Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Koelkasten en vriezers

Klinkt een A+ koelkast aantrekkelijk? Pas op, want hij gebruikt 2 keer zoveel stroom als een A+++ koelkast! De aankoop van een superzuinige koelkast met A+++ label is altijd een goede optie. Zelfs als jouw huidige 8 jaar oude koelkast nog niet stuk is. Het klinkt raar, maar het is voor het milieu én voor jouw portemonnee gunstig om hem te vervangen door een A+++ model.

Vrouw pakt spullen uit de koelkast. Heb je een energieslurpende koelkast? Kies voor een aaa+koelkast

Oude koelkasten en vriezers zijn energievreters. Koelkasten zijn de afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Een gemiddelde koelvriescombi van 8 jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (70 euro, prijspeil 2016) aan stroom. Eentje van 20 jaar oud jaagt er zelfs meer dan 500 kWh per jaar (100 euro, prijspeil 2016) doorheen. Vergelijk dat met een nieuwe A+++ koelvriescombi die slechts 150 kWh per jaar gebruikt (30 euro, prijspeil 2016). Door jouw koelvriescombinatie van 8 jaar nu te vervangen door een superzuinige bespaar je jaarlijks 40 euro aan stroomkosten. Door het vervangen van een erg oud exemplaar bespaar je jaarlijks 70 euro. En het milieu is beter af, want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.

Tips koelkast en vriezer kopen en gebruiken

 • 1

  Vervang een koelvriescombi van acht jaar of ouder door een superzuinig exemplaar met A+++label. Dit is goed voor het milieu én jouw portemonnee. Dezelfde afweging geldt voor koelkasten en vriezers.

 • 2

  Je vindt het jaarlijks stroomverbruik in kWh op het energielabel.

 • 3

  Kies een koelkast die niet te groot en niet te klein is. Zo koel je niet voor niets grote hoeveelheden lucht en kom je niet in de verleiding een onzuinige, tweede koelkast te gebruiken.

 • 4

  Let op: label A+ klinkt zuinig maar het is bij koelkasten en vriezers tegenwoordig het slechtste label op de markt! Kies A+++.

 • 5

  Zorg dat de koelkast of vriezer niet onnodig opwarmt. Laat eten bijvoorbeeld eerst afkoelen voor je het in de koelkast zet.

 • 6

  Koelkast leeg? Zet hem uit! Bijvoorbeeld als je op wereldreis gaat of als je weggaat uit je vakantiehuisje. Maak de koelkast wel even schoon en zet de deur op een kier.

 • 7

  Doe de tweede koelkast de deur uit of gebruik deze alleen op momenten dat je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld bij een feestje.

Zuinige koelkast kiezen

Bedenk voordat je op zoek gaat naar nieuwe koelkast hoe groot die moet zijn en kies het zuinigste exemplaar van die omvang. Het stroomverbruik kun je aflezen op het energielabel (in kWh per jaar). Hoe lager, hoe beter. De zuinigste modellen kunnen duurder zijn, maar het verschil verdien je terug door de lagere stroomkosten.

Let op het energielabel

label_refrigerators7.jpg

Het A+label op koelkasten klinkt misschien zuinig, maar is dat zeker niet: een A+++koelvriescombi is maar liefst twee keer zo zuinig als een A+koelvriescombi! Uit Europees onderzoek blijkt dat mensen ten onrechte denken dat die twee extra plusjes niet veel uitmaken voor het energieverbruik. Dat is een grote misvatting die ieder jaar 30 euro aan weggegooide stoomkosten kan betekenen! Dat is zonde voor het milieu en jouw stroomrekening.

Op het energielabel (zie rechts) is energieklasse A+++ het allerzuinigst. Label  A+ is inmiddels de ondergrens waarmee nieuwe koelkasten op de markt mogen worden gebracht. In de winkel kun je nog koelkasten en vriezers tegenkomen met label A, dit zijn oudere modellen.

