Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Hou je autobanden op spanning

Elke 2 maanden je autobanden oppompen: een kleine moeite waardoor je veiliger én zuiniger rijdt. Omdat je banden langzaam leeglopen, moet je er regelmatig wat lucht bij doen. Met onze tips bepaal jij wat de juiste spanning voor jouw banden is.

Vrouw pompt autoband op 654x487.jpg

Zo’n 60 procent van de mensen rijdt met te zachte banden, vaak zonder het te weten. Zonde, want op harde banden rijd je veiliger, goedkoper én milieuvriendelijker. Alle autobanden lopen langzaam leeg, ook als de auto stilstaat of je weinig kilometers maakt. De adviesspanning vind je in het instructieboekje. Belangrijk om te weten: heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, dan moet je daar 0,3 bar bij optellen. Daarom luidt het advies: maak van banden oppompen vaste prik én pomp je banden hard genoeg op. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot én je hebt meer grip op de weg. 

Tips om je banden op spanning te houden

 • 1

  Maak van banden oppompen vaste prik en zet een herinnering in je telefoon of op de kalender. Combineer het ritje met iets wat je regelmatig doet, dan onthoud je het makkelijker. 

 • 2

  Schrijf de adviesspanning op, plus wat je erbij moet optellen, en bewaar dit in het dashboardkastje of zet het in je telefoon. Zo vind je de stap voor stap de juiste spanning

 • 3

  Check de spanning het liefst als de banden nog koud zijn, dus kort na het wegrijden. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, of sta je bij een tankstation langs de snelweg? Dan is de lucht in je banden al opgewarmd en moet je 0,3 bar optellen bij de adviesspanning.

 • 4

  Wees niet bang om je banden hard op te pompen: je kunt geen klapband krijgen door te harde banden.

 • 5

  Een zwaar beladen auto heeft hardere banden nodig. Ga je met een volle kofferbak op vakantie of zit je vaak met veel mensen in de auto? Pomp je banden dan van tevoren goed op. Het kan geen kwaad als je daarna met een wat minder zwaar beladen auto rijdt.

 • 6

  Je kunt niet met het blote oog zien of je banden te zacht zijn. Maak er dus echt een gewoonte van om ze elke 2 maanden op te pompen.

Stap voor stap de juiste bandenspanning vinden

Bij de adviesspanning voor je banden moet je vaak nog iets optellen. Met deze stappen vind je de juiste spanning voor jouw banden.

Stap 1: Zoek de tabel met de adviesspanning voor jouw banden op

Die vind je in elk geval in het instructieboekje van de auto, maar hij staat vaak ook op één van deze plekken: aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderszijde, in het dashboardkastje of onder de zonneklep. Je kunt de bandenspanningstabel voor jouw auto ook online opzoeken, bijvoorbeeld op www.bandenspanning.nl.

Stap 2: Check je bandenmaat

De bandenmaat staat op de zijkant van je band. Let op deze combinatie van cijfers en letters: 155/70 R 13 (welke getallen er precies staan, hangt af van jouw band).

Tabel met uitleg bandenmaat. Hou je autobanden op de juiste spanning.

Stap 3: Vergelijk de maat van jouw band met die in de tabel

Hiermee zoek je de adviesspanning op. Let op: voor de voor- en de achterwielen geldt een verschillende spanning. Kies ook hoe zwaar je auto de komende tijd beladen is. Een auto waar veel mensen en/of bagage in zit heeft hardere banden nodig dan een auto waar je in je eentje in rijdt.

Tabel met adviesspanning voor autobanden. Met genoeg lucht in je banden rij je veiliger en zuiniger.

Staat er op jouw band een andere bandenmaat dan in de tabel? Gebruik dan de bandenmaat die er het dichtst bij ligt en neem de adviesspanning voor zwaar beladen gebruik.

Stap 4: Eindje gereden? Tel 0,3 bar bij de adviesspanning op!

