Praktisch over duurzaam

Een dagje groen

Al je afval scheiden

Gooi jij al je afval nog bij elkaar? Glas, papier, plastic, blik, gft en textiel is prima te recyclen: lever het apart in!

Start jouw actie

Welk afval waar

Wat mag in welke afvalbak? Afvalscheiding is populair, veel mensen scheiden glas, papier en gft. Mogen kattenbakkorrels en lucifers in de groenbak? En waarom mag kristal niet in de glasbak? Milieu Centraal zet het op een rij. Videobanden en chipszakken mogen bijvoorbeeld bij het restafval.

Afval scheiden in de keuken: schillen in de gft-bak, blik bij het pmd.

Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot versterking van het broeikaseffect.

Afvalscheidingswijzer

Waar laat je een yoghurtpak, pizzadoos, videoband of spaarlamp? Voer het in op de site of app en vind met gemak de juiste bak.

Vind de juiste bak

De Afvalscheidingswijzer is als app voor Android en Apple beschikbaar en werkt ook zonder downloaden.

Ben jij goed in scheiden? Doe de quiz

Werkt de quiz niet op je scherm? Probeer het via deze link.

In deze quiz kun je kiezen tussen de glasbak, papierbak, gft-bak, klein chemisch afval, restafval, de textielcontainer en de zak voor plastic, blik en drinkpakken (PMD). Niet in elke gemeente worden plastic- en blikverpakkingen en drinkpakken gescheiden ingezameld. Vraag bij je gemeente na wat wel en niet in de zak voor plastic hoort.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.