Praktisch over duurzaam

Luiers

Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 22 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu. Vind tips voor gebruik van wasbare luiers én wegwerpluiers.

Luiers klein.jpg

Met wasbare luiers hoef je niet in te leveren op comfort. Moderne luiers zijn van zacht materiaal en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk te verschonen en zacht voor de billetjes van je kindje. Via de campagne Mazzelkontjes vertelt Milieu Centraal meer over wasbare luiers. Voor het milieu is wasbaar de beste keuze, hoewel wegwerpluiers de laatste jaren veel dunner zijn geworden. 

Tips gebruik luiers

 • 1

  Ga zuinig om met luiers, verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.

 • 2

  Kies voor wasbare luiers. Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie meetelt. 

 • 3

  Je kunt wasbare luiers afwisselen met wegwerpluiers. Bijvoorbeeld op de opvang of onderweg.

 • 4

  Kies de juiste maat (wasbare) luier, dat voorkomt doorlekken.

 • 5

  Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper je uit bent.

Meer dan 5.000 luiers per kind: milieu-impact

Baby met berg vieze luiers klein.jpg

Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby's en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 140 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar ofwel 22 kilo per maand! Op de foto zie je hoe groot de luierberg van 1 maand is. Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt. Je spaart daarmee grondstoffen, energie en water uit.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. In de berekening is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden: er zit vooral minder houtpulp in. Maar de hoeveelheid superabsorberende kunststofkorrels is gelijk gebleven. Daardoor hebben wegwerpluiers meer invloed op het milieu en klimaat dan wasbare luiers. Welke luier je ook kiest: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken.

Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook door elkaar gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers.

Wat kosten wasbare luiers en wegwerpluiers?

De kosten van luiers zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt. Welk merk wegwerpluier je kiest en het aantal keer verschonen hebben bijvoorbeeld invloed op de kosten. Net als de keuze voor tweedehands wasbare luiers of nieuwe, en wel of niet drogen in een wasdroger. Wasbare luiers zijn goedkoper: bij gemiddeld gebruik scheelt het ongeveer 450 euro per kind. En als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

Informatie wasbare luiers

Tips wasbare luiers

 • 1

  Wasbare luiers zijn hippe, moderne luiers van zacht materiaal met een voorgevormd broekje, die net zo makkelijk zijn en net zo lekker zitten als wegwerpluiers. Je kunt ze eenvoudig online bestellen.

 • 2

  Eerst even uitproberen? Koop niet meteen een hele voorraad wasbare luiers, maar begin met een probeerpakket.

 • 3

  Zorg dat je de wasbare luiers en toebehoren voor de geboorte al in huis hebt. 

 • 4

  Met wasbare luiers zijn kinderen mogelijk eerder zindelijk, en dat scheelt in kosten.

 • 5

  Gebruik bij wasbare luiers een katoenen of papieren inlegdoekje. Het inlegdoekje vangt de ontlasting op en het luierbroekje was je schoon op 40 graden.

 • 6

  Overweeg tweedehands wasbare luiers te kopen, en kies als het kan voor luiers met een milieukeurmerk. Check hiervoor de Keurmerkenwijzer.

 • 7

  Ook als je parttime voor wasbare luiers gaat bespaar je afval en CO2-uitstoot. 

Wasbare luier zo goed mogelijk gebruiken

Baby met luier op kleed. Moderne wasbare luiers zijn zacht en comfortabel.

Wasbare luiers gaan lang mee, probeer daar ook gebruik van te maken. Je kunt ze tweedehands kopen, voor meerdere kinderen gebruiken, en na de luierperiode weer verkopen. Luiers van biologische katoen zijn beter voor het milieu dan niet-biologische. En gebruik liever geen overbroekjes van PVC-kunststof.

