Praktisch over duurzaam

Zonnepanelen zonder eigen dak

Investeren in zonnepanelen kan ook zonder eigen dak. Handig als jouw dak niet geschikt is of je in een huurhuis woont. Of als je gewoon niet zo veel geld hebt. Milieu Centraal zet de mogelijkheden op een rij.

Bovenaanzicht stad 2 654x490.jpg

Zonnepanelen hoeven niet per se op je eigen dak te liggen. Er zijn steeds meer bedrijven, gebouwen en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Jij kunt in zo'n project investeren en een aandeel in de panelen kopen. Vaak kun je al voor een paar tientjes meedoen. Er liggen al collectieve zonnepanelen op voetbalstadions, gymzalen, scholen, boerenschuren en bedrijven.

Hoe werkt het?

Er zijn 2 manieren: meedoen met een bestaand project of samen met de buurt een project opzetten. Een bestaand project kan bij jou in de buurt zijn maar ook in heel Nederland. Bij het opzetten van een project in de buurt kun je hulp krijgen.

 • Lid worden van energiecoöperatie in de buurt

  Je kunt lid worden van een energiecoöperatie bij jou in de buurt. Zodra de coöperatie besluit om te investeren in een nieuw project voor duurzame energie, kun je daar als lid aan meedoen. De meeste coöperaties richten zich op windenergie, maar er zijn ook coöperaties die zich richten op zonne-energie.

  Kijk voor een overzicht op Hier Opgewekt of ZonopNederland.nl. Of google op 'energiecoöperatie + jouw gemeente'.

 • Stukjes zonnepaneel kopen via ZonnepanelenDelen

  ZonnepanelenDelen is een crowdfunding platform waar je kunt inschrijven op collectieve zonne-energie projecten in heel Nederland. Bedrijven, scholen, sportverenigingen, maar ook particulieren kunnen hier hun project aanmelden. Iedereen kan hierop inschrijven. Je kunt al meedoen vanaf € 25. Je geeft aan hoeveel ZonneDelen je wilt kopen. De energie die jouw delen opwekken, wordt in mindering gebracht op jouw energierekening. Na afloop van de looptijd (vaak 15 jaar) krijg je het ingelegde bedrag terug.

  Via ZonnepanelenDelen kun je ook investeren in projecten die niet bij jou in de buurt zijn. Kijk op Zonnepanelen Delen.

 • Investeren in zonnepanelen via DuurzaamInvesteren

  DuurzaamInvesteren is een crowdfunding platform voor duurzame energieprojecten in heel Nederland. Ontwikkelaars van duurzame energieprojecten (meestal zonneparken en windparken) kunnen hun project op het platform aanmelden. Iedereen kan hierop inschrijven. Het bedrag wisselt per project en ligt meestal tussen € 250 en € 1.000. Kijk op Duurzaam Investeren.

 • Samen met de buurt een project opzetten

  Zonnepanelen op bibliotheek 654x436.jpg

  Weet je in jouw buurt een groot dak waar zonnepanelen op kunnen? Bijvoorbeeld van de basisschool, tennisvereniging of het buurthuis? Overweeg dan eens om samen met de buurt project op te zetten. Daar zit wel werk aan vast, maar vaak kun je er hulp bij krijgen. Om te beginnen kun je polsen of de eigenaar van het gebouw interesse heeft. Vraag daarna aan je buren of ze mee willen doen. En klop dan aan bij de energiecoöperatie in jouw stad of dorp voor hulp.

Wat is jouw financiële voordeel?

De stroom die jouw zonnepanelen of stukje windmolen opwekt, wordt van je energierekening afgetrokken. Het gaat alleen om de prijs voor de stroom zelf, niet om de energiebelasting.

Postcoderoosregeling

Doe je mee met een project in je eigen buurt, dan is er nog een extra voordeel. Je mag niet alleen de opgewekte stroom van jouw energierekening aftrekken, maar ook de belasting die je over elektriciteit betaalt. Dit is de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (de 'Postcoderoos-regeling'). Voorwaarde is dat je met de anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt. Er is een maximum aan de stroom die je mag verrekenen. Lees meer over de regeling op Hieropgewekt.nl.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.