Praktisch over duurzaam

Een dagje groen

Plastic scheiden

Hoeveel plastic verpakkingen maak jij elke dag open? Lever ze apart in: ze kunnen goed gerecycled worden.

Start jouw actie

Plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een inzamelpunt in de buurt. Hier lees je wat er wel en niet in de zak of bak voor plastic verpakkingen mag. 

Van het ingezamelde plastic worden weer nieuwe dingen gemaakt, bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, fleecetruien en bouwmaterialen. Plastic dat je in de vuilnisbak gooit, gaat naar de afvalenergiecentrale en levert zo nog wat energie op.

Voor de zak of bak met plastic verpakkingen, blik en drinkpakken wordt vaak een afkorting gebruikt: PMD of PBP. 

Zak voor plastic of vuilnisbak?

Van yoghurtbeker tot plastic speelgoed: wat mag in de zak voor plastic, blik en drinkpakken? De Afvalscheidingswijzer geeft raad!

Vind de juiste bak

Tips plastic weggooien

 • 1

  Doe plastic verpakkingen thuis in een aparte bak of zak. Samen met blikjes en drinkpakken zorgt plastic vaak voor veel afval in huis.

 • 2

  Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, horen bij het restafval. Het aluminiumlaagje kan niet gescheiden worden van het plastic, waardoor het plastic niet te recyclen is.

 • 3

  Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij.

 • 4

  Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Zelf afwassen kost meer energie dan schoonspoelen in de recyclingfabriek.

 • 5

  Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.

 • 6

  Gebruik een doorzichtige vuilniszak voor het inleveren van je plastic, blik en drinkpakken. Dan ontstaat er geen verwarring met restafval in een grijze zak. 

Waar laat je deze verpakking?

beweeg de tabel van links naar rechts

In de PMD-zak Bij het restafval
Plastic bekers van yoghurt, slagroom, kwark Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken, doordrukstrips van pillen of kauwgom)
Plastic bakjes van fruit, salade of vlees (geen piepschuim) Piepschuim (bakjes van fastfood, vleesschaaltjes, vulling van dozen)
Verpakkingen van hard plastic (blisters) Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine of gootsteenontstopper)
Plastic flessen Verpakkingen van bioplastic met kiemplantlogo (let op: deze mogen niet bij het gft)*
Plastic om groente, brood, rollen wc-papier, doosjes thee, sigaretten, bloemen enzovoort (ook: cellofaan) Netjes van sinaasappels, limoenen, citroenen (kan de machine door vastlopen)
Plantenpotjes
Plastic tassen

*Waarom mag bioplastic niet bij het gft en ook niet bij andere plastic? Lees hier meer.

Geen verpakking? Niet in de zak!

Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

Twijfel? Kijk in de afvalscheidingswijzer!

Twijfel je of het plastic in de aparte zak voor plastic mag of bij het restafval hoort? Kijk in de Afvalscheidingswijzer!

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic?

Het plastic wordt eerst in een grote hal verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Ongeveer 80 procent van het ingezamelde plastic wordt gerecycled. De rest wordt verbrand, dat levert energie op.

Wat wordt ervan gemaakt?

Van het plastic worden allerlei nieuwe producten gemaakt, van nieuwe flessen en andere verpakkingen tot auto-onderdelen, emmers, kratten, jerrycans, bermpaaltjes en aanlegsteigers.

Plastic dat niet meer gerecycled kan worden, wordt gebruikt als brandstof voor elektriciteitscentrales en cementovens.

Infographic plastic verpakkingsafval. Wat gebeurt er met het plastic en wat wordt ervan gemaakt?
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.