Krijgt jouw huis het warm van 50 graden?

Huis Man Kinderen Geisoleerd
Meld je aan! 50-gradentest Je kunt je nu al aanmelden voor de test. De echte test begint pas als het koud genoeg is. Als het zover is, ontvang je een e-mail met het startsein. Ja, ik doe mee!
Wil je testen of jouw huis klaar is voor verwarmen op een lage temperatuur? Bijvoorbeeld met een warmtepomp of via een warmtenet? Verlaag dan 2 weken lang de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden en ervaar het zelf. Meld je aan en doe mee met de 50-gradentest!

De overheid wil dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. Daarom stappen steeds meer Nederlanders over naar andere manieren van verwarmen. Bijvoorbeeld met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Deze technieken werken met een lagere temperatuur van het verwarmingswater dan de huidige cv-ketels. In plaats van 70 of 80 graden, verwarmen zij het water tot hooguit 50 graden.

Waaraan moet je huis voldoen?

Om je huis met die lage temperatuur goed warm te krijgen, moeten er 2 dingen in orde zijn:

 • Je huis moet goed genoeg geïsoleerd zijn.
 • Je verwarming (het afgiftesysteem) moet voldoende warmte kunnen afgeven. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren of convectoren kunnen geschikt zijn of geschikt worden gemaakt. Lees hierover meer op Lage temperatuur verwarming.

Doe de 50-gradentest

Met de 50-gradentest neem je de proef op de som. Je stelt de temperatuur van je hr-ketel in op 50 graden en ervaart of het nog comfortabel warm wordt in huis. Na 2 weken vul je een online tool in en krijg je advies over de overstap naar verwarmen op lage temperatuur. Krijg je het huis nog niet lekker warm met 50 graden? Dan krijg je advies hoe je je huis geschikt kunt maken.

De cv-ketel op 50 graden zetten

Leuk dat je meedoet! Meld je aan via de knop hieronder. Je ontvangt van ons een bevestigingsmail. Zodra het koud genoeg wordt, sturen we je een mail dat de test gaat starten. Dan kan je ervaren of je het huis ook warm krijgt met 50 graden. Maar je hoeft niet te wachten tot de test start, je kan ook nu al de ketel op 50 graden zetten.

Ja, ik doe mee

Hoe gaat de test in zijn werk?

 1. Je meldt je aan via deze link.
 2. Als je huis goed geïsoleerd is, kun je de temperatuur van je hr-ketel meteen al op 50 graden zetten. Daarmee bespaar je direct gas en energiekosten. Goed geïsoleerd zijn: woningen met bouwjaar 2000 of later, en oudere woningen die goed na-geïsoleerd zijn. De instructies om de ketel-temperatuur aan te passen staan hierna. Merk je (nog voordat het echt koud wordt) dat jouw huis ondanks de goede isolatie niet lekker warm wordt? Dan is jouw huis nog niet geschikt voor verwarmen met een lage temperatuur. Je kunt meteen de online tool invullen om advies te krijgen over jouw vervolgstap.
 3. De echte test start in het winterseizoen, als het koud genoeg is. Vlak voor de start ontvang je op het opgegeven mailadres een e-mail met het startsein. De start is afhankelijk van de buitentemperatuur: zodra we verwachten dat de nachttemperatuur in De Bilt in de komende twee weken minstens 2 keer onder de -2 graden uitkomt, starten we de test. Waarom moet het koud genoeg zijn? Als je de test doet op een moment dat het warmer is, weet je niet zeker of je het huis ook in een koudere periode warm krijgt met een warmtepomp, en kun je dus verkeerde conclusies trekken.
 4. Na het startsein stel je de temperatuur van de hr-ketel in op 50 graden (als je dat nog niet had gedaan). Bekijk de instructies om de temperatuur aan te passen.
 5. Stel de nachttemperatuur van de thermostaat 2 graden kouder in dan de dagtemperatuur. Bijvoorbeeld: overdag 19 graden, 's nachts 17 graden. Waarom maar 2 graden verschil? Als het verschil te groot is, duurt het opwarmen ’s ochtends te lang en kun je de verkeerde conclusies trekken.
 6. Belangrijk: gebruik geen houtkachel of andere bijverwarming tijdens de testperiode. Je wilt namelijk weten of je standaard-verwarming genoeg warmte levert, en daar kom je niet achter als je ook de open haard of houtkachel aansteekt.
 7. Voel 2 weken lang hoe comfortabel het in huis is. Wordt het 's ochtends snel genoeg warm? Blijft het lekker warm tijdens de dag en avond? Zijn er plekken die kouder aanvoelen dan anders? Houd het bij als je iets opvalt.
 8. Na de 2 testweken ontvang je een e-mail met de link naar de online tool. Daarin vul je jouw ervaringen in en krijg je een persoonlijk advies voor de volgende stap.

Goed om te weten: jouw mailadres wordt alleen gebruikt voor de 50-gradentest en wordt na afloop van de testperiode verwijderd.

Hr-ketel vereiste om mee te doen

Iedere woningeigenaar of huurder met een hr-ketel kan meedoen met de test. Heb je een vr-ketel, dan kun je niet meedoen. Een vr ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over hr-ketels en vr-ketels.

Je kunt ook niet meedoen als je stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.

