Minister Van der Wal: ‘Iedereen kan een plantje bijdragen’

Een groene tuin is voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, draagt bij aan meer biodiversiteit in de tuin, en heeft minder kans op plagen. Vanuit die gedachte heeft Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, het startschot gegeven voor de Week van de Groene Tuin. Mensen in het hele land maken tuinen, balkons en straten groener. De Week van de Groene Tuin loopt van dinsdag 12 april tot en met maandag 18 april, Tweede Paasdag. Tijdens deze week delen de partners van deze campagne elke dag groene én duurzame tuintips.

Maak je tuin klimaatproof, omarm dieren in je tuin en voorkom daarmee plagen ,,De Week van de Groene Tuin is een uitstekend initiatief waar ik volledig achter sta'', zegt minister Christianne van der Wal. ,,Niet alleen omdat we van de natuur houden, ook omdat een groene omgeving onmisbaar is: het is de basis van ons bestaan. In Nederland zijn er 5,5 miljoen tuinen, dat is één keer de Hoge Veluwe. In potentie vormen al die tuinen samen het grootste natuurgebied van Nederland. Een grote kans laten we nu liggen onder de tegels. We kunnen allemaal een plantje bijdragen. En dan kun je zien wat er gebeurt in je tuin. Vlinders en bijen vliegen er rond. Door tegels te verruilen voor groen kan je tuin beter tegen een stootje omdat er meer variatie is. Plagen krijgen minder kans in je tuin omdat er natuurlijke vijanden zijn. Ook is je tuin beter bestand tegen klimaatverandering. Als het warm is, brengt groen verkoeling in je tuin. Bij extreme buien kan het water wegzakken. Kortom: een groene tuin biedt alleen maar kansen.

Acties door het hele land door groot aantal partners

Samen met een groot aantal partners organiseert Milieu Centraal de Week van de Groene Tuin. Tijdens deze week staat elke dag een ander thema centraal. Van het ontstenen van tuinen, het kiezen voor de juiste plant op de juiste plaats tot het duurzaam onderhouden en inrichten van tuinen en balkons. Lokaal en landelijk kunnen mensen aan acties meedoen.

De campagne maakt onderdeel uit van de overkoepelende campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’, net als het NK Tegelwippen en de Maand van het Vergeten Plantseizoen. TV-tuinman Lodewijk Hoekstra is ambassadeur van de Week van de Groene Tuin.

De opening van de Week van de Groene Tuin vond plaats in tuincentrum Ockenburgh waar minister Van der Wal gelijktijdig ook een Groen Klimaatplein opent.

Meer informatie over de Week van de Groene Tuin vind je op WeekvandeGroeneTuin.nl.

========================= Einde Persbericht =======================

 

Foto opening Week van de Groene Tuin in tuincentrum Ockenburgh in Den Haag.
Mede georganiseerd door
Deelnemende partijen