Praktisch over duurzaam

Kattenbakvulling

Kattenbakvulling mag na gebruik bij het restafval. Milieuwinst haal je door lang met de kattenbakkorrels te doen: dat bereik je door regelmatig drollen weg te scheppen.

In Nederland wonen naar schatting 3,3 miljoen katten. Per kat wordt jaarlijks gemiddeld 45 kg kattenbakvulling gebruikt. Deze vulling komt na gebruik bij het restafval terecht.

Tips kattenbakkorrels

 • 1

  Schep de uitwerpselen van de kat regelmatig uit de bak. Hierdoor stinkt de kattenbak minder en hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen.

 • 2

  Kies voor kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen: deze heeft de laagste milieubelasting.

 • 3

  Kattenbakvulling moet na gebruik bij het restafval, en niet bij het groente- fruit- en tuinafval.

 • 4

  Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.

Kattenbakvulling en het milieu

De milieubelasting van kattenbakvulling is vooral afhankelijk van het verbruik. Hoe minder vaak je de kattenbak hoeft te verschonen, hoe minder kattenbakkorrels je nodig hebt en hoe minder afval er ontstaat. Het verbruik hangt sterk samen met de geur- en vochtabsorptie en de mate van klontvorming. Verder hangt de milieu-impact af van de gebruikte grondstoffen, de benodigde energie voor transport en de manier waarop het als afval verwerkt kan worden.

Soorten kattenbakkorrels

Er zijn grofweg twee soorten kattenbakkorrels: kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen (hout, papier) en kattengrit gemaakt van minerale vulling (klei, zand). Kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen is gemaakt van houtkorrels, papier, stro, maïs, bietenpulp of compost. Zulke kattenbakkorrels zorgen voor minder milieubelasting op het gebied van winning, transport en afval.

bigstock-Small-gray-kitten-in-blue-plas-36454567-400x300.jpg

De meeste minerale grit voor kattenbakkorrels wordt speciaal voor dit doel gewonnen. Dat kost onder meer fossiele brandstoffen voor het vervoer. Een ander nadeel is dat minerale korrels niet composteren en niet verbranden; ze worden als restafval van de verbrandingsovens gestort.

Op de meeste verpakkingen staat uit welke grondstoffen de kattenbakvulling bestaat. Dat kunnen onderstaande natuurlijke mineralen zijn; de tabel geeft de milieubelasting ervan aan. Korrels van silicagel en calciumsilicaat hebben een intensieve industriële bewerking ondergaan.

Materiaal Verbruik Winning Transport-energie Afval
Hernieuwbaar gemiddeld zeer goed zeer goed zeer goed
Compost goed zeer goed goed zeer goed
Bentoniet zeer goed slecht zeer slecht zeer slecht
Attapulgiet gemiddeld slecht zeer slecht zeer slecht
Sepioliet gemiddeld gemiddeld slecht zeer slecht
Alganiet slecht goed goed gemiddeld
Silicagel zeer goed zeer slecht zeer slecht gemiddeld
Calciumsilicaat goed slecht goed gemiddeld

Kattenbakvulling weggooien

Kattenbakvulling hoort na gebruik bij het gewone huisvuil. Spoel kattengrit nooit door de wc. De riolering kan verstopt raken, bovendien veroorzaakt de vulling in het riool onnodige watervervuiling. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, en kattenbakvulling van andere hernieuwbare grondstoffen (bijvoorbeeld houtkorrels) mag ook niet in de biobak. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin. Het kan ziekteverwekkers zoals toxoplasmose bevatten. De hoge temperatuur in composteerinstallaties doodt deze ziekteverwekkers.

Het soort voedsel en de kwaliteit ervan hebben invloed op de verbruikte hoeveelheid vulling. Een kat die alleen blikvoer eet, produceert meer en sterker ruikende ontlasting. Hierdoor gebruikt hij meer kattenbakkorrels dan een kat die kattenbrokjes eet.

Meer informatie

 • Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren heeft veel informatie over katten, ook over de kattenbak: LICG.
 • Het televisieprogramma Vara’s Kassa heeft in 2013 verschillende kattenbakkorrels getest, zie Kassa.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.