Groene aanslag en onkruid op tegels

Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? De beste remedie is voorkomen. Bestrijden kan met een handige haakvormige voegenkrabber, bezem of heet water.

Hoe minder tegels je in je tuin hebt, hoe minder water er blijft liggen. Dan krijgt aangroei van mos ook minder kans. Met te veel tegels is je afwatering slecht. Als vuistregel: maak je terras en tuinpad niet groter dan nodig en bestraat maximaal 40% van je tuin. Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en onkruid. Het minste werk is een tuin met slimme bodembedekkers.

Minder tegels in de tuin?

Slim! Hoe meer groen in je tuin, hoe minder last je hebt van wateroverlast. En minder wateroverlast betekent minder groene aanslag op de tegels die nog wel in je tuin liggen.

Tegels vervangen door groen is niet ingewikkeld. In het stappenplan tegels vervangen lees je stap voor stap hoe je dat doet.

Stappenplan: tegels vervangen door groen

8 tips tegen groene aanslag en onkruid

 1. 01

  Maak je terras of tuinpad niet groter dan nodig. Hoe groener je tuin, hoe beter het regenwater kan wegzakken. Zo heb je minder kans op groene aanslag en overlast door mieren.

 2. 02

  Maak je terras eenvoudig en laat ongebruikte stukken en hoekjes weg. Zo voorkom je dat zand en bladeren kunnen ophopen en er op deze plekken onkruid of groene aanslag ontstaat.

 3. 03

  Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder (biologisch afbreekbaar) worteldoek.

 4. 04

  Veeg je terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.

 5. 05

  Start zo vroeg mogelijk met wieden. Het onkruid is dan nog niet diep geworteld en makkelijk te verwijderen.

 6. 06

  Tussen tegels of klinkers is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje uiterst effectief.

 7. 07

  Gaat het echt niet weg met bezemen of krabben? Gebruik heet water, een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Dit kost wel energie en water.

 8. 08

  Gebruik geen huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn. Pas op met groene aanslagreinigers, katten kunnen hun tong verbranden door het spul.

Video: tegels vrij van groene aanslag en onkruid

Hoe voorkom je onkruid op je terras?

Voorkomen is altijd het beste. Door regelmatig je terras of stoepje te vegen krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans.

Geef onkruid onder de stenen geen kans

Naast regelmatig vegen kun je bij de aanleg van het terras ook op een paar dingen letten. Maak je terras eenvoudig en laat ongebruikte stukken en hoekjes weg. Gebruik schoon zand, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via webwinkels kun je biologisch afbreekbare worteldoek kopen, te herkennen aan het OK-compost keurmerk. Bovendien bestaat er speciaal onkruidwerend voegmiddel in plaats van zand tussen de klinkers, dat ontkiemend onkruid tegengaat en toch waterdoorlatend is.

Regelmatig vegen, harken en krabben

Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op jouw terras als je dit regelmatig veegt. Paden met halfverharding (zoals grind en schelpen) kun je vaak onkruidvrij houden door regelmatig te harken. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is de voegenborstel of het haakvormige krabbertje die je in elk tuincentrum kunt kopen. Wees er vroeg bij met wieden, dan is het onkruid nog niet diep geworteld.

En anders water en vuur!

Als bestrijding met de hand niet lukt, dan kun je onkruid en groene aanslag met warmte of waterkracht bestrijden. Bezemen en krabben is een betere keuze voor het milieu want voor de apparaten is energie en water nodig.

 • Giet eerst kokend water over het onkruid tussen de voegen. Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water. Bekijk de warm water bespaartips.
 • Met een handstoomreiniger met puntsproeier kun je onkruid met stoom te lijf gaan. Door de hete stoom op het onkruid te spuiten, sterft het onkruid af. Je kunt hier ook een speciale onkruidstomer voor gebruiken.
 • Met een hogedrukreiniger spuit je bestrating schoon. Pas daarbij wel op: als je voegen en poriën van tegels openspuit kan groene aanslag versneld aangroeien. Een hogedrukreininger kost energie en water en de herrie kan geluidsoverlast veroorzaken.
 • Met een onkruidbrander schroei je enkele seconden het onkruid. Dit sterft niet direct, maar pas enkele dagen later. De wortels bereik je zo niet, dus het onkruid komt uiteindelijk weer terug. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

Groene aanslag voorkomen

Minder tegels betekent ook minder groene aanslag. Leg alleen steen op stukken waar je loopt of zit. Ongebruikte stukken vallen sneller ten prooi aan groene aanslag of onkruid. En zorg dat water goed weg kan lopen zodat algen en mos geen kans krijgen. Regenwater moet niet op tegels blijven liggen en snel naar de grond gaan. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes.

