Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Luiers

Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers en 22 kilo afval per maand! Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ze geven veel minder afval en scoren beter op energieverbruik (ook als je wassen meetelt). De beste tip voor het milieu: gebruik zo weinig mogelijk luiers.

Luiers klein.jpg

Met wasbare luiers hoef je niet in te leveren op comfort. Moderne luiers zijn van zacht materiaal en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk te verschonen en dragen net zo prettig voor je kindje. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel veel dunner geworden, waardoor de milieu-impact kleiner is geworden. 

Tips gebruik luiers

 • 1

  Ga zuinig om met luiers, verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.

 • 2

  Wasbare luiers geven minder afval dan wegwerpluiers. En in totaal is er minder energie nodig voor de productie én het wassen.

 • 3

  Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers door elkaar gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld alleen wegwerpluiers voor ’s nachts of onderweg.

 • 4

  Kies de juiste maat luier, dat voorkomt doorlekken.

 • 5

  Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper je uit bent.

Meer dan 5.000 luiers per kind: milieu-impact

Baby met berg vieze luiers klein.jpg

Meer dan 4 procent van het huishoudelijke restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby's en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 144 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar ofwel 22 kilo per maand! Op de foto zie je hoe groot de luierberg van 1 maand is. Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt. Je spaart daarmee grondstoffen, energie en water uit.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. In de berekening is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden: er zit vooral minder houtpulp in. Maar de hoeveelheid superabsorberende kunststofkorrels is gelijk gebleven. Daardoor hebben wegwerpluiers meer invloed op het milieu en klimaat dan wasbare luiers. Maar welke luier je ook kiest: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken.

Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook door elkaar gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers.

Wasbare luiers of wegwerpluiers? Vergelijking kosten

De tabel hieronder vergelijkt de gemiddelde kosten van wegwerpluiers en wasbare luiers, bij een gemiddelde luierperiode van 3 jaar en 2 maanden. De kosten van luiers zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt. Het merk wegwerpluier en het aantal keer verschonen hebben bijvoorbeeld invloed op de kosten. Net als de keuze voor tweedehands wasbare luiers of nieuwe, en wel of niet drogen in een wasdroger. In de tabel hieronder staat daarom een minimum- en maximumbedrag. Kinderen met een wasbare luier zijn vaak al eerder zindelijk dan na 3 jaar en 2 maanden. De kosten zijn dan nog lager. En als je de luiers ook gebruikt voor een tweede kindje, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

Soort luier Kosten (minimaal - maximaal)
Wasbare luier € 830 (€ 490 - €1.190)
Wegwerpluier € 1.310 (€ 680 - €1.940)

Informatie wasbare luiers

Tips wasbare luiers

 • 1

  Bij wasbare luiers denk je misschien nog aan katoenen lappen die je zelf moet vouwen. Maar er zijn hippe, moderne luiers van zacht materiaal met een voorgevormd broekje, die net zo makkelijk en comfortabel zijn als wegwerpluiers. Je kunt ze eenvoudig via internet bestellen: zoek op ‘wasbare luiers’ of ‘katoenen luiers’.

 • 2

  Eerst even uitproberen? Koop niet meteen een hele voorraad luiers, maar begin met een proefpakket.

 • 3

  Ga je voor het eerst wasbare luiers gebruiken? Start niet meteen na de geboorte van je kind maar wacht een paar weken zodat de eerste drukte voorbij is.

 • 4

  Met wasbare luiers is je kind eerder zindelijk, waardoor je waarschijnlijk goedkoper uit bent.

 • 5

  Gebruik bij wasbare luiers een katoenen of papieren inlegdoekje. Het inlegdoekje vangt de poep op waardoor de luier veel schoner blijft en je de luiers minder heet hoeft te wassen.

 • 6

  Overweeg tweedehands wasbare luiers te kopen, en kies als het kan voor luiers met een milieukeurmerk. Check hiervoor de Keurmerkenwijzer.

Wasbare luier zo goed mogelijk gebruiken

Baby met luier op kleed. Moderne wasbare luiers zijn zacht en comfortabel.

Wasbare luiers gaan lang mee, probeer daar ook gebruik van te maken. Je kunt ze tweedehands kopen, voor meerdere kinderen gebruiken, en na de luierperiode weer verkopen. Luiers van biologische katoen zijn beter voor het milieu dan niet-biologische. En gebruik liever geen overbroekjes van PVC-kunststof.

