Tips voor een schone gft-bak

Vrouw en meisje in de tuin met een GFT bak op de voorgrond. Vraag een GFT bak aan bij de gemeente, wanneer je deze nog niet hebt.
Vooral in de zomer kun je last krijgen van een stank en ongedierte bij je gft-bak (biobak). Wat kun je doen tegen de geur van rottende etensresten of een madenplaag rond je bak? Vind bruikbare tips en ontdek welke oplossingen niet goed zijn voor het gft-afval.

Dankzij fijn tuinafval, zoals bladeren, blijft je gft-bak schoner en droger. Zonder tuinafval is het gft-afval vochtiger en geeft sneller stankoverlast. Dat is in steden een groter probleem door kleinere tuinen en minder stankhindervrije plekken voor de bakken. Naast fijn tuinafval kun je ook andere dingen doen om de bak schoon en droog te houden.

Voorkom stank en maden

Gooi etensresten, vis en vlees in de bak die het eerst geleegd wordt. Je kunt ze eventueel verpakken in een krantenpagina. Vliegen komen af op etensresten, vlees en vis om daar hun eitjes te leggen. Schillen en groente- en fruitresten zijn minder gevoelig voor geuroverlast en kunnen dus wel altijd in de gft-bak. Laat de bak bij iedere inzamelronde legen, ook als deze niet helemaal vol is. Zet de container op een zo koel mogelijke plek uit de zon.

Meer tips voor een schone en frisse bak

  1. 01

    Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen; het voorkomt ook vastvriezen in de winter.

  2. 02

    Vul de gft-bak in laagjes: leg op een laag keukenafval een laagje gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het gft een stuk droger.

  3. 03

    Af en toe een handje zaagsel kan vocht en geurtjes absorberen.

  4. 04

    Gebruik afbreekbare plastic of papieren gft-inzamelzakken. Leg er geen knoop in.

  5. 05

    Gooi geen vochtig afval in de container: dit voorkomt broei en extra stank.

  6. 06

    Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen en zorg dat vochtige etensresten eerst in het gootsteenbakje uitlekken (voorkomt ook vastvriezen in de winter).

  7. 07

    Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de gft-container leeg achter.

  8. 08

    Vervang de deksel van je kliko door een anti-stankdeksel. Deze deksels hebben een gat met een filter voor beluchting.

Je gft-bak schoonmaken

Maak de bak regelmatig schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat. De put op straat loopt in veel gemeentes regelrecht naar het oppervlaktewater,
en schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het waterleven. Je kunt ook een bezem, schrobber of hogedrukreiniger gebruiken om de bak goed schoon te krijgen. Laat de bak drogen, voordat je de bak weer gebruikt.

Schakel je een bedrijf in om je bak schoon te maken? Dan kun je vragen hoe ze omgaan met het vuile water. Gebruik geen chloorhoudende producten, desinfecterende middelen, insecticiden, ongebluste kalk of gips want dit is schadelijk voor het milieu en verstoort het composteringsproces.

Deksel open of dicht?

Wat het best is hangt af van waar je last van hebt. Met de deksel goed dicht krijg je minder snel last van vliegen en maden. De bak een beetje openlaten voorkomt stankoverlast.

Anti-stank deksel

Bij last van geur of maden kan een anti-stank deksel helpen. Deze deksel kan op een kliko worden geplaatst en heeft een filter van kokosmateriaal die zorgt dat de container belucht wordt.

Geen goede oplossing voor de compost

Van gft-afval wordt compost gemaakt. Sommige dingen horen niet bij het gft-afval omdat ze het composteerproces verstoren. Let dus ook op met middelen tegen stank of ongedierte. Gebruik de volgende oplossingen niet:

  • Kattenbakkorrels (ook niet van geperst papier/zaagsel) om vocht en geurtjes te absorberen;
  • Zout of antivriesvloeistoffen tegen vastvriezen, want die verstoren het composteringsproces;
  • Vloeibare etensresten als soep, koffie en melk;
  • Waspoeder op de bodem (of halverwege);
  • Zuiveringszout of soda op de bodem van de bak om vieze luchtjes te neutraliseren;
  • Mottenballen in een panty aan het handvat;
  • Zout / strooizout en kalk om maden uit te drogen;
  • Spuiten met luchtverfrisser met lavendel;
  • Vliegenspray in de gft-bak spuiten;
  • Voor biobak bedoelde 'milieuvriendelijke' middelen tegen ongedierte.

Wat mag er wel of niet in jouw kliko?