Autodelen met familie of vrienden

Een man staat naast een deelauto.

Duurzame alternatieven

Voor sommige ritjes kun je een deelauto gebruiken, voor andere kun je misschien een ander duurzaam vervoersmiddel kiezen. Maar welke kies je dan? Met de keuzehulp kom je erachter!
Als je de auto niet dagelijks gebruikt, is samen een auto kopen misschien iets voor jou. Je deelt de auto met familie, vrienden of buren en bent goedkoper uit. En het is goed voor het milieu!

Als je een auto deelt met anderen, zijn er minder auto's nodig. En je gaat de auto waarschijnlijk minder vaak gebruiken: je pakt sneller de fiets of het openbaar vervoer. Waar moet je aan denken als je je eigen autodeelgroep opzet?

Tips voor je eigen autodeelgroep

  1. 01

    Samen een auto bezitten betekent: goede afspraken maken. Stel een simpel contract op met afspraken over gebruik en verdeling van de kosten. Een voorbeeld vind je op deelauto.nl.

  2. 02

    Sluit een verzekering af die voor alle gebruikers geldt.

  3. 03

    Heb je een parkeervergunning nodig? In sommigen gemeenten kun je er meer dan één aanvragen als je een auto met anderen deelt. Handig als jullie in verschillende parkeergebieden wonen.

Voordelen samen auto kopen

Als je samen een auto koopt, zijn er minder auto's nodig. Er hoeven dus minder auto's gemaakt en later weer gesloopt te worden: dat bespaart grondstoffen en energie. Daarnaast ga je waarschijnlijk minder kilometers rijden. Dat is allemaal goed voor het milieu.

Ook financieel heeft het delen van een auto voordelen. De grootste besparing zit in de vaste kosten. De aanschaf, verzekering, wegenbelasting, parkeervergunning en kosten voor onderhoud en reparaties deel je immers met elkaar. Hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten per persoon.

Nadelen samen auto kopen

Een nadeel van gedeeld autobezit is dat de auto niet altijd beschikbaar is en dat je goede afspraken moet maken. Bijvoorbeeld: mag je roken in de auto en hoe schoon moet de auto zijn? Wie kan de auto wanneer gebruiken, en wie betaalt de schade als die er is? Ook moet iemand de administratie bijhouden en moeten jullie kosten verrekenen.

Opzetten eigen autodeelgroep

De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan je helpen bij het opzetten van een eigen autodeelgroep. De Vereniging is een non-profitorganisatie die autodelen stimuleert. Je kun bij ze terecht voor een autodeelverzekering voor meerdere gebruikers, informatie over een extra parkeervergunning en een voorbeeldcontract. Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Voor dat bedrag steun je autodelen en profiteer je onder andere van de slimme verzekering.