Zilvervisjes en papiervisjes

Houd vraatinsecten buiten de deur

Ventileren Door te ventileren maak je je huis onaantrekkelijk voor vraatinsecten. Ventileren biedt ook andere voordelen. Lees ze hier!
Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar. Het papiervisje wordt vaak aangezien voor een zilvervisje. Helaas, want het papiervisje veroorzaakt meer schade en vraagt om andere maatregelen. Zoek daarom eerst uit om welk beestje het gaat. Beide soorten kun je milieuvriendelijk buiten de deur houden.

Zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben fijne, glanzende schubben. Kenmerkend voor de kruipende insecten zijn drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ook zijn de beestjes allebei actief in het donker. Als je 's avonds plotseling het licht aandoet, kun je ze als een klein slangetje zien wegschieten.

Tips tegen zilvervisjes en papiervisjes

 1. 01

  Je maakt het zilvervisjes en papiervisjes moeilijk door goed te ventileren. Zo zorg je dat je huis niet te vochtig wordt. Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven, maar houden niet van koude buitenlucht.

 2. 02

  Maak kieren en naden dicht met kit. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden. Papiervisjes zitten vaak op zolders waar een cv-ketel hangt. Controleer naden en kieren daar dus goed.

 3. 03

  Berg boeken en papieren daar op in afsluitbare plastic boxen. Als boekenkasten en schilderijen op warme plaatsen staan, kijk dan regelmatig of ze geen vraatschade hebben.

 4. 04

  Ga je behangen? Breng het behang dan naadloos aan. Papiervisjes kruipen graag achter loszittende stukken behang.

 5. 05

  Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

 6. 06

  Twijfel je of het om zilvervisjes of papiervisjes gaat, laat de insecten dan onderzoeken door het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Wat zijn de verschillen?

Je moet goed kijken, maar de visjes verschillen in lengte en kleur. Zilvervisjes zijn iets kleiner, zo'n 7 tot 12 mm. Ze danken hun naam aan hun donkere zilveren kleur. Papiervisjes worden ongeveer 15 mm lang en zijn grijsachtig met wat spikkels.

Zoek de verschillen

Zilvervisje

Zilvervisjes en papiervisjes gedijen allebei goed in vochtige en warme gebouwen. Maar zilvervisjes hebben een sterkere voorkeur voor vochtige ruimtes dan papiervisjes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Ook onder de vloerbedekking of in een boekenkast kun je zilvervisjes aantreffen.

Papiervisje

Papiervisjes doen hun naam eer aan: ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Een zolder waar de cv-ketel staat bijvoorbeeld, of kasten waar cv-leidingen doorheen lopen.

Zilvervisjes- of papiervisjesplaag voorkomen

Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.

Ventileren, ventileren, ventileren

Als de temperatuur én de vochtigheid laag zijn, is je huis onaantrekkelijk voor beide insecten. Ventileer je woning goed, dat gaat de vochtigheid tegen. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houden. Isoleer cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen, zodat het daar niet te warm wordt.

Ventileren

Goed ventileren helpt niet alleen tegen zilver- en papiervisjes, maar zorgt ook voor minder last tocht en kou én genoeg schone en gezonde lucht. Alles over ventileren

Vochtwerende maatregelen tegen zilvervisjes

Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd. Heb je een vochtige kruipruimte, overweeg dan vloer- of bodemisolatie; dat levert ook nog een lagere energierekening op.

Lage temperatuur tegen papiervisjes

Papiervisjes houden niet van kou. Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op. Maar je kunt er misschien wel voor zorgen dat het geen plaag wordt.

Huismiddeltjes

Op internet vind je allerlei huismiddeltjes tegen zilvervisjes. Sommige kunnen helpen als je een enkel zilvervisje in huis tegenkomt, maar zullen ze niet volledig uitroeien.

 • Zilvervisjes houden van vocht, dus leg bijvoorbeeld een vochtige witte katoenen doek neer en bestrooi die met wat gipspoeder. Als je er zilvervisjes in gevangen hebt, schud je de doek buiten uit.
 • Of rol een vochtige krant stevig op met een elastiek eromheen, en laat die een nacht liggen. Die kun je de volgende dag buiten uitschudden.
 • Je kunt zilvervisjes en papiervisjes ook met de stofzuiger opzuigen.
 • Je kunt ook zelf een val maken door een glazen potje te omwikkelen met tape. Je kunt er suikerwater in doen, maar zonder lokaas werkt het ook. De diertjes kunnen er wel van de buitenkant in klimmen, maar eenmaal in de pot is de wand te glad om er weer uit te komen.
 • Een andere oplossing is om een natuurlijke vijand van zilver- en papiervisjes de ruimte te geven. Laat daarom spinnenwebben in de hoek van de kamer en bij de plinten zitten, spinnen eten de zilvervisjes en papiervisjes op.

Lokdozen en lijmvallen

Er zijn verschillende soorten lokdoosjes en lijmvallen in de handel tegen zilvervisjes. Deze kun je gebruiken om erachter te komen of je zilvervisjes in huis of in bepaalde ruimtes hebt. Maar je zal zilvervisjes er niet mee uitroeien: daarvoor planten ze zich te snel voort.

Chemische bestrijding

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen zilvervisjes en papiervisjes zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.