Hoeveel voedsel verspillen we?

Vrouw met boodschappenmandje en telefoon in haar hand. Verspillingsvrije coach.

Krijg tips

Verspillingsvrije coach De verspillingsvrije coach helpt je met slimme tips, inspiratie en toffe challenges. Naar de app
Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Met de tips en een coach-app maakt Milieu Centraal het makkelijk om slimmer te kopen, koken en bewaren. Ontdek wat jij thuis kan doen om alles op tijd op te maken.

Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot gemiddeld ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per persoon per jaar. Dat komt neer op 120 euro. Wil jij meer verspillingsvrij zijn? Download de app Verspillingsvrije coach in Google Play of de Appstore en krijg inspiratie, tips en challenges voor in jouw keuken.

Bekijk 10 tips tegen voedselverspilling

Bekijk 10 tips tegen voedselverspilling

Hoeveel verdwijnt er in de afvalbak?

Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Wil jij minder verspillen? Doe mee aan de Verspillingsvrije week.

Voedselverspilling: tijdens productie én in huis

Ongeveer een derde van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, belandt uiteindelijk niet op het bord van consumenten. Dat schatten onderzoekers. Daaronder valt al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt gelukkig nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.

Verspilling bij jou thuis

Zijn de voedingsmiddelen eenmaal in huis, dan gaat de verspilling door. Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 34 kilo bij het afval. Dat kost elke Nederlander ruim 120 euro per jaar!

Drank door de gootsteen

Naar schatting spoelen we per jaar ongeveer 45 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet. Je kunt veel besparen door dranken op het juiste formaat te kopen, niet meer koffie en thee te zetten dan nodig en zuiniger om te gaan met zuiveldranken. Melk is vaak nog prima drinkbaar na de THT-datum.

Verschillende oorzaken

De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker.

Welk eten verspillen we het meest?

Bekijk het plaatje in een nieuw venster

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen

Milieu-impact van verspilling

Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn, in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. De energie die daarvoor nodig is, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken.

Uitstoot van broeikasgassen

Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Afval

Verder vergroot het weggooien van eten de afvalberg. De milieugevolgen zijn afhankelijk van de manier waarop afval verwerkt wordt. Een deel van het huishoudelijk voedselafval van Nederland gaat bij het groente- fruit- en tuinafval; het wordt compost voor landbouw en plantsoenen.

Maar niet iedereen scheidt zijn afval; daardoor komt een deel van het weggegooide eten terecht bij het huishoudelijk restafval dat wordt verbrand in afval-energiecentrales. Daar levert het nog wat energie op. Vroeger werd het huishoudelijk afval ook gestort, maar dit is inmiddels verboden.