Chemische bestrijding: afrader voor tegels en terras

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen groene aanslag en onkruid zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor dieren. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Extra opletten bij tegels en terras

Op je tegels en terras moet je extra oppassen met bestrijdingsmiddelen. Dat komt doordat van de chemische middelen die je op bestrating gebruikt maar een klein deel op het onkruid en de groene aanslag terecht komt die je wilt bestrijden. Van een bestrijdingsmiddel op verharding wordt slechts 20 procent opgenomen door het onkruid wat je wilt bestrijden. De helft stroomt af naar het riool en oppervlaktewater, de overige 30 procent spoelt uit naar bodem/grondwater. Voor verhardingen zijn dan ook minder chemische middelen toegestaan dan voor open grond. 

Toegelaten middelen

De middelen die zijn toegestaan op verhardingen herken je aan het van het Ctgb op de verpakking. Let op: deze middelen beschadigen alle planten waarmee ze in contact komen en kunnen ook schadelijk zijn voor het bodemleven, zoals grondnestelende bijen. Voor al deze middelen geldt daarom: pas op met gebruik naast sloten en vijvers en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking zorgvuldig op voor zowel je eigen veiligheid als die van de natuur.

Gebruik chloor alleen gericht

Middelen met natriumhypochloriet (chloor) kun je gericht inzetten tegen groei van mos of algen op gevels, beelden, balkons en plantenbakken. Bij gericht gebruik is een middel met chloor relatief onschuldig als je het vergelijkt met sommige andere middelen. Het is niet toegestaan om middelen met chloor te gebruiken op tegelpaden of terrassen.

Gebruik alleen middelen die speciaal bedoeld zijn voor gebruik buiten, en geen regulier chloorbleekmiddel. Volg daarbij goed de gebruiksaanwijzing op, en meng het niet met andere schoonmaakmiddelen. Staat er geen gebruiksaanwijzing voor buiten op een middel met chloor (natriumhypochloriet)? Dan mag je het alleen binnen gebruiken en niet buiten.

Azijnzuur, schoonmaakazijn en natuurazijn

In de winkel kun je producten vinden tegen onkruid en groene aanslag op basis van azijnzuur. Dit zijn relatief onschuldige middelen vergeleken met andere middelen op de markt. Let bij je aankoop op het op de verpakking. Volg bij gebruik goed de gebruiksaanwijzing zodat mens, dier en milieu geen gevaar lopen.

Wil je zelf aan de slag met tafelazijn (oftewel natuurazijn)? Dan moet je goed weten wat de regels zijn om het veilig toe te passen. Je mag het namelijk onder inzetten tegen onkruid, maar niet op groene aanslag. Het gaat hierbij om slechts kleine hoeveelheden tafelazijn die je kunt gebruiken, schoonmaakazijn is niet toegelaten.

Let op: Online wordt azijn aangeprezen met veel hogere concentraties azijnzuur dan je in de supermarkt kunt kopen. Deze azijn heeft geen toelating voor het bestrijden van onkruid en groene aanslag en kan bij gebruik schadelijk zijn voor mens, dier en milieu.

Een toelatingsnummer herken je op het etiket aan een nummer dat begint met NL, EU of eindigt op een N. Zoals NL-1234567-0000, EU-1234567-0000 of 12345N. 

Lees meer over gebruik van toegelaten middelen 

Middelen met azijnzuur kunnen gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu. Ga je zelf azijn verdunnen met water en buiten gebruiken dan gelden de volgende regels.

 • Je mag het alleen inzetten tegen onkruid op paden, borders, trottoirs en terrassen.
 • Je mag het niet inzetten tegen groene aanslag.
 • Alleen tafelazijn (oftewel natuurazijn), van voedingskwaliteit met een maximumgehalte van 10% azijnzuur, is toegelaten. Schoonmaakazijn is dus niet toegelaten.
 • Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 60 ml azijn met 40 ml water verdunnen.
 • Alleen toepassen bij temperaturen boven de 20 graden en niet als het regent.
 • Als het droog is: bij (verwachte) regen 24-48 uur uitstellen.
 • Maximaal twee keer gebruiken per jaar met een pauze van minimaal 1 week.
 • De verdunde azijn moet je precies (pleksgewijs) op het onkruid druppelen of gieten. Azijn spuiten met een plantenspuit is niet toegestaan.
 • Op 1 m2 mag maximaal 10 ml verdund azijn gebruikt worden.

Dit zijn chemische verbindingen, quaternaire ammonium verbindingen, die doorgaans worden gebruikt in wasmiddelen en in desinfecterende middelen. Ze doden daarom ook algen (zoals groene aanslag), schimmels en bacteriën.

Meer informatie

Je vindt nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatforms OnkruidVergaat.nl en De Levende Tuin. Of kijk op Avvn.nl.