Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Kunnen zonnepanelen op mijn dak?

Nederlandse zon is uitstekend geschikt om stroom mee op te wekken. Als je overweegt zonnepanelen te kopen is de eerste vraag of jouw dak daarvoor geschikt is.

Zonnepanelen op dak. Zonne-energie is duurzaam en rendabel.

Met het gratis Advies op maat Zonnepanelen ontdek je via enkele eenvoudige vragen of zonnepanelen op je dak passen. Je ziet ook onmiddellijk de geschatte kosten en baten in jouw situatie!

Advies op maat over zonnepanelen

Vraag Advies op maat en ontdek of je huis geschikt is voor zonnepanelen, en wat die betekenen voor jouw portemonnee en het milieu.

Advies op maat

In beeld: zo worden zonnepanelen geplaatst

Zonnepanelen houden niet van schaduw

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen sterk verlaagd zijn. Bij een plat dak bepaalt de schaduw die zonnepanelen op elkaar zouden kunnen werpen het maximale aantal zonnepanelen. Daardoor heb je ongeveer 2,5 m2 (plat)dak per m2 paneel nodig.

Zodra schaduw valt op één van de panelen is in de meeste schakelingen de opbrengst van het hele systeem verlaagd (behalve als je duurdere micro-omvormers gebruikt). Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen tot twintig procent verlagen. Lees meer over schaduw en zonnepanelen op Hoe werken zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. 

Zonnepanelen houden van het zuiden

Een optimaal liggend zonnepaneel ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,875kWh per wattpiek. Het westen van ons land ontvangt iets meer zon dan het oosten. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager.

Het financieel rendement bij een oriëntatie op het noorden is te vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Bij een oost/west oriëntatie is het financieel rendement te vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Bij panelen die zijn georiënteerd op het zuiden is dit ook 5 procent. 

De onderstaande tabel geeft je een idee van de opbrengst van zonnepanelen onder verschillende hoeken met verschillende oriëntaties. Op een plat dak kun je zonnepanelen in principe in iedere richting en onder iedere hoek leggen. De tabel geeft de opbrengstwaarden in procent naar helling en richting, 100 procent is optimaal.

Richting van panelen Helling
10° 20° 36° 50° 60° 70° 85°
West 90 90 85 80 75 70 65
Zuidwest 95 95 100 95 90 85 80
Zuid 95 100 100 100 95 90 80
Zuidoost 95 95 95 95 90 85 80
Oost 90 90 85 80 75 70 65
Noordoost 85 80 70 60 55 50 45
Noord 85 75 60 50 45 40 35
Noordwest 85 80 70 60 55 50 45

Mogen zonnepanelen op mijn dak?

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, behalve bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Op omgevingsloket.nl zie je snel of je een vergunning nodig hebt voor de plaatsing van zonnepanelen.

Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer?

Vind je het uiterlijk van je huis belangrijk? Op Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer vind je tips en foto's met voorbeelden hoe zonnepanelen minder opvallen. Overweeg bijvoorbeeld om gaten, lege ruimtes of hoeken op te vullen met dummypanelen (die leveren geen stroom).

Hoe groot zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is ongeveer 1,6 meter lang en 1 meter breed. Reken bij een hellend dak op minimaal 1,6 m2 per zonnepaneel; bij een plat dak is door de schaduwval 4 m2 dakoppervlak per paneel nodig.

Zonatlas geeft overzicht

Voor een indicatieve berekening van hoe geschikt daken in jouw omgeving zijn voor het opwekken van zonnestroom kun je een kijkje nemen op Zonatlas.nl. De site biedt data voor bijna heel Nederland (230 gemeenten ondersteunen de site; voor de overige gemeenten is een iets uitgeklede variant beschikbaar). Kan je jouw dak niet vinden op Zonatlas, dan kan je ook kijken op de Zonnekaart.

Geen geschikt dak, wel zonnepanelen

Wil je meer zonne energie in Nederland, maar heb je geen (geschikt) dak of niet voldoende budget voor zonnepanelen? Dan kun je meedoen met een gezamenlijk project. Er zijn meerdere initiatieven!

Energiecoöperatie

Je kunt  lid worden van een energiecoöperatie bij jou in de buurt. Zodra de coöperatie besluit om te investeren in een nieuw duurzame energie project, kan je daar als lid aan meedoen. De meeste coöperaties richten zich op windenergie, maar er zijn ook coöperaties die zich richten op zonne-energie.

Kijk voor een overzicht op Hier Opgewekt.

Crowdfunding via ZonnepanelenDelen

Je kunt ook investeren in zonne-energie projecten. ZonnepanelenDelen is een crowd funding platform voor collectieve zonne-energie projecten. Initiatiefnemers van zonne-energieprojecten kunnen via deze site hulp krijgen bij de financiering door middel van crowd funding.

Als ‘funder’ kan iedereen via ZonnepanelenDelen investeren in zonnepanelen. De panelen worden op bijvoorbeeld daken van scholen geplaatst als er voldoende geld is ingezameld. Via ZonnepanelenDelen kun je ook investeren in projecten die niet bij jou in de buurt zijn.

Kijk op Zonnepanelen Delen.

Crowdfunding via DuurzaamInvesteren

Investeren in zonne-energie kan ook via DuurzaamInvesteren. Dit is een crowdfundingplatform voor duurzame energieprojecten in Nederland.
Ontwikkelaars van duurzame energieprojecten kunnen op het platform een investeringsaanbod onder de aandacht van potentiële investeerders brengen en investeerders kunnen duurzame energie projecten bekijken waarin zij kunnen investeren. Dit zijn vooral zonne- en windparken. De investering wisselt per project van 250 tot 1.000 euro.

Kijk op Duurzaam Investeren.

De Consumentenbond geeft een uitgebreid overzicht van de voor- en nadelen van deze verschillende vormen van investeren in zonne energie.

 

Terug naar boven