Praktisch over duurzaam

Energiebelasting 2020

Op 1 januari 2020 verandert de energiebelasting. Gemiddeld gaan huishoudens minder belasting betalen. De belasting voor gas gaat wel met bijna 8 cent omhoog en die voor stroom met bijna 1 cent. Maar tegelijk krijg je ook een veel hogere teruggave van energiebelasting: die stijgt met ruim 200 euro. Wat betekent dit voor jouw energierekening? Check het met de handige rekentool van Milieu Centraal!

Bereken je energiebelasting

Ga jij in 2020 meer of minder energiebelasting betalen? Ontdek het met deze handige check.

Check je energiebelasting

Gemiddeld 100 euro minder

Een huishouden met gemiddeld energieverbruik gaat in 2020 100 euro minder aan energiebelasting betalen. Dat is het doel van het kabinet.

Het kabinet baseert dit op een voorspelling van PBL van het gemiddelde gasverbruik en stroomverbruik in 2020: dat gemiddelde zou in 2020 op 1.179 m3 gas en 2.525 kWh stroom liggen. Ga jij inderdaad minder belasting betalen en zo ja hoeveel? Dat hangt af van hoeveel gas en stroom jij in 2020 echt verbruikt. Dit weet je dus pas na 2020.

Waarom stijgen de energiebelastingen op aardgas meer dan op stroom?

De overheid wil vanwege de klimaatverandering het verbruik van aardgas terugdringen. Een hogere belasting op aardgas is een stimulans om je woning te isoleren en over te stappen op een elektrische warmtepomp voor verwarming.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.