Praktisch over duurzaam

Douche-wtw

Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp of in de goot van je inloopdouche. Om hem in te bouwen is een kleine verbouwing nodig. 

douche-kop 282x212.jpg

De douche-wtw draagt de warmte over via een warmtewisselaar (wtw staat voor warmteterugwinning). Het wegstromende water wordt dus niet gemengd met het 'verse' water: het stroomt langs elkaar heen. In de douche-wtw wordt het koude water alvast wordt opgewarmd. Daardoor is er minder gas of elektriciteit nodig om het koude water te verwarmen. En dat maakt de klimaatimpact van douchen kleiner.

Tips voor een douche-wtw

  • 1

    Het beste moment om een douche-wtw te laten installeren als je de badkamer verbouwt of in een nieuwbouwhuis. Voor de installatie is een (kleine) verbouwing nodig.

  • 2

    Vraag een offerte bij een installateur van Techniek Nederland met ervaring in douche-wtw.

Wat is een douche-wtw?

Wtw staat voor WarmteTerugWinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Daardoor is er minder energie nodig om het water verder op te warmen naar de douchetemperatuur. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de combiketel of boiler.

Warmtewisselaar draagt warmte over

De warmtewinning gebeurt met een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water stroomt dus langs het warme water en kan daarvan veel warmte opnemen. De warmtewisselaar is zo gemaakt dat het wegstromende water niet mengt met het vers aangevoerde water.

Video douche-wtw

De webvideo laat zien hoe een douche-wtw warmte haalt uit wegstromend douchewater, en hoeveel energie dat bespaart.

Milieuvoordeel douche-wtw

Een douche-wtw verkleint de klimaatimpact voor het verwarmen van water. De hr-ketel, elektrische boiler of warmtepomp hoeft immers minder hard te werken als het water dat verwarmd moet worden, al een beetje op temperatuur is.

Het duurt even voordat de wtw en de leidingen zijn opgewarmd en de wtw z'n volledige rendement heeft.  Maar bij een gemiddelde douchebeurt van bijna 9 minuten kun je meer dan 50% van de energie voor het opwarmen van water besparen.

Weinig milieuvervuiling van materialen

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De materialen (hoofdzakelijk metaal) zijn goed recyclebaar. De milieubelasting daarvan is zeer klein (en minimaal vergeleken met de milieuwinst).

Soorten douche-wtw

Er zijn verschillende douche-wtw's. De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing (gemiddeld 160 m3 gas) en heeft de laagste kosten (vanaf 550 euro).

Douchepijp-wtw: verticaal

Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp-wtw. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak of vloer van de douche. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog.

Douchegoot-wtw

Heb je een inloopdouche en is een douchepijp-wtw niet mogelijk (de douche zit bijvoorbeeld op de begane grond)? Dan kun je een douchegoot-wtw nemen. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

Lagere energiekosten door douche-wtw

De energiekosten voor warm water van een hr-combiketel dalen door een douche-wtw. De besparing hieronder geldt voor een huishouden van 3 personen, 9 minuten per douchebeurt, en bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als de combiketel (als het op een van beide is, pakt de gasbesparing lager uit).

Bij een elektrische boiler daalt de stroomrekening voor warm water van 400 euro naar 230 euro.

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten materiaal (incl btw) Kosten installatie (bij verbouwing) Besparing gas (gaskosten)/jaar*
Douchepijp-wtw € 550 € 100 160 m3 (€ 130)
Douchebak-wtw € 850 tot 1.600 € 300 130 m3 (€ 110)

*gasprijs 81,4 cent per m3, stroomprijs 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020

Of nog meer besparen!

Douch je gemiddeld veel langer dan 9 minuten, heb je een regendouche, of heb je een groter gezin met veel lange douchers? Dan pakt de besparing veel hoger uit. 

Praktische info en voorwaarden douche-wtw

Met een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig: die zorgt ervoor dat het douchewater een constante temperatuur heeft (bijvoorbeeld 38 graden). Met aparte knoppen voor warm en koud water lukt dat niet, omdat het water door de douche-wtw steeds warmer wordt. Vooral de eerste minuten ben je dan continu bezig om de temperatuur bij te stellen.

Douche-wtw: tijdens verbouwing of in nieuwbouwhuis

De ideale momenten om een douche-wtw aan te leggen, zijn als je de badkamer gaat verbouwen of in een nieuwbouwhuis.

Onderhoud: geen schuurmiddelen

Een douche-wtw heeft geen technisch onderhoud nodig. Schoonmaken doe je zoals je gewend bent, al kan af en toe doorspoelen met een reinigingsmiddel nodig zijn: informeer hiervoor bij de fabrikant.

Gebruik nooit schuurmiddelen in de douchebak. Dit zijn middelen met kalkdeeltjes (kalk suspensies) en die koeken aan op de wand van de warmtewisselaar.

Geen wtw op wastafel of bad

Een installatie voor warmteterugwinning (wtw) op de afvoer van een wastafel is niet effectief en onpraktisch. De warmwaterkraan staat daar doorgaans korter open dan de wtw kan opwarmen.

Bad nemen en wtw: verkeerde timing

Bij een bad heeft een douche-wtw geen zin. Voorwaarde voor de energiebesparing via een douche-wtw is dat aanvoer en afvoer van warm water tegelijkertijd plaatsvindt. Met de warmte uit het weglopend water wordt dan het nog te gebruiken water voorgewarmd. Maar bij het nemen van een bad is de aanvoer en afvoer van warm water nooit tegelijk.

Gebruik je jouw badkuip om in te douchen? Dan heeft een wtw wél zin.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.