Consumentenonderzoek milieuvriendelijk tuinieren

Een tuin met veel groen draagt bij aan extra wateropname, filtering van fijnstof en CO2, natuurlijke schaduw en hittebestendigheid, bevordering van biodiversiteit, en het creëren van een aangenamer en gezonder leefklimaat. Milieu Centraal heeft in februari 2023 onderzoek gedaan naar het thema milieuvriendelijk tuinieren, waarbij een online vragenlijst is uitgezet onder 1050 tuinbezitters, zowel huurders als huiseigenaren via het onderzoeksbureau PanelClix.

Het onderzoek toont aan dat Nederlandse tuinen procentueel het meeste uit verharding bestaat (34%), gevolg door beplanting (28%). Ondanks het grote aandeel tegels, is de meerderheid van de Nederlanders bereid om komende jaren meer beplanting toe te voegen in de tuin en minder verharding te realiseren. Men wil wel graag minder tegels en meer beplanting, maar niet per se inheemse of biologische beplanting (ongeveer 1 op 10 consumenten is dit van plan).

Enkele inzichten uit het onderzoek:

  • De meerderheid (57%) denkt ten onrechte dat insecten geen voorkeur hebben voor inheemse planten boven exoten.

  • Als belangrijkste drijfveren voor milieuvriendelijk tuinieren geven tuineigenaren aan dat ze het doen voor meer dieren in de tuin en voor meer groen in de tuin.

  • Wat consumenten tegenhoudt in het wippen van tegels en het planten van inheemse planten, is het gedoe dat het kost zoals het uitzoekwerk en de moeite om tegels te wippen bijvoorbeeld. Ook ervaart men nog geen urgentie vanwege extremere regenval of extreme droogte.

Bekijk het rapport

Download Consumentenonderzoek milieuvriendelijk tuinieren Rapport milieuvriendelijk tuinieren (pdf)