Praktisch over duurzaam

Energiebelasting 2020

Op 1 januari 2020 verandert de energiebelasting. Gemiddeld gaan huishoudens daardoor minder belasting betalen. Tegelijk stijgen de kosten voor netbeheer iets. Wat betekent dit allemaal voor jouw energierekening? Check het met de handige rekentool van Milieu Centraal.

Check je energierekening

Hoe hoog wordt jouw energierekening in 2020? Bereken hoe veel je betaalt aan energiebelasting, de energie zelf en netwerkkosten.

Naar de check

Gemiddeld 100 euro minder

De energiebelastingen (energiebelasting + opslag duurzame energie, ODE) voor gas en stroom gaan wel omhoog. Toch daalt de gemiddelde energierekening. Dat komt doordat je een veel hogere teruggave van energiebelasting krijgt: ruim 200 euro meer dan in 2019. Hierdoor gaat een huishouden met gemiddeld energieverbruik in 2020 100 euro minder aan energiebelasting gaat betalen. 

Het kabinet baseert de cijfers op een voorspelling van PBL over het gemiddelde gasverbruik en stroomverbruik in 2020. Dat zou op 1.179 m3 gas en 2.525 kWh stroom uitkomen. Of jij inderdaad minder belasting gaat betalen en zo ja hoeveel, hangt af van jouw échte gas- en stroomverbruik in 2020. Dit weet je dus pas aan het einde van het jaar.

Waarom stijgt de energiebelasting op aardgas meer dan op stroom?

De overheid wil het verbruik van aardgas terugdringen om klimaatverandering tegen te gaan. Een hogere belasting op aardgas is een stimulans om je woning te isoleren en over te stappen op een elektrische warmtepomp voor verwarming.

Meer weten?

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.