Hoe werkt een wasbare luier?

Je vindt wasbare luiers in uiteenlopende soorten, kleuren en maten. Ze bestaan uit een voorgevormd luierbroekje met inlegger om de ontlasting op te vangen. Zowel de luierbroekjes als de inleggers zijn te koop in diverse materialen. Ze voelen zacht aan voor je baby en zijn makkelijk in gebruik.

Zo gebruik je wasbare luiers in de praktijk

Wasbare luier omdoen

Een wasbare luier verschonen gaat vrijwel hetzelfde als een wegwerpluier. De meeste wasbare luiers bestaan uit een voorgevormd, verstelbaar luierbroekje en een inlegvel of inlegdoekje om de ontlasting op te vangen. Bij de Branchevereniging Wasbare Luiers en Wasbareluierwereld.nl vind je uitleg over verschillende typen en maten wasbare luiers.

Gebruikte luier

Bij een wasbare luier gooi je niet de volledige luier bij het afval, maar alleen het inlegvel met ontlasting. Dankzij het inlegvel gaat de ontlasting niet in de wasmachine. Je veroorzaakt dus wel afval, maar veel minder dan bij wegwerpluiers. Als je kind alleen geplast heeft kan het inlegvel met urine worden hergebruikt. Het gaat dan samen met het luierbroekje in een afsluitbare wasmand met wasnet. Je kan het inlegvel met urine ook uitspoelen met koud water, voordat je het in de wasmand gooit.

Wassen en drogen

Met een set van 24 wasbare luiers heb je voldoende voorraad tijdens het wassen en drogen. Haal het wasnet met luiers in 1 keer uit de wasmand en gooi de luierbroekjes met net en al in de wasmachine. De gebruikte luierbroekjes en inlegvellen was je koud voor om de urine er uit te spoelen. Hierna kunnen ze gecombineerd worden met ander wasgoed tot de machine vol is.

Draai een was op 40 of 60 graden, afhankelijk van het wasadvies in de luier. Als je kind last heeft van een darminfectie of bij hardnekkige vlekken wordt 60 graden aangeraden. Gebruik van een droger kost veel energie en zorgt voor slijtage van de luiers. Droog wasbare luiers daarom aan de waslijn.

Neem liever geen inlegvellen van fleece. Bij het wassen van fleece komen relatief veel microplastics vrij. Lees meer over wassen en microplastics.