Mazzelkontjes

Hoe werkt het?

Uitleg Zo gebruik je een wasbare luier In 6 stappen
Vergeet de katoenen doeken en veiligheidsspelden. Tegenwoordig zijn wasbare luiers comfortabel en kleurrijk. Ze zijn zacht voor je baby, makkelijk in gebruik en goedkoper. Bovendien is het beter voor het milieu omdat je een hoop afval voorkomt en grondstoffen bespaart.
Infographic over wasbare luiers | klik op vergrootglas voor inzoomen

Milieu Centraal heeft de prijsvergelijking tussen wegwerpluiers en wasbare luiers opgesteld in 2021. Daarbij is uitgegaan van 25 cent voor een wegwerpluier en 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom. Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Ook worden veel producten duurder. Daardoor kan een actuele prijsvergelijking anders uitvallen.

De voordelen van wasbare luiers

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen van de luiers meetelt zorg je voor minder vervuiling. Met wegwerpluiers veroorzaakt 1 kind gemiddeld 25 kilo luierafval per maand. Wasbare luiers zijn net zo zacht voor de billen en verkrijgbaar in vrolijke kleuren. Ook papa en mama boffen want moderne wasbare luiers zijn makkelijk in gebruik en een stuk goedkoper. Het scheelt per kindje ongeveer € 500. Samen met gemeenten laat Milieu Centraal gezinnen kennismaken met wasbare luiers.

Wist je dat 150 miljoen kilo aan luierafval wordt ieder jaar weggegooid in Nederland!

Uitleg over wasbare luiers

In 1x goedkoper uit

Bespaar €500 luierkosten per kind.

Wasbare luier omdoen

Zo werkt een wasbare luier

Beter voor het milieu

Minder afval en gebruik van grondstoffen

Kleurrijk comfort

Wasbare Luier Wereld geeft advies 

Wasbare luier in plaats van wegwerp

Wat goed! Wist je dat een kindje in Nederland 25 kilo luierafval per maand produceert? Dat scheelt dus 300 kilo per jaar. Wasbare Luier Wereld geeft advies als je meer informatie nodig hebt.

Wasbare Luier Wereld

Wasbare luierquiz

Test je kennis Hoeveel weet jij over luiers, afval en wassen?

Billetjes boffen met wasbare luiers

"Ik heb altijd luiers in huis en hoef hiervoor nooit naar de winkel te rennen!"
Sabine
Let op! Een kindje in Nederland produceert ongeveer 300 kilo aan luierafval per jaar. Dat is maar liefst 25 kilo per maand.

In verschillende gemeenten hebben gezinnen meegedaan aan de Mazzelkontjes-proef. Onder andere in Breda, Tholen, Hengelo, Raalte Haarlemmermeer en Rheden.