Praktisch over duurzaam

Krijgt jouw huis het warm van 50 graden?

Wil je testen of jouw huis klaar is voor verwarmen op een lage temperatuur? Bijvoorbeeld met een warmtepomp of via een warmtenet? Verlaag dan 2 weken lang de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden en ervaar het zelf. Meld je aan en doe mee met de 50-gradentest!

Verwarmen op lage temperatuur

De overheid wil dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. Daarom stappen steeds meer Nederlanders over naar andere manieren van verwarmen. Bijvoorbeeld met een duurzaam warmtenet of een (hybride) warmtepomp. Deze technieken werken met een lagere temperatuur van het verwarmingswater dan de huidige cv-ketels. In plaats van 70 of 80 graden, verwarmen zij het water tot hooguit 50 graden. 

Om je huis met die lage temperatuur goed warm te krijgen, moeten er 2 dingen in orde zijn:

 • Je huis moet goed genoeg geïsoleerd zijn.
 • Je verwarming (het afgiftesysteem) moet voldoende warmte kunnen afgeven. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren of convectoren kunnen geschikt zijn of geschikt worden gemaakt. Lees hierover meer op Lage temperatuur verwarming.

Doe de 50-gradentest

Met de 50-gradentest neem je de proef op de som. Je stelt de temperatuur van je hr-ketel in op 50 graden en ervaart of het nog comfortabel warm wordt in huis. Na 2 weken vul je een online tool in en krijg je advies over de overstap naar verwarmen op lage temperatuur. Krijg je het huis nog niet lekker warm met 50 graden? Dan krijg je advies hoe je je huis geschikt kunt maken.

Meld je aan voor de test

Je kunt je nu al aanmelden voor de test. De echte test begint pas als het koud genoeg is. Als het zover is, ontvang je een e-mail met het startsein.

Ja, ik meld me aan!

Hoe gaat de test in zijn werk?

 1. Je meldt je aan via de knop hierboven.
 2. Als je huis goed geïsoleerd is, kun je de temperatuur van je hr-ketel meteen al op 50 graden zetten. Daarmee bespaar je direct gas en energiekosten. Goed geïsoleerd zijn: woningen met bouwjaar 2000 of later, en oudere woningen die goed na-geïsoleerd zijn. De instructies om de ketel-temperatuur aan te passen staan hierna. Merk je (nog voordat het echt koud wordt) dat jouw huis ondanks de goede isolatie niet lekker warm wordt? Dan is jouw huis nog niet geschikt voor verwarmen met een lage temperatuur. Je kunt meteen de online tool invullen om advies te krijgen over jouw vervolgstap.
 3. De echte test start in het winterseizoen, als het koud genoeg is. Vlak voor de start ontvang je op het opgegeven mailadres een e-mail met het startsein. De start is afhankelijk van de buitentemperatuur: zodra we verwachten dat de nachttemperatuur in De Bilt in de komende twee weken minstens 2 keer onder de -2 graden uitkomt, starten we de test. Waarom moet het koud genoeg zijn? Als je de test doet op een moment dat het warmer is, weet je niet zeker of je het huis ook in een koudere periode warm krijgt met een warmtepomp, en kun je dus verkeerde conclusies trekken.
 4. Na het startsein stel je de temperatuur van de hr-ketel in op 50 graden (als je dat nog niet had gedaan). Bekijk dinstructies om de temperatuur aan te passen. 
 5. Stel de nachttemperatuur van de thermostaat 2 graden kouder in dan de dagtemperatuur. Bijvoorbeeld: overdag 19 graden, 's nachts 17 graden. Waarom maar 2 graden verschil? Als het verschil te groot is, duurt het opwarmen ’s ochtends te lang en kun je de verkeerde conclusies trekken.
 6. Belangrijk: gebruik geen houtkachel of andere bijverwarming tijdens de testperiode. Je wilt namelijk weten of je standaard-verwarming genoeg warmte levert, en daar kom je niet achter als je ook de open haard of houtkachel aansteekt.
 7. Voel 2 weken lang hoe comfortabel het in huis is. Wordt het 's ochtends snel genoeg warm? Blijft het lekker warm tijdens de dag en avond? Zijn er plekken die kouder aanvoelen dan anders? Houd het bij als je iets opvalt. 
 8. Na de 2 testweken ontvang je een e-mail met de link naar de online tool. Daarin vul je jouw ervaringen in en krijg je een persoonlijk advies voor de volgende stap.

Goed om te weten: jouw mailadres wordt alleen gebruikt voor de 50-gradentest en wordt na afloop van de testperiode verwijderd.

Hr-ketel vereiste om mee te doen

Iedere woningeigenaar of huurder met een hr-ketel kan meedoen met de test. Heb je een vr-ketel, dan kun je niet meedoen. Een vr ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over hr-ketels en vr-ketels.

