Praktisch over duurzaam

Kunnen zonnepanelen op mijn dak?

Nederlandse zon is uitstekend geschikt om stroom mee op te wekken. Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is de eerste vraag of jouw dak daarvoor geschikt is.

Zonnepanelen op dak. Zonne-energie is duurzaam en rendabel.

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, hangt vooral af van de ligging (het zuiden is ideaal) en of er schaduw op je dak valt. Met onze Zonnepanelencheck kom je er snel achter of jouw dak geschikt is.

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek met een paar vragen of jouw dak geschikt is en wat de panelen je opleveren. Doe de gratis check!

Doe de zonnepanelencheck

Geen geschikt dak?

Is jouw dak niet geschikt volgens de Zonnepanelencheck? Ontdek welke mogelijkheden er wel zijn: misschien kun je Zonnepanelen delen. Lees meer op Zonnepanelen zonder eigen dak.

In beeld: zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen houden niet van schaduw

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager zijn. Bij een plat dak bepaalt de schaduw die zonnepanelen op elkaar zouden kunnen werpen het maximale aantal zonnepanelen. Daardoor heb je ongeveer 2,5 m2 (plat)dak per m2 paneel nodig.

Zodra schaduw valt op één van de panelen is in de meeste schakelingen de opbrengst van het hele systeem verlaagd (behalve als je duurdere micro-omvormers gebruikt). Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen tot twintig procent verlagen. Lees meer over schaduw en zonnepanelen op Hoe werken zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. 

Zonnepanelen houden van het zuiden

Een optimaal liggend zonnepaneel ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,875kWh per wattpiek. Het westen van ons land ontvangt iets meer zon dan het oosten. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager.

Het financieel rendement bij een oriëntatie op het noorden is te vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Bij een oost/west oriëntatie is het financieel rendement te vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Bij panelen die zijn georiënteerd op het zuiden is dit ook 5 procent. 

De onderstaande tabel geeft je een idee van de opbrengst van zonnepanelen onder verschillende hoeken met verschillende oriëntaties. Op een plat dak kun je zonnepanelen in principe in iedere richting en onder iedere hoek leggen. Ook voor een plat dak geldt: naar het zuiden levert het meeste rendement op. De tabel geeft de opbrengstwaarden in procent naar helling en richting, 100 procent is optimaal.

Richting van panelen Helling
10° 20° 36° 50° 60° 70° 85°
West 90 90 85 80 75 70 65
Zuidwest 95 95 100 95 90 85 80
Zuid 95 100 100 100 95 90 80
Zuidoost 95 95 95 95 90 85 80
Oost 90 90 85 80 75 70 65
Noordoost 85 80 70 60 55 50 45
Noord 85 75 60 50 45 40 35
Noordwest 85 80 70 60 55 50 45

Mogen zonnepanelen op mijn dak?

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, als je je aan de regels houdt. Voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten is wel een vergunning nodig. Zie informatie hierover van de Rijksoverheid.

Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer?

Vind je het uiterlijk van je huis belangrijk? Op Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer vind je tips en foto's met voorbeelden hoe zonnepanelen minder opvallen. Overweeg bijvoorbeeld om gaten, lege ruimtes of hoeken op te vullen met dummypanelen (die leveren geen stroom).

Hoe groot zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is ongeveer 1,6 meter lang en 1 meter breed. Reken bij een hellend dak op minimaal 1,6 m2 per zonnepaneel; bij een plat dak is door de schaduwval 4 m2 dakoppervlak per paneel nodig.

Zonatlas geeft overzicht

Voor een indicatieve berekening van hoe geschikt daken in jouw omgeving zijn voor het opwekken van zonnestroom kun je een kijkje nemen op Zonatlas.nl. De site biedt data voor bijna heel Nederland (230 gemeenten ondersteunen de site; voor de overige gemeenten is een iets uitgeklede variant beschikbaar). Kan je jouw dak niet vinden op Zonatlas, dan kan je ook kijken op de Zonnekaart.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.