Fruitvliegjes

Voorkom voedselbederving

Slim bewaren Houd fruitvliegjes buiten en ga tegelijkertijd voedselverspilling tegen. Voedsel slim bewaren biedt uitkomst! Bekijk de tips
Fruitvliegjes: vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met een paar simpele tips kun je de overlast beperken.

Tips tegen fruitvliegjes

 1. 01

  Eet fruit op tijd op. En laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren.

 2. 02

  Toch fruit buiten de koelkast? Zorg dat de vliegjes er niet bij kunnen om eitjes te leggen door het gebruik van een vliegenkap.

 3. 03

  Maak je aanrecht, eettafel en kookplaat meteen schoon en spoel vuile glazen direct om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): daar houden fruitvliegjes juist van.

 4. 04

  Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet die op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

 5. 05

  Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.

 6. 06

  Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.

 7. 07

  Je kunt zelf een val maken om fruitvliegjes te vangen. Zet geen chemische middelen in tegen fruitvliegjes.

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten of gisten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt.

Fruitvliegjes. Fruitvliegjes bestrijden.

Fruit koel bewaren

Appels, peren, aardbeien, ander zacht fruit en gesneden fruit kun je in de koelkast bewaren. Tropisch fruit zoals bananen, mango’s en ananas bewaar je buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou (bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast). Eet dit fruit dus echt op tijd op. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je verschillende soorten fruit en groente het beste kunt bewaren.

Houd het schoon!

Spoel vieze glazen met restjes sap of wijn en bordjes waar jam of fruit op heeft gelegen om, en zet ze meteen in de vaatwasser als je die hebt. Gooi lege flesjes of blikjes meteen weg of spoel ze goed om. Haal regelmatig een doekje over je aanrecht en eettafel. En pak elke dag een schoon aanrechtdoekje en sponsje.

Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak en ververs de zak als je toch fruitvliegjes in de vuilnisbak ziet.

En zet de bloemetjes buiten

Heb je bloemen of plantjes in huis? Haal de dode blaadjes en verwelkte bloemen er regelmatig uit en gooi ze in de biobak. Laat een bos bloemen sowieso niet te lang staan.

Wat lusten fruitvliegjes nog meer?

 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
 • Restjes bier onderin een flesje of blikje
 • Gemorst vruchtensap of restjes in een glas
 • Planten en kruiden waarvan blaadjes dor of rot zijn
 • Verwelkte (bosjes) bloemen
 • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
 • Koffiedik in je koffiezetapparaat
 • Gebruikte koffiepads en theezakjes
 • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding
Wist je dat Fruitvliegjes dol zijn op fruitgeuren? Gebruik daarom geen schoonmaakmiddel met citroen- of appelgeur, maar neem liever eucalyptus, lavendel of iets neutraals.

Welke stap zet jij?

Je praktische gids Milieu Centraal is je praktische gids voor iedere duurzame stap. Zo wordt het makkelijker om duurzame keuzes te maken. Ontdek wat jij kan doen

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren. Ze houden bijvoorbeeld niet van de geur van basilicum, salie, dille, lavendel, knoflook en kruidnagel. Daar kun je dus je voordeel mee doen: zet wat kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit. Maar let op: geconcentreerde vormen zoals etherische oliën zijn hiervoor niet toegelaten.

Lok ze in de val!

Een andere manier om van fruitvliegjes af te komen, is om ze in de val te lokken. Je vindt vallen tegen fruitvliegen in de winkel, maar koop alleen vallen als je ziet wat voor middel erin zit. Je kunt zelf ook simpel een val maken.

Hoe maak je een val voor fruitvliegjes?

 • Neem een klein, plastic bakje met dekseltje.
 • Doe hier iets met suiker of gist in, bijvoorbeeld wat honing, een mengsel van water en (cider)azijn, wijn of siroop.
 • Prik een klein gaatje in het dekseltje.
 • Geen deksel? Gebruik plasticfolie dat je strak over het bakje spant (bijvoorbeeld met een elastiekje) en prik daarin een klein gaatje.

De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen, maar kunnen daarna niet meer de weg naar buiten vinden. Zet de val ergens waar je geen last van de fruitvliegjes hebt, dus niet midden in de keuken: daar wil je ze immers niet naartoe lokken. Na gebruik kun je de inhoud van de zelfgemaakte val, met fruitvliegjes en al, door de gootsteen spoelen.

Chemische bestrijding

Als je de bovenstaande tips probeert is je huis meestal snel (weer) fruitvliegvrij. Fruitvliegjes verjagen met chemische middelen is dus niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen fruitvliegjes zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.

Tips tegen allerlei plagen

Als je een beestje tegenkomt in je huis betekent dat nog niet meteen een plaag. Door op tijd in actie te komen kun je voorkomen dat ongedierte of een plantenschimmel uitgroeit tot een plaag. En is het al te laat? Zoek eerst naar een milieuvriendelijke oplossing voor je chemische middelen gebruikt. Lees hoe je plagen voorkomt, bestrijdt met hand en vijand en gif gepast gebruikt op beter bestrijden

Infographic met tips tegen plagen - klik op het vergrootglas voor grote weergave