De hoeveelheid extra was door wasbare luiers valt mee. Tot de baby 2 maanden oud is, gaat het om iets meer dan 1,5 was per week extra. Daarna wordt het steeds minder, tot ongeveer 1 was per week extra. Door bewust te wassen, kun je het milieu-effect van wasbare luiers beperken:

 • Was de luiers gewoon met de andere was mee: op 40 graden is voldoende. Alleen bij darminfecties of hardnekkige vlekken is 60 graden nodig.
 • Als je katoenen nachtinleggers of papieren inlegdoekjes gebruikt, hoef je de luiers minder heet te wassen. Gooi inlegdoekjes niet in het toilet, ook niet als op de verpakking staat dat het mag. De doekjes veroorzaken namelijk vaak verstoppingen, ook als ze wel afbreekbaar zijn.
 • Gebruik geen wasverzachter: het katoen neemt daardoor minder vocht op.
 • Droog de luiers aan de lijn. Dat scheelt niet alleen aanzienlijk in de kosten, ook gaat een groot deel van het milieuvoordeel verloren doordat de wasdroger energie gebruikt. Gebruik je toch een wasdroger? Kies dan voor een energiezuinige droger.
 • Was altijd met een volle trommel: luiers kun je meewassen met de overige was. Is je wasmachine aan vervanging toe, kies dan een zo zuinig mogelijke.

Wasbare luiers vergelijken

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers: van een voorgevormde alles-in-één luier tot een ouderwetse vierkante katoenen lap met een overbroekje. Er zijn katoenen luiers en luiers van bamboe, hennep of kunststof. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de voorgevormde wasbare luier met een katoenen nachtinlegger net zo gebruiksvriendelijk is en net zo goed absorbeert als een wegwerpluier.

Productie van wasbare luiers

Wasbare luiers worden gemaakt van katoen (badstof), polyester, rayon, hennep en/of bamboevezel. Kies het liefst voor luiers van biologische katoen: die scoren het beste voor het milieu. De productie van gewone (niet biologische) katoen kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Hennep en bamboe scoren op deze punten beter dan gewone katoen, maar voor het bewerken van bamboe zijn weer schadelijke chemicaliën en veel energie nodig. Wasbare luiers hebben vooral invloed op het milieu tijdens het gebruik: het wassen (en eventueel drogen) van de luiers kost energie, water en wasmiddel.

Keurmerk voor wasbare luiers

GOTS.png Okotex 100

Het keurmerk Global Organic Textile Standard gaat over het gebruik van biologisch katoen. Een ander keurmerk dat voorkomt op luiers is Ökotex Standard 100, het stelt eisen op het gebied van chemicaliën zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. Je vindt ze in de Keurmerkenwijzer.

Informatie wegwerpluiers

Tips wegwerpluiers

 • 1

  Wegwerpluiers kunnen makkelijk meerdere plasjes opnemen; verschoon je kindje dus niet vaker dan nodig is.

 • 2

  Kies voor wegwerpluiers met een milieukeurmerk, zoals het Nordic Ecolabel, FSC- of PEFC-keurmerk.

 • 3

  Vieze wegwerpluiers mogen niet in de biobak, ook niet als de fabrikant wel zegt dat dit kan, maar horen bij het restafval.

Productie van wegwerpluiers

Wegwerpluiers bevatten papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). De productie van papier kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De grondstof voor het plastic en de korrels is aardolie. Dat is een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu. Ook de productie van luiers en verpakking kost energie.

De samenstelling van wegwerpluiers is de afgelopen 25 jaar veranderd: er wordt minder houtpulp gebruikt en meer absorberende korrels, en er zijn zelfs luiers op de markt die helemaal uit plastic bestaan. Luiers zijn bijna twee keer zo licht geworden, waardoor ze nu minder slecht zijn voor het milieu.

Keurmerk voor wegwerpluiers

Nordic-ecolabel-2010.png

Wetenschapsmagazine Eos heeft in 2015 onderzocht hoe duurzaam luierfabrikanten zijn. Veel merken (ook huismerken van supermarkten en drogisterijketens) hebben intussen een milieukeurmerk, zoals het Nordic Ecolabel en/of FSC- en PEFC keurmerk voor de herkomst van de pluizige papiervulling. Niet alle merken uit het onderzoek zijn in Nederland te verkrijgen (het onderzoek vond plaats in België), en sommige merken zijn alleen via internet te koop. Je vindt ze in de Keurmerkenwijzer.

Meer informatie

 • Voor meer informatie over keurmerken: bekijk de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
 • Wasbare luiers van biologische katoen zijn vrijwel alleen te koop via internet. Typ voor verkoopsites de term ‘wasbare luiers’ of ‘katoenen luiers’ in op een zoekmachine.
 • Op WasbareluierWereld vind je veel informatie over wasbare luiers: van ervaringen en blogs tot informatie over soorten en merken luiers. En natuurlijk links naar winkels en webshops.
Terug naar boven