Praktisch over duurzaam

Afwassen

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld twee keer zoveel energie als een afwasbeurt met de hand, behalve als je onder een lopende kraan afwast of je warme water uit een elektrische close-in boiler komt. Sterker: het toppunt van milieuvriendelijkheid is de zuinigste A+++ vaatwasser met gedeeltelijke hotfill en een zonneboiler. 

bigstock-Close-Up-Of-Man-Setting-Econom-78516836-400x300.jpg

Hoe wordt jouw tapwater verwarmd? Als het het uit een HR-combi-ketel komt is met de hand afwassen zuiniger, maar als het warme tapwater uit een elektrische boiler (close-in boiler) komt of als je heel veel warm water gebruikt, is een vaatwasser energiezuiniger. Een zuinige vaatwassser scoort ongeveer even goed als de gemiddelde afwas met de hand. Het milieuvriendelijkste scenario is een zuinige A+++ vaatwasser met een gedeeltelijke hot fill aansluiten op warm water uit een zonneboiler.

Tips

 • 1

  Eén theelepel afwasmiddel is genoeg voor een gemiddelde handafwas.

 • 2

  Was je met hand af, gebruik dan een teiltje. Dan gebruik je meestal minder warm water.

 • 3

  Bij een handafwas kun je de vaat voorspoelen met koud water, tenzij die heel vies is.

 • 4

  Voorspoelen is niet nodig bij een vaatwasser; verwijder alleen de etensresten.

 • 5

  Het ecoprogramma van de vaatwasser is bijna altijd voldoende voor een schone afwas.

Een theelepeltje afwasmiddel

Gebruik niet teveel afwasmiddel. Je hebt voor één vaat meestal maar een theelepel nodig. Ook als het sop niet meer schuimt, werken de wasactieve stoffen in het water nog wel. Je hoeft pas extra afwasmiddel toe te voegen als het vuil moeilijk loslaat van de vaat.

Geconcentreerd is beter

Geconcentreerd afwasmiddel is beter voor het milieu: er zit minder water in én de verpakking is kleiner. Kijk op de flacon voor de juiste dosering. Als je er te veel van gebruikt, is je milieuwinst weg.

Gooi je sopje niet buiten weg

In afwasmiddelen zitten stoffen die giftig zijn voor vissen en waterinsecten. Deze stoffen worden afgebroken in een rioolzuiveringsinstallatie. Gooi daarom je sopje nooit op straat of in de tuin.

Vaatwastabletten met fosfaten

Fosfaten komen nauwelijks meer voor in wasmiddelen. Maar ze zitten nog wel in vaatwastabletten. Deze stoffen veroorzaken algengroei in oppervlaktewateren zoals sloten en meren. In waterzuiveringsinstallaties wordt fosfaat uit het afvalwater verwijderd.

Zacht water? Gebruik liever poeder

Belandt jouw afwas in de vaatwasser en woon je in een gebied met zacht water? Gebruik dan poeder in plaats van vaatwastabletten. Poeder kun je zelf doseren; in een tablet zit al snel te veel.

Let op keurmerken

Het Europees Ecolabel op vaatwastabletten en afwasmiddelen garandeert dat de producent watervervuiling, energieverbruik en afval beperkt. Ook zitten er geen schadelijke stoffen in.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.