Praktisch over duurzaam

Ventilatie van groot belang

Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Maar in veel huizen wordt verkeerd geventileerd. Tocht, vocht, lawaai en gezondheidsklachten kunnen het gevolg zijn. Het Informatiepunt Ventilatie helpt je op weg naar een gezonder huis.

Raam op kierstand. Natuurlijke ventilatie? Zet een raampje open.

Hoe kun jij het beste ventileren?

In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. In veel moderne, goed geïsoleerde woningen moeten bewoners actief zorgen voor ventilatie door roosters of kiepraampjes open te laten voor frisse lucht. Heb je mechanische of balansventilatie? Dan is correct gebruik belangrijk. Benieuwd welk ventilatiesysteem jij hebt? Of hoe je dit het beste gebruikt? Vraag dan Advies op maat.

Advies op maat: beter ventileren

Drie vragen over ventilatie:

Balansventilatie makkelijk met de hand te bedienen

1. Ventileren verspilt toch energie?

Ventilatie kost wel wat energie omdat de koude lucht die binnen komt, moet worden opgewarmd. Maar het is geen verspilling, want schone lucht is hard nodig voor je gezondheid. In moderne huizen zitten systemen als balansventilatie en vraaggestuurde mechanische afvoer. Lees hoe je jouw ventilatie slimmer en energiezuiniger kunt maken.

Ventilatie DSC_6724_k_aflezen resultaat doormeten kanalen mechanisch.jpg

2. Verergert ventilatie de vervuiling in huis niet vanwege de vervuilde buitenlucht?

Nee, dat is een fabel. Buitenlucht bevat wel vervuiling, zeker langs de snelwegen en in de steden. Maar de hoeveelheid vervuiling in huis loopt veel hoger op dan buiten als de ventilatie onvoldoende is. En dat is vaker het geval dan je denkt! In veel huizen hangt meer fijnstof in huis dan buiten. Dat veroorzaakt gezondheidsklachten. Dus ventileren is noodzakelijk voor je gezondheid.

Balansventilatie wtw-unit schoonmaken. Onderhoud aan je ventilatiebox is belangrijk

3. Wat voor ventilatie heb ik eigenlijk in huis?

Ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland hebben alleen natuurlijke ventilatie. In huizen gebouwd vanaf 1975 komt mechanische ventilatie voor (zo'n 3 van de 10 huizen). Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en verse lucht komt door natuurlijke aanzuiging binnen via ramen en roosters. In een paar procent van de woningen zit balansventilatie. Het ventilatiesysteem voert dan niet alleen de vervuilde lucht af maar zorgt ook voor aanvoer van verse lucht. Lees hoe je jouw systeem slimmer en zuiniger kunt maken.

Het Informatiepunt Ventilatie is een initiatief van:

Daarom Informatiepunt Ventilatie

Dit informatiepunt over ventilatie is opgericht om bewoners beter te informeren over goede ventilatie. Dit is nodig want in veel Nederlandse huizen is de lucht ongezond, zo blijkt uit onderzoek. 1 van de 10 woningen heeft schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Dat leidt tot gezondheidsklachten.

Deze campagne helpt algemene vragen te beantwoorden en verwijst voor specifieke vragen door naar de juiste partijen.

Informatielijn ventilatie voor huurders

Heb je specifieke vragen over je woonsituatie? Of heb je last van lawaai, tocht of gezondheidsklachten? Huurders kunnen met vragen terecht bij de Huurderslijn van de Woonbond: 020 551 7755 (alleen voor leden).

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.