Zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisje
Ventileren Houd vraatinsecten buiten de deur Door te ventileren maak je je huis onaantrekkelijk voor vraatinsecten. Ventileren biedt ook andere voordelen. Lees ze hier!
Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar. Het papiervisje wordt vaak aangezien voor een zilvervisje. Helaas, want het papiervisje veroorzaakt meer schade en vraagt om andere maatregelen. Zoek daarom eerst uit om welk beestje het gaat. Beide soorten kun je milieuvriendelijk buiten de deur houden.

Zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben fijne, glanzende schubben. Kenmerkend voor de kruipende insecten zijn drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ook zijn de beestjes allebei actief in het donker. Als je 's avonds plotseling het licht aandoet, kun je ze als een klein slangetje zien wegschieten.

Tips tegen zilvervisjes en papiervisjes

01

Je maakt het zilvervisjes en papiervisjes moeilijk door goed te ventileren. Zo zorg je dat je huis niet te vochtig wordt. Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven, maar houden niet van koude buitenlucht.

02

Maak kieren en naden dicht met kit. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden. Papiervisjes zitten vaak op zolders waar een cv-ketel hangt. Controleer naden en kieren daar dus goed.

03

Berg boeken en papieren daar op in afsluitbare plastic boxen. Als boekenkasten en schilderijen op warme plaatsen staan, kijk dan regelmatig of ze geen vraatschade hebben.

04

Ga je behangen? Breng het behang dan naadloos aan. Papiervisjes kruipen graag achter loszittende stukken behang.

05

Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

06

Twijfel je of het om zilvervisjes of papiervisjes gaat, laat de insecten dan onderzoeken door het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Wat zijn de verschillen?

Je moet goed kijken, maar de visjes verschillen in lengte en kleur. Zilvervisjes zijn iets kleiner, zo'n 7 tot 12 mm. Ze danken hun naam aan hun donkere zilveren kleur. Papiervisjes worden ongeveer 15 mm lang en zijn grijsachtig met wat spikkels.

Zoek de verschillen

Zilvervisje. Zilvervisjes en papiervisjes.
Zilvervisje

Zilvervisjes en papiervisjes gedijen allebei goed in vochtige en warme gebouwen. Maar zilvervisjes hebben een sterkere voorkeur voor vochtige ruimtes dan papiervisjes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Ook onder de vloerbedekking of in een boekenkast kun je zilvervisjes aantreffen.

Papiervisje
Papiervisje

Papiervisjes doen hun naam eer aan: ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Een zolder waar de cv-ketel staat bijvoorbeeld, of kasten waar cv-leidingen doorheen lopen.

Zilvervisjes- of papiervisjesplaag voorkomen

Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.

Ventileren, ventileren, ventileren

Als de temperatuur én de vochtigheid laag zijn, is je huis onaantrekkelijk voor beide insecten. Ventileer je woning goed, dat gaat de vochtigheid tegen. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houden. Isoleer cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen, zodat het daar niet te warm wordt.

Ventileren Goed ventileren helpt niet alleen tegen zilver- en papiervisjes, maar zorgt ook voor minder last tocht en kou én genoeg schone en gezonde lucht. Alles over ventileren

Vochtwerende maatregelen tegen zilvervisjes

Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd. Heb je een vochtige kruipruimte, overweeg dan vloer- of bodemisolatie; dat levert ook nog een lagere energierekening op.

Lage temperatuur tegen papiervisjes

Papiervisjes houden niet van kou. Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op. Maar je kunt er misschien wel voor zorgen dat het geen plaag wordt.

Huismiddeltjes tegen visjes

Op internet vind je allerlei huismiddeltjes tegen zilvervisjes. Sommige kunnen helpen als je een enkel zilvervisje in huis tegenkomt, maar zullen ze niet volledig uitroeien.

