Plastic verpakkingen

Afval Plastic En Papier Wegbrengen 4
Afvalscheidingswijzer Zak voor plastic of vuilnisbak? Van yoghurtbeker tot plastic speelgoed: wat mag in de zak voor plastic, blik en drinkpakken? De Afvalscheidingswijzer geeft raad! Vind de juiste bak
Plastic verpakkingen kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een container in de buurt. Hier lees je wat er wel en niet in de zak of bak voor plastic verpakkingen mag.

Van het ingezamelde plastic kunnen allerlei nieuwe dingen worden gemaakt, bijvoorbeeld shampooflessen, broodtrommels en emmers. Plastic dat je in de vuilnisbak gooit, eindigt in de meeste gemeenten in de verbrandingsoven van de afvalenergiecentrale. 

Voor de zak of bak waar je je plastic verpakkingen, blik en drinkpakken in gooit wordt vaak een afkorting gebruikt: pmd of pbp.

Tips plastic weggooien

01

Doe plastic verpakkingen thuis in een aparte bak of zak. Samen met blikjes en drinkpakken zorgt plastic vaak voor veel afval in huis.

02

Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, mogen in de plasticinzameling, maar bij het restafval kan ook.

03

Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij.

04

Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Dit gebeurt in de recyclingfabriek.

05

Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.

06

Kijk op de site van je gemeente of een doorzichtige vuilniszak nodig is voor je pmd-afval. 

Waar laat je deze verpakking?

In de PMD-zak Bij het restafval
Plastic bekers van yoghurt, slagroom, kwark Piepschuim (bakjes van fastfood, vleesschaaltjes, vulling van dozen)
Plastic bakjes van fruit, salade of vlees (geen piepschuim) Netjes van sinaasappels, limoenen, citroenen (kan de machine door vastlopen)
Verpakkingen van hard plastic (blisters) Verpakkingen van PVC
Plastic flessen (let op: op grote en kleine plastic flesjes zit statiegeld. Gooi deze niet weg, maar lever ze in) Verpakkingen van bioplastic met kiemplantlogo (let op: deze mogen niet bij het gft)
Plastic om groente, brood, rollen wc-papier, doosjes thee, sigaretten, bloemen enzovoort (ook: cellofaan) Verpakkingen groter dan 5 liter
Plastic plantenpotjes (behalve zwarte) Zwarte plastic plantenpotjes
Plastic tassen Lege verfemmers
Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken, doordrukstrips van pillen of kauwgom)  
Lege verpakkingen van chemische middelen zoals een lege terpentinefles of lege gootsteenontstopper.  

Waarom mag bioplastic niet bij het gft en ook niet bij andere plastic? Lees hier meer.

Chipszakken en dergelijke mogen in de zak of bak voor plastic verpakkingen, maar worden niet met het plastic gerecycled. Ze worden eruit gehaald en alsnog verbrand (met energieterugwinning). Je kunt deze plastic verpakkingen met een metaallaagje dus ook direct bij het restafval gooien.

Geen verpakking? Niet in de zak!

Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

Twijfel? Kijk in de afvalscheidingswijzer!

Twijfel je of het plastic in de aparte zak voor plastic mag of bij het restafval hoort? Kijk in de Afvalscheidingswijzer!

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic?

Het plastic wordt eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. De plasticsoorten worden daarna versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. Van die korrels - ook wel granulaat genoemd - kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt.

Niet al het ingezamelde plastic kan gerecycled worden. Daar zijn verschillende redenen voor: het kan liggen aan het materiaal, de kleur en of omdat het van samengestelde materialen gemaakt is (zoals de chipszak).

In Nederland wordt ongeveer de helft van het totale gewicht aan kunststofverpakkingen dat op de markt is gebracht gerecycled. Deze komen uit het plastic afval (PMD) en scheiding van het restafval. Dit percentage wordt lager als Nederland de nieuwe Europese rekenmethode gaat gebruiken voor het vaststellen van recyclingrendement (verwachting midden 2021), namelijk 35% tot 39%. Dit komt doordat alleen het gewicht van het schoongewassen kunststof in de nieuwe rekenmethode wordt meegeteld, dus zonder voedingsresten, etiketten en vuil. Er zijn ambitieuze doelstellingen om meer kunststof te recyclen vastgesteld voor de komende jaren. De nieuwe meetmethode maakt de uitdaging hieraan te voldoen nog groter.

Kan er meer plastic worden gerecycled?

Er zijn twee belangrijke manieren om meer plastic verpakkingen te recyclen: beter recyclebaar maken van verpakkingen en meer gerecycled plastic te gebruiken in nieuwe verpakkingen.

Tussen 2014 en 2021 is het aandeel goed recyclebare verpakkingen nauwelijks verbeterd. Ruim een kwart van de kunststofverpakkingen is goed recyclebaar. Dit kan beter als verpakkingsproducenten het ontwerp van hun verpakking aanpassen, bijvoorbeeld door geen verkeerde lijm voor een etiket te gebruiken op een flacon.

Als de plastic verpakking recyclebaar is, dan moet het ook weer opnieuw worden gebruikt in nieuwe verpakkingen. In Nederland bestaat circa 8% van de kunststofverpakkingen uit gerecycled plastic. De overheid en 74 bedrijven die plastic gebruiken hebben afspraken gemaakt om meer gerecycled plastic in te zetten. In 2025 moet 35% van de verpakkingen van deze bedrijven uit gerecycled plastic bestaan. Dit wordt niet wettelijk afgedwongen.

Wat wordt ervan gemaakt?

Van het plastic worden allerlei nieuwe dingen gemaakt. Van verpakkingen en flessen tot auto-onderdelen, speelgoed, kratten, jerrycans, bermpaaltjes en aanlegsteigers.

Dit blijkt uit berekeningen van milieu-onderzoeksbureau CE Delft.

Omdat de EU een nieuwe rekenmethode voorschrijft voor het bepalen van dit recyclingrendement wordt het percentage van 50% (tijdelijk) lager. Bij die nieuwe rekenmethode wordt later in het recyclingproces gemeten, wat beter weergeeft welk aandeel echt voor nieuwe producten kan worden gebruikt. Eerder werd het gewicht van plastic verpakkingen die de recyclinginstallatie in ging gebruikt voor de berekening. Hier zaten ook voedingsresten, etiketten en vuil bij. Volgens de nieuwe rekeningmethode mag alleen het gewicht van schoongewassen kunststof worden gerekend.