Je kunt ook niet meedoen als je stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.

Instructies voor verlagen temperatuur cv-ketel

Het verlagen van de temperatuur op je cv-ketel is zo gedaan. Hieronder staat de werkwijze voor:
- Remeha avanta
- Vaillant ecotech plus
- Intergas Kompact HR

Of bekijk de video. Alle instructies staan ook in deze pdf.

Staat jouw ketel er niet bij? Klik dan hier.

Bregje 50 gradentest 500 bij 500.jpg

"Ik durfde eerst niet aan de CV te zitten, maar het instellen bleek veel makkelijker dan ik dacht."

Bregje

Instructie voor Remeha avanta

Remeha Avanta_01.jpg

1. Ga naar de knop met de pijl (de 'enterknop').

Remeha Avanta_stap1.jpg

2. Druk op de 'enterknop'. De code P1 verschijnt.

Remeha Avanta_stap2.jpg

3. Druk nog een keer op de enterknop. De huidige temperatuur van het verwarmingswater verschijnt.

Remeha Avanta_stap3.jpg

4. Stel de temperatuur in op 50 graden met de - knop.

Remeha Avanta_stap4.jpg

5. Bevestig met 'enter'. 

Remeha Avanta_stap5.jpg

6. Druk op 'R'. De temperatuur is nu ingesteld.

Remeha Avanta_01_thumb.jpg
Remeha Avanta_stap1_thumb.jpg
Remeha Avanta_stap2_thumb.jpg
Remeha Avanta_stap3_thumb.jpg
Remeha Avanta_stap4_thumb.jpg
Remeha Avanta_stap5_thumb.jpg

Instructie voor Vaillant ecotec plus

Vaillant Ecotec plus_stap1.jpg

1. Druk op de knop voor verwarmingswater.

Vaillant Ecotec plus_stap2.jpg

2. Stel de temperatuur in op 50 graden met de - knop.

Vaillant Ecotec plus_stap3.jpg

3. Bevestig met ‘ok’.

Vaillant Ecotec plus_stap4.jpg

4. Druk op ‘vorige’.

Vaillant Ecotec plus_stap1_thumb.jpg
Vaillant Ecotec plus_stap2_thumb.jpg
Vaillant Ecotec plus_stap3_thumb.jpg
Vaillant Ecotec plus_stap4_thumb.jpg

Instructie voor Intergas kompact HR

Intergas Kompact_stap1.jpg

1. Open de klep en druk op de toets onder 'cv-tap'.

Intergas Kompact_stap2.jpg

2. Het lampje bij cv is nu groen. In het scherm staat de huidige cv-temperatuur.

Intergas Kompact_stap3

3. Stel de temperatuur met de - knop in op 50 graden.

Intergas Kompact_stap1_thumb.jpg
Intergas Kompact_stap2_thumb.jpg
Intergas Kompact_stap3_thumb

Video: instellen temperatuur cv-ketel

Wil je stap-voor-stap uitleg over hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt? Bekijk dan deze instructievideo.

 

Andere cv-ketel? Check de handleiding

Kom je er niet uit? Of staat jouw ketel niet bij de foto's? Met deze 4 tips lukt het vast:

 1. Kijk op zetmop60.nl: daar staan van de meeste merken instructiefilmpjes hoe je de cv-ketel op 60 graden zet. Let op: voor onze test verlaag je de temperatuur naar 50 graden!
 2. Zoek op internet naar ‘[jouw ketel] + temperatuur instellen’ en kijk of je een instructiefilmpje kan vinden.
 3. Pak de handleiding van de ketel erbij en zoek naar: aanvoertemperatuur, instellen, verwarmingstemperatuur.
 4. Heb je de handleiding niet meer? Kijk of je hem op internet kunt vinden, bijvoorbeeld op handleidingkwijt.com of gebruikershandleiding.com.

Lukt het met deze tips ook niet? Vraag dan een cv-monteur om je te helpen.

Let op! Alleen temperatuur cv verlagen

In de 50-gradentest verlaag je de temperatuur van je verwarmingswater. Niet van je tapwater! Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60 graden of warmer verwarmd worden om legionella-besmetting te voorkomen. 

Op sommige ketels worden plaatjes gebruikt voor de verwarming (cv) en tapwater. Je verlaagt dan alleen de temperatuur bij het cv-icoontje.

cvenkraanwater.png

Wil je alle tips nog even rustig nalezen? Download de pdf.

Instructies voor instellen kamerthermostaat

Het opwarmen van je huis kost meer tijd als de temperatuur van de cv-ketel lager staat. Daarom is het verstandig om 2 graden verschil aan te houden tussen de dag- en nachtinstelling. Bijvoorbeeld: overdag 19 graden, ’s nachts en als je niet thuis bent 17 graden. Een groter verschil kán wel, maar dan duurt het langer voordat de woonkamer weer op temperatuur is.

