Praktisch over duurzaam

Mollen in de tuin

Mollen graven hinderlijke gaten in je tuin, maar wist je dat ze ook nuttig zijn? Ondergronds eten ze grote hoeveelheden schadelijke insecten, zoals emelten en aardrupsen. Bovendien houden ze de bodem los en dat is weer goed voor de afwatering.

Tips

 • 1

  Je weert mollen door een mollennet in te graven. 

 • 2

  Duw een verse molshoop direct weer de grond in, zodat de gang zich met aarde vult.

 • 3

   Een mollenvanger is niet per se een diervriendelijk alternatief. 

 • 4

  Middelen met explosief gas als zwavelpatronen, carbid en de rodenator zijn verboden, tenzij bij de provincie een ontheffing aangevraagd wordt.

 • 5

  Alleen professionele bedrijven mogen chemische bestrijdingsmiddelen inzetten tegen mollen.

Een mollennet onder het gazon

bigstock-Mole-Hills-On-Lawn-Grass-And-A-66866365-400x300.jpg

Je kunt mollen effectief uit jouw tuin weren door een mollennet verticaal in te graven tot een diepte van 70 cm. Onder het gazon helpt een horizontaal net op 25 cm diepte. Zie je een verse molshoop? Duw het hoopje aarde ernaast dan snel weer de grond in. Zo vult de mollengang zich weer met aarde.

Stank in de mollengang

In het tuincentrum zijn sticks, korrels en druppels te koop met stank die mollen zou verdrijven. Los van het feit dat mollen slecht kunnen ruiken, zijn dergelijke middelen ook niet toegelaten omdat de effectiviteit en het effect op het milieu niet onderzocht zijn. Sterk ruikende planten als stinkend nieskruid, kruisbladwolfsmelk, wilde knoflook en narcis hebben als voordeel dat ze de mollen op een natuurlijke manier afweren en tegelijk de tuin sieren. Er worden ook explosieve middelen verkocht, zoals zwavelpatronen, carbid en rodenators. Die zijn gevaarlijk en daarom (tenzij door de provincie ontheffing verleend is) verboden.

Mollen vangen of doden

Is een mollenvanger (kunststof mollenkoker of vangbuis) een diervriendelijke optie? Dat lijkt wel zo, want de mol gaat niet dood en je zet het dier ergens anders uit. Maar vaak sterft de mol toch door de stress tijdens het vangen of omdat hij terechtkomt in het territorium van een andere mol. Je kunt de mol ook snel doden met een schaarklem. Plaats die in een diepe gang waar de mol actief is. Dat is te zien aan de verse molshopen.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Alleen professionele bedrijven met een vergunning voor mollen- en woelrattenbestrijding mogen de mollen met gif te lijf gaan. Zij gebruiken tabletten die in de diepe gangen overgaan in voor mollen dodelijk gas. Het gebruik is dieronvriendelijk, omdat getroffen dieren een langzame en pijnlijke dood sterven.

Erkende bestrijders overleggen eerst welke preventieve maatregelen zinvol zijn, daarna zetten ze vallen en klemmen in, en ze gebruiken pas als laatste redmiddel gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je onder andere vinden via het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), of via brancheverenigingen NVPB of PLA..N.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.