Hoeveel voedsel verspillen we?

Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot gemiddeld ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per persoon per jaar. Dat komt neer op 120 euro. Wil jij meer verspillingsvrij zijn? Download de app Verspillingsvrije coach in Google Play of de Appstore en krijg inspiratie, tips en challenges voor in jouw keuken.
Bekijk 10 tips tegen voedselverspilling

Hoeveel verdwijnt er in de afvalbak?
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
Wil jij minder verspillen? Doe mee aan de Verspillingsvrije week.
Voedselverspilling: tijdens productie én in huis
Ongeveer een derde van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, belandt uiteindelijk niet op het bord van consumenten. Dat schatten onderzoekers. Daaronder valt al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt gelukkig nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.
Verspilling bij jou thuis
Zijn de voedingsmiddelen eenmaal in huis, dan gaat de verspilling door. Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 34 kilo bij het afval. Dat kost elke Nederlander ruim 120 euro per jaar!
Drank door de gootsteen
Naar schatting spoelen we per jaar ongeveer 45 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet. Je kunt veel besparen door dranken op het juiste formaat te kopen, niet meer koffie en thee te zetten dan nodig en zuiniger om te gaan met zuiveldranken. Melk is vaak nog prima drinkbaar na de THT-datum.
Verschillende oorzaken
De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker.
Welk eten verspillen we het meest?
Bekijk het plaatje in een nieuw venster
Milieu-impact van verspilling
Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn, in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. De energie die daarvoor nodig is, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken.
Uitstoot van broeikasgassen
Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.
Afval
Verder vergroot het weggooien van eten de afvalberg. De milieugevolgen zijn afhankelijk van de manier waarop afval verwerkt wordt. Een deel van het huishoudelijk voedselafval van Nederland gaat bij het groente- fruit- en tuinafval; het wordt compost voor landbouw en plantsoenen.
Maar niet iedereen scheidt zijn afval; daardoor komt een deel van het weggegooide eten terecht bij het huishoudelijk restafval dat wordt verbrand in afval-energiecentrales. Daar levert het nog wat energie op. Vroeger werd het huishoudelijk afval ook gestort, maar dit is inmiddels verboden.
Anderen keken ook naar
Eten kopen op maat
Slim boodschappen doen kan veel voedselverspilling voorkomen. Dat is nodig want per persoon gooien we ieder jaar gemiddeld ruim 34 kilo eetbaar voedsel...
Verspillingsvrije coach
Gooi je vaker eten weg dan je zou willen? Dan kun je de hulp inroepen van je eigen coach. De Verspillingsvrije coach is een app die je tips op maat geeft...
Slim bewaren
Een Nederlander gooit jaarlijks gemiddeld ruim 34 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Deels gaat het om eten dat in de afvalbak belandt omdat het verkeerd...