Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Recepten voor vegetarische BBQ

Een barbecue zonder vlees saai? Helemaal niet! Er zijn heerlijke vegetarische recepten voor de barbecue.

bbq-vegetarisch-groente.jpg

Een dagje zonder vlees spaart het klimaat want de productie van vlees kost veel energie. Met lekkere vegetarische barbecue-recepten houd je ook op een mooie zomerse dag eenvoudig rekening met het milieu.

Spiesjes

Spiesjes van champignons, reepjes paprika en ui

Marineer de champignons minimaal 2 uur in een marinade van sojasaus of ketjap, een scheutje zonnebloem- of sesamolie, gehakt knoflookteentje en eventueel wat geraspte gember of een scheutje gembersiroop. Laat ze goed uitlekken voordat je ze aan de spiesjes steekt.

Groentespiesjes

Neem cherry-tomaatjes, stukken ui, aubergine en courgette, paddestoelen, mini-maïskolfjes, kort gekookte krielaardappeltjes of wortelplakken, en steek ze aan spiesjes; bestrijk ze met olie en dan rondom roosteren.

Geroosterde tofu

Tofu wordt steviger, als je het eerst (uitgelekt en drooggedept) een nacht in de vriezer legt. Laat de tofu ontdooien en laat het vocht dat eruit komt, uitlekken en dep hem droog. Bestrooi met (kruiden)zout voordat je de tofu bakt of roostert.

Foliepakketjes

Pakketjes van aluminiumfolie zorgen dat het vocht behouden blijft. Hierdoor krijgt u heerlijke gerechten.

  • Dichtgevouwen foliepakketjes met gekruide tofu, plakjes courgette, aubergine, repen paprika en uiringen, met wat zout, verse tijm of rozemarijn erover en een flinke scheut olijfolie.
  • Oosterse groentepakketjes: maak foliepakketjes met bijvoorbeeld taugé, halve kerstomaatjes, paprikarepen, en kort gekookte sperzieboontjes en/of repen spitskool; een scheutje ketjap en sesamolie erdoor en een eventueel handje (cashew)noten erbij. Serveren met lekkere pindasaus en brood.
  • Groentepakketjes: meng diverse, kort gekookte, groenten (zoals sperzieboontjes, broccoliroosjes, wortelbolletjes) met olijfolie, knoflook en fijngehakte tijm, bieslook of dragon en vouw ze in aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot een pakketje; laat op de barbecue heet en gaar worden. Variatie: doe in plaats van olijfolie een schepje kruidenroomkaas (zoals Boursin), wat plakjes brie of zachte geitenkaas bij de groenten.

Groenten op de barbecue

Verschillende soorten groenten laten zich prima op de barbecue bereiden.

  • Geroosterde groentesalade met bijvoorbeeld courgette, paprika, aubergine: groenten schoonmaken, in plakken of repen snijden en bestrijken met een mengsel van olijfolie, zout en knoflook. Op het barbecuerooster om en om bruin en zacht laten worden. Apart serveren, of mengen en bedruppelen met balsamico-azijn en nog wat goede olijfolie (of kruidenolie), eventueel nog wat grof zeezout erover.
  • Maïskolven: kook de maïskolven ongeveer 6 minuten voor; laat ze afkoelen en bestrijk met olijfolie; in ongeveer 8 minuten rondom goudbruin roosteren. Dan bestrijken met boter en bestrooien met grof zeezout.
  • Aardappels in de schil: kook grote biologische aardappels even 5 minuten voor. Pak ze goed in, in aluminiumfolie, en dan poffen: ongeveer 30 minuten in de hete as leggen, halverwege even omdraaien. Snij de gepofte aardappels dan open, bedruppel met goede olijfolie en bestrooi ze met grof zout en verse kruiden. Of vul ze met wat boter of olijfolie, gemengd met een theelepel Italiaanse kruiden.

Sausjes en bijgerechten

Wil je eens iets anders dan knoflook- of chilisaus? Deze ‘sauzen’ (of: bijgerechten) smaken heerlijk bij alles wat je op de barbecue roostert! Vergeet ook knapperig brood en de frisse salades niet.

Lekkere bijgerechten maken de barbecue!

  • Tomatensalsa: (ontvelde) tomaat in kleine blokjes of fijngehakt met koriander, peterselie, olijfolie, ui en knoflook. Maak op smaak af met zout en peper.
  • Mangosalsa: gebruik kleine blokjes mango in plaats van tomaat, en vervang de koriander en peterselie door munt en lente-ui.
  • Paprikasalsa: zoals tomatensalsa, maar dan met fijngehakte paprika in plaats van tomaat.
  • Hummus is kant-en-klaar te koop, maar ook zelf te maken: pureer een blikje uitgelekte, gekookte kikkererwten; meng dit met fijngehakte peterselie en knoflook, een lepel sesampasta (natuurwinkels), citroensap naar smaak en zoveel olijfolie dat het een mooie dikke saus wordt. Maak op smaak af met zout en peper.
  • Tijmtapenade: pureer 200 g pitloze zwarte olijven, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel verse tijmblaadjes en zoveel olijfolie als nodig is voor een smeuiig mengsel. Maak op smaak af met zout en peper.
  • Kruidenolie: hak geurige kruiden zoals tijmblaadjes (steeltjes zijn te hard), rozemarijnnaaldjes of oreganoblaadjes fijn; hak daarbij ook een fris groen kruidje (peterselie, bieslook) fijn, plus een teentje knoflook. Meng de kruiden door goede olijfolie en laat een dagje staan tot de smaken goed zijn ingetrokken. Lekker over brood of geroosterde groenten, of als dip.
  • Ingemaakte citroen (bij Islamitische winkels), fijnhakken en mengen met olijfolie en gehakte peterselie.
  • Tzatziki: meng dikke Griekse yoghurt met uitgeperste knoflook, zout en peper naar smaak, fijngehakte dille of bieslook, en lekker veel fijngehakte kappertjes. Je kunt er ook geraspte komkommer door doen, maar laat de komkommer dan eerst minstens een uur uitlekken in een vergiet, anders wordt je tzaziki erg dun.
  • Gremoulata: rasp de schil van 3 biologische citroenen grof en meng met 1 flinke bos fijngehakte peterselie, 3 teentjes fijngehakte knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, ongeveer een halve theelepel zout en 1 fijngehakt pepertje zonder zaadjes.

