Energiebelasting 2024

Een man zoekt informatie op op zijn laptop.

Jouw energierekening in 2024

Handige rekentool Wat betaal jij in 2024 aan energiekosten? Beantwoord deze vragen en je ziet het meteen.
Een deel van de gas- en stroomprijs die je betaalt, bestaat uit belasting. De overheid wil daarmee stimuleren dat je minder gas en stroom gaat verbruiken. Tegelijkertijd is er een vaste belastingteruggave. Lees hoe het werkt en ontdek of jij per saldo energiebelasting betaalt of juist geld toe krijgt.

De prijs van een kuub gas en kilowattuur stroom bestaat uit 3 delen: de marktprijs, energiebelasting en btw. De energiebelasting is een prikkel om energie te besparen.

Op deze pagina lees je meer over de energiebelasting. Wil je meer weten over de energierekening en het prijsplafond? Kijk op Energierekening uitgelegd.

Hoe hoog is de energiebelasting?

In 2024 is de energiebelasting ongeveer 70,5 cent per m3 gas en 13,2 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw). Tegelijkertijd krijg je een vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk 631,39 euro (bedrag in 2024).

Of je uiteindelijk in een jaar energiebelasting betaalt of juist geld terug krijgt, hangt af van je verbruik. Bij een laag energieverbruik krijg je geld terug. Bij een hoog energieverbruik betaal je per saldo energiebelasting.

Wat betaal je aan energiekosten?

Reken het uit Wat ben je in 2024 kwijt aan energiekosten? En betaal je per saldo belasting of krijg je juist geld terug? Dat kun je nu snel berekenen.

Waarom betaal je energiebelasting?

De energiebelasting is een prikkel om energie te besparen. Je betaalt immers belasting over de energie die je daadwerkelijk verbruikt. En andersom: over elke kuub gas en kWh stroom die je niet verbruikt, betaal je geen belasting. Als je weinig energie verbruikt, krijg je door de vaste belastingteruggave zelfs geld terug!

Tips om energie te besparen

Wil jij minder gas verbruiken? Bekijk onze tips om gas te besparen: van makkelijk en snel tot meer ingrijpend.

Wil jij ook minder stroom verbruiken? Met deze tips om stroom te besparen lukt het je!

Energierekening 2024

Wat staat er op jouw energierekening? Alles over de soorten contracten, waar jouw energieverbruik naartoe gaat en wat je kunt doen als je moeite hebt om de rekening te betalen. Kijk op energierekening

Klimaatverandering tegengaan

Sinds het Klimaatakkoord in 2019 is de energiebelasting op aardgas flink omhoog gegaan. De overheid wil hiermee stimuleren dat woningeigenaren hun huis (beter) gaan isoleren, en op een duurzame manier elektrisch gaan verwarmen. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder aardgas en dat scheelt CO2-uitstoot. En minder van het broeikasgas CO2 in de lucht helpt in de strijd tegen klimaatverandering.

Isoleren: de moeite waard

Behalve de energiebelasting betaal je ook voor het gas zelf. De prijs van gas is flink gestegen. Dat maakt isolatie nog aantrekkelijker.

Het verschil in gasverbruik tussen een goed geïsoleerde hoekwoning en een hoekwoning zonder isolatie is volgens berekeningen van Milieu Centraal zo’n 2.000 kuub per jaar. Hoe hoger de energiebelastingen en gasprijs, hoe meer je bespaart door goed te isoleren.

Alles weten over isoleren? Kijk op Isoleren en besparen.

Met de Isolatie-zelfscan ontdek je waar en hoe goed jouw huis al geïsoleerd is.

Andere bedragen gezien?

Alle genoemde bedragen op deze pagina zijn inclusief btw. Op andere websites kun je tarieven voor de energiebelasting zonder btw tegenkomen. 

Goed om te weten: de ODE (Opslag Duurzame Energie) bestaat in 2023 niet meer als aparte belasting.