  • Zilvervisjes houden van vocht, dus leg bijvoorbeeld een vochtige witte katoenen doek neer en bestrooi die met wat gipspoeder. Als je er zilvervisjes in gevangen hebt, schud je de doek buiten uit.
  • Of rol een vochtige krant stevig op met een elastiek eromheen, en laat die een nacht liggen. Die kun je de volgende dag buiten uitschudden.
  • Een doorgesneden aardappel in een open plastic zak wil ook wel eens helpen: knoop de zak dicht als er zilvervisjes in zitten.
  • Je kunt zilvervisjes en papiervisjes ook met de stofzuiger opzuigen.
  • Je kunt ook zelf een val maken door een glazen potje te omwikkelen met tape. Je kunt er een stukje brood of suikerwater in doen, maar zonder lokaas werkt het ook. De diertjes kunnen er wel van de buitenkant in klimmen, maar eenmaal in de pot is de wand te glad om er weer uit te komen.
  • Een andere oplossing is om een natuurlijke vijand van zilver- en papiervisjes de ruimte te geven. Laat daarom spinnenwebben in de hoek van de kamer en bij de plinten zitten, spinnen eten de zilvervisjes en papiervisjes op.

Lokdozen en lijmvallen

Er zijn verschillende soorten lokdoosjes en lijmvallen in de handel tegen zilvervisjes. Deze kun je gebruiken om erachter te komen of je zilvervisjes in huis of in bepaalde ruimtes hebt. Maar je zal zilvervisjes er niet mee uitroeien: daarvoor planten ze zich te snel voort.

Chemische bestrijding

Blijf je overlast houden van de insecten, dan kan een chemisch middel nodig zijn. Maar welk bestrijdingsmiddel je ook kiest: als de omstandigheden in huis gunstig blijven voor zilvervisjes of papiervisjes, lost de bestrijding op lange termijn niets op. Het allerbelangrijkste is dus om goed te ventileren.
Er zijn verschillende middelen tegen zilvervisjes te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het Ctgb en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Lees hier hoe en waarom. Hieronder staan verschillende stoffen die er op de markt zijn.

Geen toelating? Niet gebruiken!

Kiezelgoer, ook wel diatomeeënaarde genoemd, is een zeer fijn poeder dat de beschermende waslaag van insecten beschadigt, waardoor ze uitdrogen. Hoewel het er soms voor wordt aangeraden, mag je het in Nederland alleen tegen mieren gebruiken, niet tegen zilvervisjes. Dit geldt ook voor kaliumzouten van vetzuren, die als spray tegen kruipend ongedierte verkocht worden. Ze hebben hier geen toelating voor,alleen tegen insecten op planten.

Spuitbus? Dek je aquarium goed af

In spuitbussen tegen kruipend ongedierte in huis zit pyrethrine, permethrin of tetramethrin. Pyrethrine is een natuurlijk insectengif uit chrysantenbloemblaadjes. Het verlamt zilvervisjes als ze er mee in contact komen. Permethrin en tetramethrin zijn de synthetische varianten. Omdat deze middelen ook giftig zijn voor bijen, insecten, vissen en waterinsecten en niet snel afbreken in het milieu, mag je ze alleen binnenshuis gebruiken. Heb je een aquarium, dek dit dan goed af als je zo'n middel gebruikt.

Klein chemisch afval

Kies je voor chemische bestrijdingsmiddelen, lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing door. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk. Laat de spuitbus, lokdoos of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Papiervisjes professioneel bestrijden

Let vooral goed op of je papiervisjes ziet, omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Zodra ze een plaag vormen, kun je het beste professionele bestrijders inschakelen. Zij weten hoe de beestjes veilig bestreden kunnen worden. Betrek dan meteen je buren erbij: als je veel papiervisjes ziet, zitten ze meestal niet alleen in jouw huis. De insecten kunnen heen en weer kruipen via kieren en spleten. Professionele bestrijders gebruiken middelen met pyrethroïden die voor particulieren niet toegestaan zijn.