Koken op maat

Aanrecht vol met eten en vrouw die kookt. Kook op maat.
Jaarlijks gaat er per persoon ruim 33 kilo eetbaar voedsel naar de afvalbak (dat is zo'n € 140!). Kook jij ook regelmatig te veel? Precies zoveel koken als jouw huishouden nodig heeft, is niet makkelijk. De tips van Milieu Centraal helpen.

Voorkomen dat je eten weggooit is de moeite waard: met het eten gooi je immers geld en energie weg. Zonde toch? Lees meer over de milieubelasting en hoe je voedselverspilling kunt voorkomen.

 1. 01

  Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten.

 2. 02

  Hou bij het koken rekening met grote en kleine eters.

 3. 03

  Twijfel je of een maaltijd genoeg zal zijn? Maak dan wat extra van iets dat je kunt bewaren en later in een maaltijd kunt gebruiken.

 4. 04

  Bewaar restjes van maaltijden in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze een dag of 2 bewaren en gebruiken voor een lunch of een andere warme maaltijd. Kijk voor inspiratie op recepten voor restjes.

Hou rekening met kleine en grote eters

Let bij het koken voortaan op de porties: hoeveel eten jij en je tafelgenoten? Gebruik bij het afmeten van porties een kopje, maatbeker of weegschaal en hou rekening met grote en kleine eters.

De tabel laat zien hoeveel er nodig is per volwassene, en geeft een inschatting voor grote eters, kleine eters en kinderen. Houd je toch wat over of kom je iets tekort? Schrijf dat dan op en meet de volgende keer iets meer of minder af.

Onderdeel van de maaltijd Grote eter Kleine eter Kind
Aardappelen 250 g 200 g 75 - 150 g
Rijst (onbereid) 100 g 75 g  30 - 60 g
Pasta (onbereid) 125 g 100 g 25 - 50 g
Groente 200 g 200 g 75 - 150 g
Vlees(vervanger) 100 g 85 g 40 - 85 g

Koken met recepten? Zelf aanpassen!

Kook je regelmatig met recepten? Kijk dan aan tafel of de aangegeven hoeveelheden voldoende waren, of juist veel te veel waren voor jouw huishouden. Probeer er de volgende keer rekening mee houden, en de hoeveelheden aan te passen.

* Maak een keuze uit aardappelen, rijst of pasta.

Twijfel? Kook meer van herbruikbare etenswaren

De kans is groot dat je niet altijd weet hoeveel je moet koken. Als je een nieuw recept uitprobeert bijvoorbeeld, of als er gasten komen. Kook dan wat ruimere hoeveelheden van etenswaren die je goed kunt bewaren, zoals pasta of rijst. Dan heb je zeker genoeg.

Restjes? Slim bewaren en gebruiken!

Wat je overhoudt van een gekookte maaltijd, kun je 2 dagen bewaren in de koelkast, of langer in de vriezer. Gebruik een bewaarbakje of kommetje dat je afsluit met huishoudfolie: als er geen lucht bij kan komen, bederft het minder snel. Kijk voor uitgebreide tips om eten te bewaren op slim bewaren.

Recepten voor restjes

Kliekjes lenen zich uitstekend voor lekkere recepten. Door kliekjes te eten kun je een deel van de voedselverspilling voorkomen. Bekijk de recepten van culinair journalist Loethe Olthuis voor restjes brood, rijst en pasta.

Ik ga koken met restjes

Kant-en-klaar maaltijd kan verspilling voorkomen

Als de portiegrootte van een kant-en-klaarmaaltijd passend voor jou is, kan zo'n maaltijd voedselverspilling helpen voorkomen. Aangezien zulke maaltijden in grote hoeveelheden klaargemaakt worden, is de bereiding ook energiezuinig.

Als je de keuze hebt, neem dan liever een 'koelverse' maaltijd dan een uit de diepvries. Dat scheelt milieubelasting want het invriezen van maaltijden kost anderhalf tot twee keer zoveel energie als het koelen van koelverse maaltijden.

Meer informatie