Dit is misschien wel de belangrijkste stap, die je zeker niet moet vergeten:
Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op. Doe dit óók altijd als je je banden bij een tankstation langs de snelweg oppompt: als je hard rijdt, worden je banden namelijk heel snel warm.

Waarom moet dit?

De adviesspanning in het boekje geldt voor koude banden. Tijdens het rijden warmt de lucht in je banden al snel op. Warme lucht zet uit, waardoor de druk (spanning) in je banden hoger wordt. Als je een warme band oppompt tot de adviesspanning, doe je er eigenlijk te weinig lucht bij (of laat je zelfs lucht ontsnappen!). Zodra je banden afkoelen, daalt de spanning in de band immers en eindig je met een te lage bandendruk. Veel mensen weten dit niet en stellen de pomp in op een te lage spanning. Zo’n 70 procent van de mensen rijdt daardoor na het oppompen zelfs met een lagere bandenspanning weg dan waarmee ze kwamen!

Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden? Tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning van je banden op

Reservewiel ook oppompen

Ook je reservewiel loopt langzaam leeg. Het is daarom verstandig om dit regelmatig op te pompen. Bij het reservewiel moet de bandenspanning 0,5 bar hoger liggen dan de voorgeschreven adviesspanning zodat hij bij pech steeds gebruiksklaar is.

Opgepompte banden: veiliger, goedkoper en beter voor het milieu

De autobanden zijn het enige contact van jouw auto met de weg, daarom is het belangrijk dat er genoeg lucht in zit. Met goed opgepompte banden heb je meer grip op de weg en rijd je ook nog eens goedkoper en milieuvriendelijker.

Veiliger met voldoende lucht in je band

Goed opgepompte banden zijn veiliger omdat ze goed contact met de weg hebben. Het klinkt misschien raar, maar een zachte band maakt minder contact met het wegdek en heeft daardoor minder grip en een slechtere wegligging. Hierdoor kun je met zachte banden eerder in een slip komen en heb je een langere remweg. Daarnaast heb je met een zachte band meer kans op een klapband. Dat komt doordat de lucht in zachte banden veel warmer wordt dan in banden met de juiste spanning. Met goed opgepompte banden rijd je dus veiliger. En je hoeft niet bang te zijn voor een klapband: die kun je namelijk niet krijgen door een te hoge bandenspanning.

Zachte banden hebben te weinig grip op de weg. Met goed opgepompte banden rij je veiliger en zuiniger.

Goedkoper rijden met opgepompte banden

Met de juiste bandenspanning ben je ook minder geld kwijt aan diesel, benzine of gas. Het kost namelijk meer moeite om een zachte band te laten rollen, dan een harde band. Daardoor verbruik je met zachte banden meer brandstof. Bovendien slijten zachte banden sneller en moet je ze dus eerder vervangen. Gemiddeld bespaar je zo’n 60 euro per jaar als je je banden op spanning houdt. Als je elke 2 maanden je banden oppompt, verdien je dus 10 euro per keer

Minder brandstof en minder slijtage: beter voor het milieu

De juiste bandenspanning is beter voor het milieu. Je verbruikt namelijk minder brandstof waardoor je ook minder CO2 uitstoot. Bovendien slijten je banden minder snel, waardoor er minder bandenslijpsel in de omgeving terechtkomt.

Waar vind je een bandenpomp?

Bij benzinestation of wasstraat

Bij elk benzinestation staat een bandenpomp. Daarmee kun je bandenspanning checken en je banden meteen oppompen. Vergeet niet om wat kleingeld mee te nemen. Banden oppompen bij een tankstation kost vaak 50 cent of 1 euro. Ook bij de wasstraat is vaak een bandenpomp te vinden.

Slimme bandenpomp

Daarnaast staan er op verschillende plekken in Nederland (bijvoorbeeld bij de milieustraat) slimme bandenpompen van de Stichting Band op Spanning. Zo’n slimme bandenpomp berekent de juiste bandenspanning voor jouw auto, inclusief correctiefactoren, en is bovendien gratis. Ook waarschuwen de pompen wanneer ze een lekke band vermoeden. Bekijk hoe deze slimme bandenpomp werkt.