Hoe stel je de kamerthermostaat in?

 • Handbediend (aan/uit)

  - Zet de temperatuur voor je naar bed gaat 2 graden lager dan overdag.
  - Ben je overdag langere tijd afwezig, dan zet je de temperatuur voor je weggaat ook 2 graden lager. Als je thuiskomt, zet je de temperatuur weer 2 graden omhoog.

 • Klokthermostaat

  - Stel de nachttemperatuur maximaal 2 graden lager in dan de dagtemperatuur.
  - Zoek in de handleiding op hoe je de klokthermostaat moet instellen om het opwarmen ’s ochtends goed in te richten. De ene klokthermostaat werkt met eindtijden, de andere werkt met starttijden.

  Eindtijden

  Bij een eindtijd moet de kamertemperatuur bereikt zijn op de ingestelde tijd. De cv-ketel gaat dus ruim daarvoor al beginnen met opwarmen. Als je de temperatuur van de cv-ketel verlaagt naar 50 graden, heeft je thermostaat een paar dagen nodig om te leren hoe laat hij moet beginnen met opwarmen om te zorgen dat de kamer op de ingestelde tijd warm is.

  Starttijden 

  Bij een starttijd begint de cv-ketel met verwarmen op de ingestelde tijd. De gewenste temperatuur wordt dus later bereikt. Als je de temperatuur van de cv-ketel verlaagt naar 50 graden, duurt het langer om de gewenste kamertemperatuur te bereiken. Het kan dan slim zijn om de starttijd een half uur vroeger te zetten.

 • Slimme thermostaat met zelflerend aanwarmen

  - Stel de nachttemperatuur 2 graden lager in dan de dagtemperatuur.
  - Stel ’s ochtends een eindtijd in voor de gewenste temperatuur.
  - Houd er rekening mee dat een slimme thermostaat een paar dagen nodig heeft om zichzelf in te regelen. Ga de instellingen niet tussendoor wijzigen als ie nog aan het leren is.

Martèn 50 gradentest 500 bij 500.jpg

"Stiekem de temperatuur verlaagd, niemand die het heeft gemerkt!"

Martèn

Instructies voor beoordelen comfort

Comfortabel warm is voor iedereen anders. Waar kun je op letten?

 • Neem de ervaringen van al je gezinsleden mee. Iedereen moet het ten slotte warm genoeg hebben. Je kunt ook kijken of je gezinsleden iets merken zonder dat je het verteld hebt.
 • Merk je een verschil met eerdere koude periodes? Wat is dat verschil?
 • Heb je het vaker dan anders koud gehad?
 • Komt de woonkamer ’s ochtends goed op temperatuur? Of duurt dit veel langer?
 • Heb je het steeds op bepaalde momenten koud? Bijvoorbeeld ’s ochtends of als je een tijdje stil zit?
 • Zijn er plekken in huis die kouder zijn dan anders?
 • Voel je een verschil per kamer?
 • Heb je meer last van tocht? Waar in huis?
 • Hoe ervaar je de temperatuur van je radiatoren?

Bepaal je vervolgstap

Heb je 2 weken lang getest hoe de temperatuur en het comfort in huis is? Dan kun je jouw ervaringen invullen in de online tool van Milieu Centraal. We stellen daarin ook wat vragen over de isolatie van je huis. Aan de hand van de antwoorden krijg je persoonlijk advies voor je volgende stap. 

Wat kan de volgende stap bijvoorbeeld zijn?

Als je tevreden bent over het comfort

Je verwarming (het afgiftesysteem: de radiatoren en/of vloerverwarming) is geschikt voor verwarmen op lage temperatuur. Dat is fijn! Je kunt de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden laten staan. Het is wel verstandig om de isolatie van je huis nog eens te checken. Kijk voor tips op Check je isolatie, of doe meteen de online Isolatiecheck. Daarna kun je informatie gaan zoeken over een (hybride) warmtepomp.

Als je niet tevreden bent over het comfort

Je huis is nog niet klaar voor verwarmen op lage temperatuur. Check eerst of je isolatie goed genoeg is. Kijk op Check je isolatie of doe meteen de online Isolatiecheck.

Is de isolatie nog niet op orde? Pak dat dan als eerste aan. Met isoleren bespaar je op je energierekening en voelt je huis prettiger warm aan. En zonder goede isolatie gaat het ook niet lukken om je huis met een lage temperatuur warm te krijgen. Lees meer over de voordelen van isoleren op Isoleren en besparen.

Is je huis al goed geïsoleerd? Verbeter dan het afgiftesysteem van je verwarming. Soms is een extra radiator of grotere radiator al voldoende. Kijk voor tips en advies op Lage temperatuur verwarming

Tips voor je verwarming

Kijk voor meer tips voor je cv-ketel en verwarming op cv-ketel onderhoud en instelling.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.