Hoe werkt een wasbare luier?

Je vindt wasbare luiers in uiteenlopende soorten, kleuren en maten. Nieuwe modellen bestaan uit een voorgevormd luierbroekje met inlegvel om de ontlasting op te vangen. Zowel de luierbroekjes als de doekjes zijn te koop in diverse materialen. Ze voelen zacht aan voor je baby en zijn makkelijk in gebruik.

Zo gebruik je wasbare luiers in de praktijk

Wasbare luier omdoen

Een wasbare luier verschonen gaat vrijwel hetzelfde als een wegwerpluier. De meeste wasbare luiers bestaan uit een voorgevormd, verstelbaar luierbroekje en een inlegvel of inlegdoekje om de ontlasting op te vangen. Op Wasbareluierwereld.nl vind je uitleg over verschillende typen en maten wasbare luiers.

Gebruikte luier

Bij een wasbare luier gooi je niet de volledige luier bij het afval, maar alleen het inlegvel met ontlasting. Dankzij het inlegvel gaat de ontlasting niet in de wasmachine. Je veroorzaakt dus wel afval. Het luierbroekje gooi je in een afsluitbare wasmand met wasnet.

Wassen en drogen

Met een set van 24 wasbare luiers heb je voldoende voorraad tijdens het wassen en drogen. De gebruikte luierbroekjes was je op 40 graden en kunnen ook gecombineerd worden met ander wasgoed. Haal het wasnet met luiers in 1 keer uit de wasmand en gooi de luierbroekjes met net en al in de wasmachine. Draai een was op 60 graden als je kind last heeft van een darminfectie of bij hardnekkige vlekken. Wasbare luiers kunnen in de droger, maar voor het milieu is het beter om de luierbroekjes op een droogrek of aan de drooglijn te laten drogen.

Neem liever geen inlegvellen van fleece. Bij het wassen van fleece komen relatief veel microplastics vrij. Lees meer over wassen en microplastics.