Zo pomp je autobanden op

Stel de pomp in op de juiste bandenspanning, draai het ventiel los en sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houdt het mondstuk recht en houdt deze net zo lang aangedrukt tot de band op de juiste spanning is. Je hoort dan een piepje vanaf de pomp. Doe dit voor alle 4 de banden en vergeet niet de spanning aan te passen voor de voor- en achterwielen. Vergeet ook niet om na afloop de ventieldopjes weer op de banden te draaien!

Niet vergeten: 0,3 bar erbij!

Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden? Of sta je bij een benzinestation langs de snelweg? Vergeet dan niet om 0,3 bar bij de adviesspanning op te tellen, anders rijd je met te zachte banden weg. Merk je dat de pomp lucht gaat afblazen? Haal het mondstuk dan meteen van het ventiel af en stel de spanning wat hoger in.

Loopt je band snel leeg?

Meet je bij een van je banden een veel lagere spanning, dan kan dat erop wijzen dat je band of het ventiel lek is. Controleer de band op beschadigingen en controleer ook het ventiel en de velg. Laat de band zo nodig repareren of vervangen.

Zelf een luchtcompressor of voetpomp kopen

Je kunt ook zelf een goede luchtcompressor kopen. Dat is vooral handig als er geen bandenpomp bij jou in de buurt is. Zo kun je altijd meten en oppompen met koude banden, op een moment dat het jou uitkomt. Een luchtcompressor kost 25 tot 100 euro, maar dat heb je snel terugverdiend doordat je minder benzine of diesel verbruikt en je banden minder snel slijten. Je kunt ook kijken of je er een samen met de buren kunt kopen.

Luchtcompressor kopen

Een luchtcompressor is een klein apparaat waarop een bandenvulpistool is aangesloten en die je makkelijk in de kofferbak legt. Als je er een koopt, let er dan op dat deze een digitaal display heeft. Dit meet nauwkeuriger dan een analoge meter (met wijzer). Daarnaast is het handig als de compressor een 12V-aansluiting heeft zodat je hem kunt aansluiten op de sigarettenaansteker in je auto. Ook hebben sommige apparaten een automatische afschakeling en een ingebouwde werklamp, handig voor als je in het donker je banden gaat oppompen.

Voetpomp kopen

Er zijn ook eenvoudige voetpompen. Vaak hebben deze een analoge drukmeter (manometer). Ze kosten 5 tot 30 euro. De metertjes van deze pompen hebben vaak trillende wijzers, daarom is het lastig om tijdens het oppompen precies de juiste spanning te krijgen. Je kan de band dan wat harder oppompen en deze vervolgens met een bandenspanningsmeter met een deflatieknop leeg laten lopen tot de juiste spanning. Met alleen een spanningsmeter kun je de spanning van je autobanden makkelijk meten, alleen ontsnapt er bij de meting vaak lucht, zo’n 0,1 bar. Meet daarom alleen als je ook direct gaat oppompen.

Tyre Pressure Monitor System (TPMS)

Veel auto’s hebben tegenwoordig een Tyre Pressure Monitor System (TPMS). Dit systeem bestaat uit sensoren die een signaal doorgeven naar een scherm of het dashboard. Je kan dan aflezen wat de bandenspanning is en zien of je je banden moet oppompen. Maar bij de meeste systemen krijg je pas een waarschuwing bij een onderspanning van 20 procent (dat is zo´n 0,5 bar te laag), en dat is eigenlijk te laat. Je kunt je banden beter al bij een onderspanning van 5 procent (0,1 bar) oppompen. Een afwijking van 20 procent wijst er eerder op dat je band lek is of een beschadiging heeft.

Meer informatie

Op zoek naar een slimme bandenpomp, of in een filmpje zien hoe je een band oppompt? Kijk op www.bandopspanning.nl van de Stichting Band op Spanning.

Terug naar boven