Motten

Mot
Als je een mot ziet vliegen, is de kans groot dat dit insect eitjes op jouw kleding of stoffen heeft gelegd. Motten knabbelen niet zelf aan je kleding, stoffen of tapijt: dat doen hun larven. Zij leven van de eiwitten in dierlijke materialen als wol, leer, bont of veren.

Mottenlarven vreten meestal niet van 100 procent plantaardige stoffen (katoen, linnen) of synthetische stoffen (nylon, acryl enozovoort). Toch kunnen in die stoffen soms ook mottengaatjes zitten: in vuil en viezigheid op kleding zitten ook voedingsstoffen voor mottenlarven. Berg je kleren daarom schoon op.

Kledingmotten leggen hun eitjes het liefst op een donkere plek waar ze niet gestoord worden. Je kunt mottenvraat voorkomen door je kleren regelmatig te dragen en textiel goed te wassen voordat je het opbergt.

Tips tegen motten

01

Was kleding en andere stoffen voor je het in de kast opbergt. En verpak het in afgesloten zakken of dozen als je het voor langere tijd opbergt.

02

Zet je kasten regelmatig open en laat zonlicht binnen. Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord.

03

Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.

04

Hang kledingstukken met mottengaatjes in de zon, was ze op 60 °C of leg ze 4 dagen in de diepvries.

05

Geurballen mogen niet verkocht worden als mottenballen. Ze zijn schadelijk voor het milieu.

Hoe herken je mottenlarven?

Motten lijken op kleine vlinders met goudkleurige vleugels en zijn vooral 's avonds actief. Larven van de kleermot zijn ongeveer 1 cm lang en wit met een bruin kopje. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn 8 mm lang en lijken op zijden kokertjes.

Bij twijfel: een wit vel papier

Weet je niet zeker of je motten in huis hebt? Zet dan een lijmval of leg een wit vel papier onderin de kast. Mannetjesmotten komen af op de geurstrip in een lijmval en blijven daarin plakken. Op wit papier zie je al snel afvalproducten van de mottenlarven als die aanwezig zijn, zoals tunnelvormige spinsels en korrels.

Motten in huis voorkomen

Er zijn 3 dingen waar motten niet van houden: licht, schone kleren en gestoord worden. Lucht je kasten dan ook regelmatig, laat af en toe zonlicht binnen en hang kleding niet te dicht op elkaar. Als je textiel voor langere tijd opbergt, was het dan eerst goed en verpak het in gesloten plastic zakken of koffers. Het helpt ook als je kledingkasten regelmatig schoonmaakt en tapijten goed stofzuigt.

Motten leven vaak op oude vogelnesten. Je kunt ze buiten de deur houden door horren te plaatsen.

Verjagen met luchtjes en lokwol

Zakjes met lavendel of vlierbloesem, kamfer en etherische oliën uit cederhout verjagen motten uit je kledingkast. Je kunt de insecten ook naar een kartonnen doosje lokken, waarin je een plukje onbehandelde wol legt. Maak gaatjes van 2 cm lang in het doosje en ververs de vulling na enkele weken. Lijmvallen zijn niet alleen handig om te ontdekken of je motten in huis hebt, maar bestrijden de insecten ook. Eén zo'n mottenval is goed voor een ruimte van 30 m2 en werkt ongeveer twee maanden.

Maak aangetast textiel goed schoon

Is je textiel aangetast, klop het dan buiten goed uit en hang de stof in de zon. Je kunt de stof ook minstens een half uur op 60 °C wassen of 4 dagen in de diepvries (-20 °C) leggen. Wollen stoffen kun je het beste laten stomen. Maak de kast goed schoon, zodat eventueel achtergebleven eitjes verdwijnen.

Chemische bestrijding

Tegen motten kun je verschillende chemische middelen kopen. Koop alleen middelen die zijn toegelaten door het Ctgb en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Lees hier hoe en waarom. Hieronder geven we verschillende stoffen met toelating tegen motten. Volg altijd de nauwgezet de gebruiksaanwijzing.

Mottenballen met kamfer, naftaleen of dichloorbenzeen zijn inmiddels verboden, maar soms nog wel te koop. Mottenballen met transfluthrin, een synthetisch pyrethroïde, zijn wel toegestaan. De werkzame stof komt geleidelijk vrij in de lucht.

Insectensprays beschadigen kleding

Er bestaan spuitbussen tegen insecten als motten en mottenlarven met natuurlijke pyrethrine, op basis van chrysantenblaadjes. Deze zijn bedoeld om oppervlaktes te behandelen, zoals planken van een kast. Stofzuig de plek na behandeling en herhaal de behandeling ten minste wekelijks, tot er geen tekenen meer zijn van een hernieuwde plaag. Er zijn ook spuitbussen met pyrethrine in combinatie met piperonylbutoxide. Deze zijn bedoeld om een ruimte mee te behandelen, dus de kamer waar de motten zitten, of de hele kast. Spuit nooit direct op kleren, kleedjes en tapijt, die raken daardoor beschadigd.

Klein chemisch afval

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing door van chemische middelen. Dit houdt de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk. Laat spuitbussen, mottenballen en lokdozen heel en lever de restanten in als klein chemisch afval.