Praktisch over duurzaam

Vuur maken in de tuin

Een vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig. Toch kunnen buurtgenoten last hebben van de rook van jouw barbecue of houtvuur. Met een paar simpele maatregelen kun je die overlast beperken.

Tuinhaard met brandend houtvuur. Vuurtje maken in de tuin.

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij, zoals benzeen en dioxine die kankerverwekkend zijn. Dit gebeurt vooral als je het vuurtje net hebt aangestoken én als je dit weer dooft. Hoe kun je die nare stoffen beperken?

Tips voor vuurtjes in de tuin

 • 1

  Stook alleen onbehandeld ('schoon') hout, zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Het is zelfs verboden om behandeld hout te verbranden: bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij.

 • 2

  Gebruik altijd droog hout. Dit herken je aan scheuren of een loszittende schors. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.

 • 3

  Het verbranden van papier en karton is verboden: het geeft veel rook en vliegas.

 • 4

  Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden, dat is het milieuvriendelijkst.

 • 5

  Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.

 • 6

  Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen

Houd het fijn voor de buren

Jouw buren zijn misschien minder blij met je houtvuur of barbecue. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen veel last hebben van jouw tuinplezier.

Alleen kurkdroog hout

Stook alleen hout dat goed droog is, daarmee beperk je de overlast van rook of stank voor anderen. Laat zelf-gehakt brandhout minstens 2 jaar drogen! Het hout is droog genoeg als het gebarsten is of de bast loslaat. Houd ook rekening met de windrichting, zodat de rook niet rechtstreeks bij je buren naar binnen waait. Bij windstil of mistig weer kun je beter geen vuur maken, dan blijft de rook te veel hangen.

Niet op het vuur: afval en bewerkt hout

Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. En een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Overlast?

Heb jij last van de vuurtjes die je buurtgenoten stoken en komen jullie er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen bij de gemeente. Meer over (het voorkomen van) vuuroverlast lees je op Overlast van hout stoken.

Alternatief: de vuurpot

Vuurpotten zijn een aantrekkelijk alternatief voor wie weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel, om ongelukken te voorkomen. Heb je vragen over of meldingen van gevaarlijke gelpotten, neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Barbecues

Barbecueën veroorzaakt altijd uitstoot van broeikasgassen en draagt zo bij aan klimaatverandering. Een gasbarbecue stoot iets meer CO2 uit bij de verbranding dan houtskool: gemiddeld 3,6 kg CO2, net zoveel als 17 km autorijden.

Een elektrische of gasbarbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Maar in alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje.

Lees de tips voor milieuvriendelijk barbecueën.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.