8 voorbeelden aardgasvrij: aanpak en kosten

Man Kind Laptop 4
Verbeterscan Online scan van jouw huis Doe de verbeterscan en ontdek welke verbeteringen voor jouw huis nodig zijn, en wat het kost en oplevert. Verbeterjehuis
Hoe maak je jouw huis aardgasvrij? Waar begin je, wat is een slimme aanpak en hoeveel kost het? Milieu Centraal heeft voor 8 voorbeeldwoningen een stappenplan gemaakt. Je ontdekt wat slimme momenten zijn om een stap te zetten en hoe lang je erover kan doen. En je krijgt inzicht in de kosten, subsidies en wat het je oplevert.

Aardgasvrij maken hoef je niet in een paar weken te doen, daar heb je een aantal jaar de tijd voor. Hoe je het aanpakt en wat het kost, hangt af van jouw situatie en het bouwjaar van je huis. In een huis uit 2009 hoeft meestal minder te gebeuren dan in een jaren 30-woning. Milieu Centraal laat met 8 (fictieve) voorbeelden zien wat handige momenten zijn om een stap te zetten. Ook zetten we de kosten, subsidie en besparing in geld en CO2 op een rij. Bekijk wat slimme stappen kunnen zijn in een jaren 30-woning, een jaren 70-huis en woningen uit 1985 en 2009.

Bouwjaar 2009 - voorbeeld 1

Nico woont met zijn twee kinderen in een huis uit 2009. In twee stappen gaat hij het comfortabel en aardgasvrij maken. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Bouwjaar 2009 - voorbeeld 2

Jamila en Ahmed wonen met hun 3 kinderen in een huis uit 2009. In 1 stap gaan ze van het aardgas af. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Bouwjaar 1985 - voorbeeld 1

Timo heeft net zijn eerste huis gekocht. In drie stappen gaat hij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Bouwjaar 1985 - voorbeeld 2

Joris en Marco hebben een druk gezinsleven met hun twee kinderen op de basisschool. In hun woning uit 1985 gaan ze in 2 stappen van het aardgas af. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Jaren 70 woning - voorbeeld 1

Marlies woont met haar jonge kinderen in een jaren 70 woning. In twee stappen gaat ze van het aardgas af. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Jaren 70 woning - voorbeeld 2

De gepensioneerde Hanneke en Herman hebben een jaren 70 woning. In 3 stappen gaan ze die aardgasvrij maken. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Jaren 30 woning - voorbeeld 1

Bart en Inge hebben net een jaren 30 huis gekocht. In drie stappen maken ze het energiezuinig, comfortabel en aardgas. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Jaren 30 woning - voorbeeld 2

Henk en Ineke verhuizen met hun tieners naar een nieuwe woning uit de jaren 30. In 3 stappen gaan ze het aardgasvrij maken. Met de pijlen onder de afbeelding kan je scrollen (let op: soms staan ze net over de afbeelding heen).

Zelf berekening maken

Wil je een berekening maken voor jouw eigen huis? Vul de Verbeterscan in.

Gratis adviestool Online Verbeterscan Klaar voor een advies op maat voor jouw huis? Vul de kenmerken van jouw huis in. En ontdek wat een slimme aanpak is en wat dat kost en oplevert. Ja, ik doe de Verbeterscan
Stappenplan Stappenplan aardgasvrij wonen In dit stappenplan vind je tips voor het checken en verbeteren van je isolatie, ventilatie en verwarming. In 6 stappen naar een aardgasvrij huis. Bekijk het stappenplan

Meer over wonen zonder aardgas

Waar gaan we onze huizen straks mee verwarmen? En wat verandert er dan in huis? Waar betaal je het allemaal van, en verdien je het wel terug? Daarover lees je meer op Wonen zonder aardgas.

Wil je weten welke subsidies er zijn voor het isoleren en verduurzamen van je huis? Kijk op Subsidies en leningen. In de Energiesubsidiewijzer kan je checken of er extra subsidies zijn in jouw woonplaats.