden met een specifiek lokmiddel op basis van Imidacloprid.

Spuitbus: let op met jonge kinderen

In spuitbussen tegen kruipend ongedierte in huis zit pyrethrine. Pyrethrine is een natuurlijk insectengif uit chrysanten. Het verlamt mieren als ze er mee in contact komen. Bij bestrijding van mieren dienen de loopwegen en de nestingangen grondig te worden besproeid. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: het middel mag uitsluitend gebruikt worden op plaatsen waar jonge kinderen niet in direct contact kunnen komen met het behandelde oppervlak.

Klein chemisch afval

Kies je voor chemische bestrijdingsmiddelen, lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing door. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk. Laat de spuitbus, lokdoos of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Huismiddeltjes

Op internet wordt soms aangeraden om kaneel, kruidnagel en cayennepeper als huismiddeltjes tegen mieren te gebruiken. Dit is niet aan te raden. Deze middelen hebben een sterk schimmeldodende werking. Als ze in de bodem komen, kunnen ze daar nuttige bodemschimmels doden. Ook koperslijpsel is een slecht idee. Koper verdwijnt niet, en vervuilt dus de bodem. Het nest begieten met azijn is niet toegestaan: azijn kan voor problemen zorgen als het uitspoelt naar rivieren en sloten.

Gesteentemeel: mag niet

In het tuincentrum wordt ook mierenpoeder op basis van gesteente- of basaltmeel verkocht. Omdat het dodelijk is voor alle insecten en schimmels, mag het niet worden ingezet tegen mieren.

Faraomier of draaigatje? Schakel een professional in

Heb je het hele jaar door last van mieren in huis? Of verzakken er tegels in de tuin door mieren? Dan kan het zijn dat je last hebt van exotische (invasieve) mieren. Invasieve mieren komen hier van nature niet voor en kunnen problemen geven. De tropische faraomier bijvoorbeeld: een opvallend kleine mierensoort die je bijna niet zelf kunt bestrijden. Een andere exotische mierensoort die je in huis en in je tuin kunt krijgen is het mediterraan draaigatje. Als je denkt dat je last hebt van exotische mieren kun je beter zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Doe je dat niet, dan is er het risico dat de plaag alleen maar groter wordt en zich uitbreidt naar de buren. Bestrijding kost zo’n 100 euro per adres.

Twijfel je of het om een tropische mier gaat? Dan kun je het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) om advies vragen. De kosten hiervoor zijn rond de 80 euro. Woon je in een gemeente met een uitgebreide serviceovereenkomst met KAD, dan is determinatie in sommige gevallen zelfs gratis. Check hier of jouw gemeente zo’n overeenkomst heeft.