Nieuwe keuken? Even opletten

Vaak komt een nieuwe koelkast mee bij de aankoop van een nieuwe keuken. Het lijkt wellicht alsof je dan minder hebt te kiezen, dan wanneer je een koelkast los koopt. Maar dat is niet per se zo: vraag naar het energielabel en een zuinigere koelkast.

Zuinig model verdient zichzelf terug

Hieronder vind je een indicatief overzicht van de kosten van verschillende modellen met verschillende energielabels. Je zult zien dat je in bijna alle gevallen de extra aanschafkosten van een superzuinig A+++model ruimschoots terugverdient!

Koelvriescombi

beweeg de tabel van links naar rechts

Stroomverbruik per jaar Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 15 jaar Aanschafkosten
A+++ 150 kWh € 30 € 450 € 770
A++ 220 kWh € 44 € 660 € 550
A+ 300 kWh € 60 € 900 € 510

Tafelmodel koelkast

beweeg de tabel van links naar rechts

Stroomverbruik per jaar Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 15 jaar Aanschafkosten
A+++ 75 kWh € 15 € 225 € 390
A++ 110 kWh € 22 € 330 € 300
A+ 150 kWh € 30 € 450 € 260

Kastmodel koelkast

beweeg de tabel van links naar rechts

Stroomverbruik per jaar Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 15 jaar Aanschafkosten
A+++ 90 kWh € 18 € 270 € 750
A++ 140 kWh € 28 € 420 € 710
A+ 180 kWh € 36 € 540 € 620

Kistmodel vriezer

beweeg de tabel van links naar rechts

Stroomverbruik per jaar Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 25 jaar Aanschafkosten
A+++ 120 kWh € 24 € 600 € 640
A++ 180 kWh € 36 € 900 € 450
A+ 240 kWh € 48 € 1.200 € 430

Kastmodel vriezer

beweeg de tabel van links naar rechts

Stroomverbruik Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 25 jaar Aanschafkosten
A+++ 120 kWh € 24 € 600 € 760
A++ 190 kWh € 38 € 950 € 490
A+ 250 kWh € 50 € 1.250 € 380

*Indicatie stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 eurocent per kWh (prijspeil 2016). 
**De gemiddelde levensduur van een koelkast is 15 jaar, van een vriezer 25 jaar.
***Gemiddelde aanschafkosten gebaseerd op range van prijzen (2014/2015). Kijk voor actuele aanschafprijzen op vergelijkingswebsites.

Koelkast op tijd vervangen

Moderne koelkasten zijn veel zuiniger dan oude. Wachten tot jouw oude koelkast kapot gaat is daarom onverstandig. Het vervangen van een werkende koelkast van acht jaar of ouder door een superzuinig exemplaar is goed voor het milieu én levert je financieel voordeel op.

Milieuvoordeel

Dit is de afweging voor het milieuvoordeel: het maken van een nieuwe koelkast kost energie en grondstoffen. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt doordat een nieuwe superzuinige koelkast jaar in jaar uit véél minder stroom gebruikt. Meet het verbruik van je oude koelkast door met een energiemeter als je zeker wilt weten hoeveel energiebesparing vervanging op gaat leveren. Het is ook belangrijk te weten dat oude koelkasten prima gerecycled worden. Bekijk bijvoorbeeld deze filmpjes van Wecyle.

Financieel voordeel

Milieu Centraal heeft de extra afschrijvingskosten van het wegdoen van een werkend exemplaar afgewogen tegen het lagere stroomverbruik van een superzuinige koelkast. Daaruit blijkt dat het vervangen van een koelvriescombi, koelkast of vriezer al financieel voordelig is, zodra het apparaat acht jaar of ouder is.

Hieronder kun je zien wat je bespaart aan energie en energiekosten door een oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar, met label A+++.

