Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Mollen

Mollen graven hinderlijke gaten in je tuin, maar wist je dat ze ook nuttig zijn? Ondergronds eten ze grote hoeveelheden schadelijke insecten, zoals emelten en aardrupsen. Bovendien houden ze de bodem los en dat is weer goed voor de afwatering.

Tips

 • 1

  Je weert mollen door een mollennet in te graven. 

 • 2

  Duw een verse molshoop direct weer de grond in, zodat de gang zich met aarde vult.

 • 3

   Een mollenvanger is niet per se een diervriendelijk alternatief. 

 • 4

  Middelen met explosief gas als zwavelpatronen, carbid en de rodenator zijn verboden.

 • 5

  Alleen professionele bedrijven mogen chemische bestrijdingsmiddelen inzetten tegen mollen.

Een mollennet onder het gazon

bigstock-Mole-Hills-On-Lawn-Grass-And-A-66866365-400x300.jpg

Je kunt mollen effectief uit jouw tuin weren door een mollennet verticaal in te graven tot een diepte van 70 cm. Onder het gazon helpt een horizontaal net op 25 cm diepte. Zie je een verse molshoop? Duw het hoopje aarde ernaast dan snel weer de grond in. Zo vult de mollengang zich weer met aarde.

Stank in de mollengang

Een mollenneus ruikt niet zo goed, maar de geur van zijn natuurlijke vijanden kan de mol wel verjagen. Soms helpen stinkdierdruppels of korrels met plantaardige geurstoffen. Er worden ook explosieve middelen verkocht, zoals zwavelpatronen, carbid en rodenators. Die zijn gevaarlijk en daarom verboden.

Mollen vangen of doden

Is een mollenvanger een diervriendelijke optie? Dat lijkt wel zo, want de mol gaat niet dood en je zet het dier ergens anders uit. Maar vaak sterft de mol toch door de stress tijdens het vangen of omdat hij terechtkomt in het territorium van een andere mol. Je kunt de mol ook snel en pijnloos doden met een schaarklem. Plaats die in een diepe gang waar de mol actief is. Dat is te zien aan de verse molshopen.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Alleen professionele bedrijven met een vergunning voor mollen- en woelrattenbestrijding mogen de mollen met gif te lijf gaan. Zij gebruiken zeer dieronvriendelijke middelen die ook giftig kunnen zijn voor mensen en voor dieren als honden en katten.

Bij de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) of Platform Plaagdierbeheersing Nederland (PLA..N.) vind je adressen van erkende ongediertebestrijders die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie.

Terug naar boven