Instructies verlagen temperatuur cv-ketel

Het verlagen van de temperatuur op je cv-ketel is zo gedaan. Hieronder staat de werkwijze voor:
- Remeha avanta
- Vaillant ecotech plus
- Intergas Kompact HR

Of bekijk de video. Alle instructies staan ook in deze pdf.

Staat jouw ketel er niet bij? Klik dan hier.

"Ik durfde eerst niet aan de CV te zitten, maar het was veel makkelijker dan ik dacht." Bregje

Instructie voor Remeha avanta

Instructie voor Vaillant ecotec plus

Instructie voor Intergas kompact HR

Video: instellen cv-ketel

Wil je stap-voor-stap uitleg over hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt? Bekijk dan deze instructievideo.

Andere cv-ketel? Check de handleiding

Kom je er niet uit? Of staat jouw ketel niet bij de foto's? Met deze 4 tips lukt het vast:

 1. Kijk op zetmop60.nl: daar staan van de meeste merken instructiefilmpjes hoe je de cv-ketel op 60 graden zet. Let op: voor onze test verlaag je de temperatuur naar 50 graden!
 2. Zoek op internet naar ‘[jouw ketel] + temperatuur instellen’ en kijk of je een instructiefilmpje kan vinden.
 3. Pak de handleiding van de ketel erbij en zoek naar: aanvoertemperatuur, instellen, verwarmingstemperatuur.
 4. Heb je de handleiding niet meer? Kijk of je hem op internet kunt vinden, bijvoorbeeld op handleidingkwijt.com of gebruikershandleiding.com.

Lukt het met deze tips ook niet? Vraag dan een cv-monteur om je te helpen.

Let op! Alleen temperatuur cv verlagen

In de 50-gradentest verlaag je de temperatuur van je verwarmingswater. Niet van je tapwater! Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60 graden of warmer verwarmd worden om legionella-besmetting te voorkomen.

Op sommige ketels worden plaatjes gebruikt voor de verwarming (cv) en tapwater. Je verlaagt dan alleen de temperatuur bij het cv-icoontje.

Wil je alle tips nog even rustig nalezen? Download de pdf.

Kraan
tapwater
Verwarming
verwarming

Instructies instellen kamerthermostaat

Het opwarmen van je huis kost meer tijd als de temperatuur van de cv-ketel lager staat. Daarom is het verstandig om 2 graden verschil aan te houden tussen de dag- en nachtinstelling. Bijvoorbeeld: overdag 19 graden, ’s nachts en als je niet thuis bent 17 graden. Een groter verschil kán wel, maar dan duurt het langer voordat de woonkamer weer op temperatuur is.

Hoe stel je de kamerthermostaat in?

"Stiekem de temperatuur verlaagd, niemand die het heeft gemerkt!" Martèn

Instructies beoordelen comfort

Comfortabel warm is voor iedereen anders. Waar kun je op letten?

 • Neem de ervaringen van al je gezinsleden mee. Iedereen moet het ten slotte warm genoeg hebben. Je kunt ook kijken of je gezinsleden iets merken zonder dat je het verteld hebt.
 • Merk je een verschil met eerdere koude periodes? Wat is dat verschil?
 • Heb je het vaker dan anders koud gehad?
 • Komt de woonkamer ’s ochtends goed op temperatuur? Of duurt dit veel langer?
 • Heb je het steeds op bepaalde momenten koud? Bijvoorbeeld ’s ochtends of als je een tijdje stil zit?
 • Zijn er plekken in huis die kouder zijn dan anders?
 • Voel je een verschil per kamer?
 • Heb je meer last van tocht? Waar in huis?
 • Hoe ervaar je de temperatuur van je radiatoren?

Bepaal je vervolgstap

Heb je 2 weken lang getest hoe de temperatuur en het comfort in huis is? Dan kun je jouw ervaringen invullen in de online tool van Milieu Centraal. We stellen daarin ook wat vragen over de isolatie van je huis. Aan de hand van de antwoorden krijg je persoonlijk advies voor je volgende stap.

Wat kan de volgende stap zijn?

Als je tevreden bent over het comfort

Je verwarming (het afgiftesysteem: de radiatoren en/of vloerverwarming) is geschikt voor verwarmen op lage temperatuur. Dat is fijn! Je kunt de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden laten staan. Het is wel verstandig om de isolatie van je huis nog eens te checken. Kijk voor tips op Check je isolatie, of doe meteen de online Isolatiecheck. Daarna kun je informatie gaan zoeken over een (hybride) warmtepomp.

Als je niet tevreden bent over het comfort

Je huis is nog niet klaar voor verwarmen op lage temperatuur. Check eerst of je isolatie goed genoeg is. Kijk op Check je isolatie of doe meteen de online Isolatiecheck.

Is de isolatie nog niet op orde? Pak dat dan als eerste aan. Met isoleren bespaar je op je energierekening en voelt je huis prettiger warm aan. En zonder goede isolatie gaat het ook niet lukken om je huis met een lage temperatuur warm te krijgen. Lees meer over de voordelen van isoleren op Isoleren en besparen.

Is je huis al goed geïsoleerd? Verbeter dan het afgiftesysteem van je verwarming. Soms is een extra radiator of grotere radiator al voldoende. Kijk voor tips en advies op Lage temperatuur verwarming.

Tips voor je verwarming

Kijk voor meer tips voor je cv-ketel en verwarming op cv-ketel onderhoud en instelling.