De hoeveelheid extra was door wasbare luiers valt mee. Tot de baby 2 maanden oud is, gaat het om iets meer dan 1,5 was per week extra. Daarna wordt het steeds minder, tot ongeveer 1 was per week extra. Door bewust te wassen, kun je het milieu-effect van wasbare luiers beperken:

 • Als je katoenen nachtinleggers of papieren inlegdoekjes gebruikt, hoef je de luiers minder heet te wassen. Gooi inlegdoekjes niet in het toilet, ook niet als op de verpakking staat dat het mag. De doekjes veroorzaken namelijk vaak verstoppingen, ook als ze wel afbreekbaar zijn.
 • Gebruik geen wasverzachter: het katoen neemt daardoor minder vocht op.
 • Droog de luiers aan de lijn. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en is beter voor het milieu doordat de wasdroger veel energie gebruikt. Gebruik je toch een wasdroger? Kies dan voor een energiezuinige droger.
 • Was altijd met een volle trommel: luiers kun je meewassen met de overige was. Is je wasmachine aan vervanging toe, kies dan een zo zuinig mogelijke.

Wasbare luiers vergelijken

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers: van een voorgevormde alles-in-één luier tot een ouderwetse vierkante katoenen lap met een overbroekje. Er zijn katoenen luiers en luiers van bamboe, hennep of kunststof. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de voorgevormde wasbare luier met een katoenen nachtinlegger net zo gebruiksvriendelijk is en net zo goed absorbeert als een wegwerpluier. Op de onafhankelijke site wasbareluiersvergelijken.nl vind je recensies van veel verschillende wasbare luiers.

Productie van wasbare luiers

Wasbare luiers worden gemaakt van katoen (badstof), polyester, rayon, hennep en/of bamboevezel. Kies het liefst voor luiers van biologische katoen: die scoren het beste voor het milieu. De productie van gewone (niet biologische) katoen kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Hennep en bamboe scoren op deze punten beter dan gewone katoen, maar voor het bewerken van bamboe zijn weer schadelijke chemicaliën en veel energie nodig. Wasbare luiers hebben vooral invloed op het milieu tijdens het gebruik: het wassen (en eventueel drogen) van de luiers kost energie, water en wasmiddel.

Keurmerk voor wasbare luiers

GOTS.png Okotex 100

Het keurmerk Global Organic Textile Standard gaat over het gebruik van biologisch katoen. Een ander keurmerk dat voorkomt op luiers is Ökotex Standard 100, het stelt eisen op het gebied van chemicaliën zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. Je vindt ze in de Keurmerkenwijzer.

Informatie wegwerpluiers

Tips wegwerpluiers

 • 1

  Wegwerpluiers kunnen makkelijk meerdere plasjes opnemen; verschoon je kindje dus niet vaker dan nodig is.

 • 2

  Kies voor wegwerpluiers met een milieukeurmerk, zoals het Nordic Ecolabel, FSC- of PEFC-keurmerk.

 • 3

  Vieze wegwerpluiers mogen niet in de biobak, ook niet als de fabrikant wel zegt dat dit kan, maar horen bij het restafval.

Productie van wegwerpluiers

Wegwerpluiers bevatten papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). De productie van papier kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De grondstof voor het plastic en de korrels is aardolie. Dat is een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu. Ook de productie van luiers en verpakking kost energie.

De samenstelling van wegwerpluiers is de afgelopen 25 jaar veranderd: er wordt minder houtpulp gebruikt en meer absorberende korrels, en er zijn zelfs luiers op de markt die helemaal uit plastic bestaan. Luiers zijn bijna twee keer zo licht geworden, waardoor ze nu minder slecht zijn voor het milieu.

Keurmerk voor wegwerpluiers

Nordic-ecolabel-2010.png

Wetenschapsmagazine Eos heeft in 2015 onderzocht hoe duurzaam luierfabrikanten zijn. Veel merken (ook huismerken van supermarkten en drogisterijketens) hebben intussen een milieukeurmerk, zoals het Nordic Ecolabel en/of FSC- en PEFC keurmerk voor de herkomst van de pluizige papiervulling. Niet alle merken uit het onderzoek zijn in Nederland te verkrijgen (het onderzoek vond plaats in België), en sommige merken zijn alleen via internet te koop. Je vindt ze in de Keurmerkenwijzer.

Meer informatie

 • In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vind je meer informatie over keurmerken.
 • Wasbare luiers van biologische katoen zijn vooral online te koop. Zoek op ‘wasbare luiers’ of ‘katoenen luiers’. Of kijk op WasbareluierWereld, daar vind je veel informatie over wasbare luiers en links naar winkels en webshops. Op wasbareluiersvergelijken.nl vind je recensies van verschillende wasbare luiers.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.