Praktisch over duurzaam

Douche-wtw

Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp, douchebak of vloer van je inloopdouche. Om hem in te bouwen is een kleine verbouwing nodig. 

douche-kop 282x212.jpg

Om water te verwarmen gebruiken we meestal gas of elektriciteit. Aardgas en steenkool (om stroom op te wekken) zijn fossiele brandstoffen die zorgen voor klimaatverandering. Een douche-wtw verkleint de klimaatimpact doordat de warmte uit het wegstromende douchewater wordt gebruikt om het (koude) water alvast voor te verwarmen. Wtw staat voor WarmteTerugWinning.

Advies op maat over douche-wtw

Vul de vragen in en ontdek of een douche-wtw in jouw situatie mogelijk is, en hoeveel energie je daarmee bespaart. 

Advies op maat

Tips voor een douche-wtw

 • 1

  Het beste moment om een douche-wtw te laten installeren als je de badkamer verbouwt of in een nieuwbouwhuis. Voor de installatie is een (kleine) verbouwing nodig.

 • 2

  Heb je een elektrische boiler en is een ketel op gas niet mogelijk? Overweeg dan zeker een douche-wtw: die dempt de hoge milieubelasting en verlaagt de energierekening.

 • 3

  Als iedereen in huis heel kort doucht (minder dan 3 minuten) dan is een douche-wtw niet de moeite. Deze moet namelijk eerst even opwarmen

 • 4

  Vraag een offerte bij een installateur van Techniek Nederland met ervaring in douche-wtw.

Wat is een douche-wtw?

Wtw staat voor WarmteTerugWinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en (of) naar de combiketel of boiler.

Warmtewisselaar draagt warmte over

De warmtewinning gebeurt met een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water stroomt dus langs het warme water en kan daarvan veel warmte opnemen. De warmtewisselaar is zo gemaakt dat het wegstromende water niet mengt met het vers aangevoerde water.

Video douche-wtw

De webvideo laat zien hoe een douche-wtw warmte haalt uit wegstromend douchewater, en hoeveel energie dat bespaart.

Milieuvoordeel douche-wtw

Een douche-wtw verkleint de klimaatimpact die ontstaat door het verwarmen van water, of je nou een combiketel hebt of een elektrische boiler. De ketel, boiler of warmtepomp hoeft immers minder hard te werken als het water dat verwarmd moet worden, al een beetje op temperatuur is.

Sterkste daling milieubelasting bij elektrische boiler

Het milieuvoordeel is het grootst met een elektrische boiler. Milieubelasting verminderen is in dat geval ook het hardst nodig. Elektriciteit wordt namelijk erg inefficiënt opgewekt in de energiecentrale: slechts 50 procent van de energie uit fossiele brandstof (meestal gas) zet de centrale om in stroom, de rest gaat verloren. Elke kWh stroom die de douche-wtw bespaart, bespaart ook dit verlies in de elektriciteitscentrale.

De hoeveelheid gas die de elektriciteitscentrale moet verbruiken opdat een huishouden met een elektrische boiler water kan opwarmen, daalt door de douche-wtw met 42 procent. 

Een elektrische boiler gebruikt overigens mét douche-wtw nog steeds meer energie dan een hr-ketel op gas of warmtepomp(boiler) zónder douche-wtw.

Weinig milieuvervuiling van materialen

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De materialen (hoofdzakelijk metaal) zijn goed recyclebaar. De milieubelasting daarvan is zeer klein (en minimaal vergeleken met de milieuwinst).

Soorten douche-wtw

Er zijn verschillende douche-wtw's. De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing (gemiddeld 160 m3 gas) en heeft de laagste kosten (vanaf 550 euro).

Douchepijp-wtw: verticaal

Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp-wtw. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog.

Douchebak-wtw: horizontaal

Is er geen verticale afvoer mogelijk? Dan is een douchebak-wtw een optie. Die bestaat uit een speciale douchebak waarin een horizontale warmtewisselaar is ingebouwd.

Douchegoot-wtw

Heb je een douche zonder douchebak (inloopdouche), en is een douchepijp-wtw niet mogelijk? Dan kun je een douchegoot-wtw nemen. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

Lagere energiekosten door douche-wtw

De energiekosten voor warm water van een hr-combiketel (HRww) dalen door een douche-wtw. De besparing hieronder geldt voor een huishouden van 3 personen, 9 minuten per douchebeurt, en bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als de combiketel (als het op een van beide is, pakt de gasbesparing lager uit).

Bij een elektrische boiler daalt de stroomrekening voor warm water van 400 euro naar 230 euro.

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten materiaal (incl btw) Kosten installatie (bij verbouwing) Besparing gas (gaskosten)/jaar*
Douchepijp-wtw € 550 € 100 160 m3 (€ 130)
Douchebak-wtw € 850 tot 1.600 € 300 130 m3 (€ 110)

*gasprijs 81,4 cent per m3, stroomprijs 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020

Of nog meer besparen!

Douch je gemiddeld veel langer dan 9 minuten, met een waterslurpende comfortdouche, of wonen er meer personen in jouw huishouden, dan pakt de besparing veel hoger uit. Stop je altijd na een paar minuten al, dan is een douche-wtw niet de moeite: die heeft enkele minuten opwarmtijd nodig voordat de energiebesparing start.

Praktische info en voorwaarden douche-wtw

Met een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig: die zorgt ervoor dat het douchewater een constante temperatuur heeft (bijvoorbeeld 38 graden). Met aparte knoppen voor warm en koud water lukt dat niet, omdat het water door de douche-wtw steeds warmer wordt. Vooral de eerste minuten ben je dan continu bezig om de temperatuur bij te stellen.

Douche-wtw: tijdens renovatie of nieuwbouw

De ideale momenten om een douche-wtw aan te leggen, zijn tijdens nieuwbouw en tijdens renovatie van de badkamer of vervanging van de ketel voor (verwarming en) warm water. Als je geen bad hebt (of deze nooit gebruikt) kun je door de douche-wtw wellicht toe met een warmwatertoestel met kleinere capaciteit. Door de douche-wtw kan een warmwatertoestel namelijk meer warm water tegelijk leveren. Of dit voor jou geldt hangt af van je woonsituatie, dus bespreek de benodigde capaciteit met de installateur.

Onderhoud: geen schuurmiddelen

Een douche-wtw heeft geen technisch onderhoud nodig. Schoonmaken doe je zoals je gewend bent, al kan af en toe doorspoelen met een reinigingsmiddel nodig zijn: informeer hiervoor bij de fabrikant.

Gebruik nooit schuurmiddelen in de douchebak. Dit zijn middelen met kalkdeeltjes (kalk suspensies) en die koeken aan op de wand van de warmtewisselaar.

Geen wtw op wastafel of bad

Een installatie voor warmteterugwinning (wtw) op de afvoer van een wastafel is niet effectief en onpraktisch. De warmwaterkraan staat daar doorgaans korter open dan de wtw kan opwarmen.

Bad nemen en wtw: verkeerde timing

Bij een bad heeft een douche-wtw geen zin. Voorwaarde voor de energiebesparing via een douche-wtw is dat aanvoer en afvoer van warm water tegelijkertijd plaatsvindt. Met de warmte uit het weglopend water wordt dan het nog te gebruiken water voorgewarmd. Maar bij het nemen van een bad is de aanvoer en afvoer van warm water nooit tegelijk. Als je jouw badkuip overwegend gebruikt om in te douchen kan wtw dus wél zin hebben.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.