Marokkaanse aardappelsalade met koriander

Voor 6-8 personen

  • 1 kg gewassen krielaardappeltjes in de schil
  • ongeveer 1,5 dl olijfolie extra vierge
  • 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
  • sap en rasp van 1 / 2 grote (biologische) citroen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 1 klein rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 8 stoneleeks of bosuien, in dunne ringetjes
  • zout, versgemalen peper
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt (ongeveer 30 g)
  • 2 bosjes koriander, fijngehakt (ongeveer 30 g)
  • 10 zwarte olijven, takjes koriander voor garnering

Voorbereiden

Kook de krieltjes met wat zout net gaar en laat ze afkoelen tot lauw. Klop intussen olijfolie, knoflook, citroenrasp en -sap, pepertje en zout en peper naar smaak tot een pittige dressing. Meng er daarna de peterselie, paprika, lente-ui en koriander door. Halveer de grotere krieltjes. Meng krieltjes en de kruidendressing in een schaal luchtig door elkaar. Zet afgedekt in de koelkast.

Bereiden

Schep de salade nogmaals door en proef of er nog citroensap en/of zout bij moet (de aardappels nemen veel smaak op). Schep in een mooie schaal en garneer met koriander en olijven.

Zalig en zoet: toetjes van de barbecue

Met fruit maakt u de heerlijkste toetjes:

  • Fruitpakketjes: Leg stukken fruit, zoals banaan, plakken mango, perzik of ananas op ingevet aluminiumfolie, druppel er wat honing en/of likeur over en vouw de pakketjes dicht. Leg ze 5 tot 8 minuten op de barbecue. Heerlijk met slagroom of ijs!
  • Chocobananen:steek dunne chocolaatjes in een gepelde banaan, vouw er folie omheen en laat smelten op de barbecue.
  • Geroosterd fruit: stevig fruit zoals plakken appel, verse ananas, peer of perzik of halve vijgen kun je rechtstreeks op de barbecue of grillplaat roosteren. Bestrijk eerst met neutrale olie (zoals zonnebloemolie). Keer ze halverwege en bedruppel met honing. Geef er sorbetijs bij.
  • Aardbei-marshmallowspiesjes: steek om en om hele aardbeien en marshmallows aan prikkers. Rooster op de barbecue tot de marshmallows gaan smelten.

Romige ananas met kokos en amandel

Voor 4 personen

  • 4 eetlepels amandelsnippers
  • 4 eetlepels kokosroom (Fair Trade)
  • 8 ananasringen (uit blik), uitgelekt
  • 2 eetlepels ongezouten amandelpasta (natuurwinkel)
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 4 eetlepels rum
  • 4 stukken aluminiumfolie van 15 x 15 centimeter

Voorbereiden

Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan iets bruin en laat ze uitgespreid op een bord afkoelen. Meng de kokosroom en amandelpasta door elkaar. Leg per persoon twee ananasringen op elkaar op een stuk folie. Schenk er 1 eetlepel rum over. Schep in het midden van de ringen een lepel kokos-amandelpasta. Schenk er honing naar smaak over en bestrooi met amandelsnippers. Vouw de folie dicht (met de opening aan de bovenkant).

Bereiden

Leg de ananaspakketjes op de barbecue en laat ze in 5 minuten door en door heet worden.

Aardbeispiesjes met vanille-honingyoghurt

Voor 4 personen

  • 12 satéprikkers of houten spiesjes
  • 250 g grote, stevige aardbeien
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 eetlepel basterdsuiker
  • 1 eetlepel schenkhoning
  • 250 ml Griekse yoghurt of naturel sojayoghurt
  • poedersuiker (bus)

Voorbereiden

Leg de prikkers minstens een half uur in water. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap met een mesje of de achterkant van een theelepel het merg uit het vanillestokje. Meng het vanillemerg, de basterdsuiker en de honing door de yoghurt. Zet tot gebruik op een koele plaats.

Maak de aardbeien schoon en steek ze aan de spiesjes.

Bereiden

Bestrooi de aardbeien rondom met poedersuiker en rooster ze in ongeveer 4 minuten rondom, op een ingevet rooster, tot ze bruine grillstrepen hebben.

Schep op elk bord een flinke dot yoghurt en leg de spiesjes ernaast. Stuif er nog wat poedersuiker over.

Terug naar boven