Koelvriescombinatie

beweeg de tabel van links naar rechts

Leeftijd Jaarlijks verbruik Jaarlijks verbruik vervangend apparaat Jaarlijkse besparing stroomkosten
8 jaar 350 kWh 150 kWh € 40
10 jaar 380 kWh 150 kWh € 45
15 jaar 450 kWh 150 kWh € 60
20 jaar 500 kWh 150 kWh € 70
25 jaar 600 kWh 150 kWh € 90

Niet onnodig hard laten werken

Voorkom dat de koelkast of vriezer onnodig hard moet werken. Plaats de koelkast niet direct naast een warm apparaat, zoals een oven of vaatwasser.

Laat maaltijden buiten de koelkast afkoelen, en zet ze dan pas in de koelkast. Andersom geldt dat je bevroren producten het beste in de koelkast kunt laten ontdooien. De kou van de ingevroren producten, helpt dan de koeling van de koelkast.

Regelmatig ontdooien

Ontdooi het vriesgedeelte van de koelkast of de vriezer regelmatig. Een ijslaag zorgt voor een vermindering van het vriesvermogen, waardoor voedsel sneller bederft. 

De meeste moderne koelvriescombinaties zijn uitgerust met een no-frost systeem. Daarin ontstaat geen ijsafzetting: er is geen verlies in vriesvermogen. Je hoeft de vriezer dus niet meer te ontdooien.

Open deur?

Controleer (vooral bij oudere koelkasten) of de deur nog goed sluit. Door het rubber regelmatig schoon te houden, blijft het soepel en sluit de deur goed. Houd de achterkant van de koelkast stofvrij. Dit zorgt ervoor dat het apparaat goed kan blijven ventileren.

Tweede koelkast: energieslurper

1 van de 3 Nederlanders heeft meer dan één koelkast in huis. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast 245 kWh ofwel 50 euro aan elektriciteit per jaar (bij 20 eurocent per kWh; prijspeil 2016).

Je kunt besparen op dat energieverbruik en de bijbehorende kosten, als je jouw tweede koelkast de deur uit doet. Wil je hem toch behouden? Gebruik hem dan alleen op de momenten dat je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Heb je bijna altijd extra koelruimte nodig omdat de koelkast in jouw keuken te klein is? Dan kun je beter jouw twee losse koelkasten vervangen door een groot, energiezuinig nieuw exemplaar.

Oude koelkast? Apart inleveren!

Lever een koelkast of vriezer altijd apart in. Vraag bij de gemeente naar inzamelplaatsen voor oude koelkasten. Of lever het oude apparaat in bij de leverancier, wanneer je een nieuw exemplaar koopt. Dat kan zonder extra kosten.

Koelen, vriezen en het milieu

Koel- en vriesapparatuur draagt bij aan de milieubelasting omdat het grondstoffen kost om ze te maken, en omdat de apparaten elektriciteit gebruiken.

Elektriciteitsverbruik

Gemiddeld gebruikt een huishouden ruim 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Daarvan is zo'n 600 kWh van koelkasten en vriezers. Bij het opwekken van elektriciteit komt onder meer het broeikasgas CO2 vrij.

Grondstoffen

Koelkasten en vriezers bestaan voornamelijk uit ijzer en kunststof, waaronder isolatiematerialen. Verder worden er in koelkasten zogenaamde koudemiddelen gebruikt, meestal propaan en isobutaan. Deze stoffen belasten het milieu amper, vergeleken met (H)CFK’s. In oude koelkasten (van voor 1995) kunnen deze (H)CFK’s nog voorkomen. Omdat deze grote milieuschade opleveren, is de handel in koelkasten en vriezers met CFK's sinds 1996 verboden.

Meer informatie

 • Wil je meer weten over energielabels? Kijk op Energielabel.nl.
 • De Consumentenbond vergelijkt regelmatig energieverbruik van elektrische apparaten.
 • De gemeentereiniging in jouw woonplaats kan informatie geven over inzamelingspunten. 
Terug naar boven