Praktisch over duurzaam

Isolerende kozijnen en deuren

Ga je kozijnen of buitendeuren vervangen? Kies dan kozijnen of deuren die goed isoleren en lang meegaan. En ga meteen voor triple glas: daarmee verlies je de minste warmte en woon je comfortabeler. 

nieuwe kozijnen.jpg

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar ook via kozijnen en buitendeuren verlies je warmte naar buiten. Met isolerende kozijnen en deuren heb je daar minder last van. Let daarom op de U-waarde van kozijnen en deuren: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. 

Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Daar zie je niets van, maar het werkt wel. Er zijn ook houtsoorten die goed isoleren en geen isolatiekern nodig hebben. 

5 Tips voor kozijnen en deuren die goed isoleren

 • 1

  Neem je ook triple glas? Kies dan voor kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager: daarmee voorkom je condens in of op het kozijn.

 • 2

  Zorg dat naden of kieren tussen het kozijn en de muur goed dichtgemaakt worden. Ook belangrijk: de isolatie van de muur moet goed aansluiten op het (stel)kozijn.

 • 3

  Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Laat daarom ventilatieroosters in het raam of kozijn plaatsen. In ruimtes die je vaak verwarmt is een ventilatie-unit die de warmte terugwint handig. Bekijk de tips op Kozijnen vervangen.

 • 4

  Op Kozijnen vervangen vind je nog veel meer handige tips. Bijvoorbeeld over een kant en klaar montagekozijn, en over dubbele kierdichting en meerpuntssluiting bij ramen die open kunnen.

 • 5

  Kun je niet alles in één keer betalen? Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor isolerende ramen en deuren.

Wat kosten isolatiekozijnen met glas?

Wat kosten nieuwe kozijnen met triple glas of HR++ glas? Hieronder vind je een indicatie voor houten kozijnen. Kunststof kozijnen zijn gemiddeld 5% goedkoper en aluminium kozijnen 5% duurder.

beweeg de tabel van links naar rechts

Raam van 2 m2 (bijvoorbeeld keuken) Raam van 6 m2 (bijvoorbeeld woonkamer) Schuifpui van 8 m2
Isolerend houten kozijn met triple glas € 900 € 2.700 € 4.900
Isolerend houten kozijn met HR++ glas € 800 € 2.400 € 4.300
Gewoon houten kozijn met HR++ glas € 750 € 2.300 € 4.100

Raam van 6 m2: hoeveel bespaar je?

Hier vind je 2 voorbeelden van wat je aan gas, geld en CO2 bespaart als je een raam + kozijn van 6 m2 vervangt (denk aan een groot raam in de woonkamer). 

1. Als je een raam met enkel glas vervangt

In dit voorbeeld vervang je een kozijn met enkel glas door een nieuw kozijn met HR++ of triple glas (6 m2).

beweeg de tabel van links naar rechts

Dit bespaar je aan gas per jaar Dit bespaar je aan geld per jaar Dit bespaar je aan CO2 per jaar (kilo's)
Isolerend kozijn met triple glas 150 m3 € 120 280 kilo
Isolerend kozijn met HR++ glas 130 m3 € 100 250 kilo
Gewoon kozijn met HR++ glas 120 m3 € 90 230 kilo

2. Als je een raam met dubbel glas vervangt

In dit voorbeeld vervang je een kozijn met dubbel glas door een nieuw kozijn met HR++ of triple glas (6 m2).

beweeg de tabel van links naar rechts

Dit bespaar je aan gas per jaar Dit bespaar je aan geld per jaar Dit bespaar je aan CO2 per jaar
Isolerend kozijn met triple glas 80 m3 € 60 150 kilo
Isolerend kozijn met HR++ glas 60 m3 € 50 120 kilo
Gewoon kozijn met HR++ glas 50 m3 € 40 90 kilo

Uitgangspunten bij beide tabellen: gemiddelde binnentemperatuur 16,5 graden. Isolerend kozijn U-waarde 1,3 of lager, standaard kozijn U-waarde 2,4. Triple glas U-waarde 0,7 en HR++ glas U-waarde 1,1. Gasprijs 79 cent per m3 (2019).

Warmteverlies beperken: kies lage U-waarde

Met goed isolerende kozijnen en deuren verlies je minder warmte. Ook is het risico op vocht in of op het kozijn kleiner. Hoe goed kozijnen en deuren de warmte tegenhouden (isoleren), zie je aan de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Bij triple glas (gemiddelde U-waarde 0,7) kun je het beste kiezen voor kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager. De isolatiewaarde van het kozijn past dan beter bij die van het glas, zodat je minder kans hebt op condens in of op het kozijn. Voor isolerende deuren is een U-waarde van maximaal 1,2 een goede isolatiewaarde.

Isolatie door extra laag of lucht in het kozijn

Isolerende kozijnen houden de warmte beter tegen doordat er lucht of een isolatielaag in het kozijn zit. Dit noemen we ‘thermische onderbreking’. Bij kunststof kozijnen zitten er simpelweg luchtkamers tussen de binnen- en buitenkant. Bij aluminium kozijnen en massief hardhouten kozijnen zit er meestal een laag hard PUR-schuim of kurk in het kozijn. Dat zie je van de buitenkant niet.

Houten kozijnen die van lichtere houtsoorten zijn gemaakt (bijvoorbeeld vuren, lariks of accoya), zijn van zichzelf al goed isolerend doordat er kleine luchtkamertjes in het hout zitten. Ze hebben daardoor geen isolatielaag nodig. Deze houtsoorten zijn een goede keuze: ze zijn goed verkrijgbaar. En doordat het hout is behandeld tegen schimmel en houtrot (thermisch gemodificeerd), is het net zo geschikt voor kozijnen en deuren als hardhout.

Voordeur, achterdeur of tuindeuren vervangen

Is je voordeur, achterdeur of tuindeur aan vervanging toe, of wil je minder warmte verliezen via deze deuren? Dan kun je kiezen voor een isolerende deur met een kern van kunststof hardschuim of een isolerende houtsoort. Zo’n deur is meestal wel wat dikker dan je oude deur, dus dan moet je ook de deurpost laten vervangen. Maar vervangen van de deurpost is sowieso een goed idee, omdat je anders nog warmte verliest via de deurpost; daarmee doe je een deel van de lage U-waarde van de deur teniet.

Milieu Centraal heeft geen cijfers van de kosten en besparingen van isolerende deuren.

Kozijnen en het milieu

Wat is milieuvriendelijker: hout, kunststof of aluminium (een tipje van de sluier: er zit weinig verschil tussen)? En waar lever je je oude kozijnen en glas in? Dat lees je op Kozijnen vervangen.

Een bedrijf voor kozijnen en deuren zoeken

Kijk op www.wij-isoleren.nl voor vakkundige bedrijven die isolerende kozijnen, deuren en triple glas aanbieden.

Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Ze kunnen je ook helpen als je vragen hebt over de offerte. Bedrijven vind je via www.energiebesparendoejenu.nl/energieloket: vul jouw woonplaats in.

Doe de subsidiecheck

Check op Energiesubsidiewijzer of jij subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van isolatieglas en isolatiekozijnen.

Doe de subsidiecheck
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.