Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Blikken en ander metaal

Blik en ander metaal is heel goed te recyclen. In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (bier- en frisdrankblikjes, soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente. Of breng het naar een oud-ijzerhandel: daar krijg je er nog geld voor.

Metalen verpakkingen inleveren

Blikjes afval. Blik en andere metalen verpakkingen zijn goed te recyclen.

Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden. 

PMD-zak of vuilnisbak?

Waar laat je je lege blikken, spuitbussen en schroeven? De Afvalscheidingswijzer geeft raad!

Vind de juiste bak

Tips voor blik

 • 1

  Heeft jouw gemeente een PMD-zak of -bak? Kijk dan op de website van de gemeente welke verpakkingen daar in mogen. Dat verschilt per gemeente.

 • 2

  Vul lege blikken en blikjes niet met ander afval: dat maakt het lastiger om het blik te scheiden.

 • 3

  Spuitbussen van slagroom en deodorant mogen meestal niet bij het PMD. Check eventueel bij jouw gemeente hoe het geregeld is.

 • 4

  Verfblikken en spuitbussen van chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreinigers) mogen meestal niet bij het PMD. Lege blikken en bussen mag je gewoon in de vuilnisbak gooien. Blikken en bussen met verf(resten) horen bij het klein chemisch afval (kca).

 • 5

  Metalen deksels mag je gewoon met de glazen pot in de glasbak gooien. Zo wordt je boodschappentas niet vies. De metalen en plastic deksels worden uit het glas gehaald voor recycling.

 • 6

  Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de PMD-zak of -bak.

 • 7

  In de Afvalscheidingswijzer kun je opzoeken hoe je andere metalen voorwerpen (niet-verpakkingen) het beste kunt weggooien.

Welk blik mag in de PMD-zak?

PMD staat voor Plastic- en Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Gemeenten met een PMD-zak of -bak mogen zelf bepalen welke metalen verpakkingen daar in mogen. In sommige gemeenten heet PMD anders, bijvoorbeeld PBP (Plastic, Blik en Pak).

Dit mag altijd in de PMD-zak of -bak:

 • lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer, hoeft niet schoon te zijn)
 • lege drankblikjes (bier, frisdrank, chocomelk)
 • aluminium schaaltjes en bakjes
 • metalen deksels en doppen.

Doorzichtige PMD-zak

Er is geen standaard PMD-zak die in alle gemeenten gebruikt wordt. Elke gemeente mag zelf bepalen in wat voor zak je het plastic, metaal en drinkpakken mag aanbieden, maar over één ding zijn ze het eens: een transparante zak is beter, om verwarring met restafval (in grijze zakken) te voorkomen. In sommige gemeenten worden bakken voor PMD gebruikt, soms kun je de Plastic Heroes-zak gebruiken en andere gemeenten hebben weer een eigen PMD-zak. Kijk op de website van je gemeente hoe dit geregeld is en waar je eventueel de (gratis) zakken kunt halen (vaak bij supermarkten in je gemeente).

Spuitbussen: bij restafval

Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet bij het PMD, maar kunnen bij het restafval.

Verfblikken en spuitbussen van chemische middelen

Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval. Een klein restje verf kan de rest van het afval vervuilen, waardoor het niet meer recyclebaar is. 

Wat gebeurt er met blik in het restafval?

Haalt jouw gemeente het PMD of blik niet gescheiden op? Dan mogen metalen verpakkingen in de vuilnisbak (de 'grijze kliko'). Dit restafval gaat naar de vuilverbranding. Voor of na de verbranding wordt het metaal er zoveel mogelijk uitgehaald met magneten en wervelstromen. Staal is magnetisch, dus daarbij lukt dat het beste: 95% wordt er uit gevist. Aluminium is niet magnetisch, dan hangt het van de afvalverbrandingsinstallatie (avi) af. In een moderne avi wordt meer dan 85% eruit gehaald, in oudere avi's iets meer dan 50%. Dun aluminium (folie) verbrandt grotendeels. Daarom is het goed om aluminium in te leveren met het PMD (als dat mag): er wordt dan meer gerecycled.

Fietsen, schroeven, dakgoten inleveren

Naast metalen verpakkingen zijn er nog een heleboel andere metalen voorwerpen die bij het afval belanden, van schroeven en pannen tot fietsen en dakgoten. Op de Afvalscheidingswijzer kun je vinden waar je het afval kwijt kunt. Bij de gemeentelijke milieustraat (afvalscheidingsstation) staat een bak voor metalen. Daar mag al het metaal in, ook verpakkingen die je gemeente niet op een andere manier inzamelt.

Spullen die nog goed zijn, kun je naar de kringloop brengen.

Bouw- en sloopmetaal

Sommige metalen zijn nog geld waard, denk aan zinken dakgoten en koperen of loden leidingen. Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen. Zie ook Grofvuil en Bouwmateriaal, sloopafval en puin.

Terug naar boven