Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen worden in de meeste gemeenten apart ingezameld. Vaak gebeurt dat samen met metalen verpakkingen(blik) en drinkpakken. Dan heet het PMD of PBP. 

Van het ingezamelde plastic worden weer nieuwe producten gemaakt zoals nieuwe verpakkingen, fleecetruien en bouwmaterialen. Plastic dat niet gescheiden wordt ingezameld, belandt als brandstof in de afvalverbrandingsinstallatie.

PMD-zak of vuilnisbak?

Van yoghurtbeker tot plastic speelgoed: wat mag in de PMD-zak? De Afvalscheidingswijzer geeft raad!

Vind de juiste bak

Tips plastic weggooien

 • 1

  Doe plastic verpakkingen thuis in een aparte bak of zak. Samen met blikjes en drinkpakken zorgt plastic vaak voor veel afval in huis.

 • 2

  Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, horen bij het restafval. Het aluminiumlaagje kan niet gescheiden worden van het plastic, waardoor het plastic niet te recyclen is.

 • 3

  Ook yoghurt- en slagroombekers mogen bij het PMD. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit los in de PMD-zak.

 • 4

  Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost.

 • 5

  Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het PMD. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.

 • 6

  Gebruik een transparante vuilniszak voor het inleveren van je plastic of PMD-afval. Dan ontstaat er geen verwarring met restafval in een grijze zak. 

Waar hoort deze verpakking?

beweeg de tabel van links naar rechts

In de PMD-zak Bij het restafval
Plastic bekers van yoghurt, slagroom, kwark Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken, doordrukstrips van pillen of kauwgom)
Plastic bakjes van fruit, salade of vlees (geen piepschuim) Piepschuim (bakjes van fastfood, vleesschaaltjes, vulling van dozen)
Verpakkingen van hard plastic (blisters) Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine of gootsteenontstopper)
Plastic flessen Verpakkingen van composteerbaar plastic met kiemplantlogo
Plastic waar groente, brood, rollen wc-papier in verpakt zijn
Plantenpotjes
Plastic tassen

Geen verpakking? Bij restafval of naar milieustraat

Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

Twijfel? Kijk in de afvalscheidingswijzer!

Twijfel je of het plastic in de PMD-zak mag of bij het restafval hoort? Kijk in de Afvalscheidingswijzer!

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic?

Het plastic wordt eerst in een grote hal verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Ongeveer driekwart van de ingezamelde verpakkingen wordt gerecycled. De rest wordt verbrand, dat levert energie op.

Wat wordt ervan gemaakt?

Van het plastic worden allerlei nieuwe producten gemaakt, van nieuwe flessen en andere verpakkingen tot auto-onderdelen, emmers, kratten, jerrycans, bermpaaltjes en aanlegsteigers.

Plastic dat niet meer gerecycled kan worden, wordt gebruikt als brandstof voor elektriciteitscentrales en cementovens.

Terug naar boven