Stappenplan: groene gevel

Wat past bij jouw gevel?

Groene gevel Check met 1 simpele vraag wat jouw opties zijn om jouw gevel te vergroenen, zodat je daarna aan de slag kunt! Doe de check!
Wil je meer groen rond je huis? En wil je planten en dieren helpen met hun leefomgeving? Dan is een groene gevel een goed idee. Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe je een groene gevel aanlegt.

Groene gevels bestaan in verschillende vormen. Het belangrijkste verschil is of de planten aan de gevel zelf groeien of aan een raster dat je aan de gevel hebt bevestigd. Daarnaast kan je ook platen bij je gevel zetten die niet tegen de gevel aan groeien. In dat geval spreken we van een geveltuintje

Subsidie voor een groene gevel?

Check voordat je aan een groene gevel begint bij je gemeente wat de regels zijn voor groene gevels. Sommige gemeenten stimuleren groene gevels. Op de Groenesubsidiewijzer zie je snel welke subsidies er in jouw gemeente zijn voor vergroening.

Subsidiecheck

Voor je begint

Voordat je begint met de aanleg, zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Overleg met je buren: klimplanten kunnen heel groot worden, soms groter dan de gevel van één huis. Deel je een gevel met je buren? Dan is het belangrijk om eerst afspraken te maken met je buren. Bijvoorbeeld over hoe je de groene gevel gaat onderhouden.

  • Groene gevel aanleggen aan de straat? Overleg met je gemeente. Door de aanleg van een groene gevel verander je het uiterlijk van je woning. Daarvoor heb je soms toestemming nodig van je gemeente. Hetzelfde geldt wanneer je stoeptegels wilt verwijderen om ruimte te maken voor de klimplanten.

Zelfklimmend of raster?

De belangrijkste keuze om te maken is tussen zelfklimmende planten en rankende klimplanten.

Wat past bij jouw gevel?

Door één simpele vraag te beantwoorden, ontdek je op welke manier jouw gevel groener kan worden.

Zelfklimmende klimplanten

Deze planten grijpen zich vast aan de muur met zuignapjes of luchtwortels. Daarom is het belangrijk om de voegen van je woning van tevoren te controleren. Oude of beschadigde voegen kunnen (verder) beschadigd raken. Nieuwe voegen, waarin cement is gebruikt, lopen alleen risico als de voeg op al beschadigd is. Repareer, voor je de klimplanten plant, eerst eventuele schade aan muur of voegwerk. Bij zelfklimmende planten moet je jaarlijks uitlopers verwijderen uit roosters, ramen, kozijnen en dakranden. Als je deze planten verwijdert, kunnen er wortels of vlekjes op de muur achterblijven.

Rankende klimplanten

Dit zijn planten die groeien aan een raster, dat aan de muur wordt vastgezet. Let er ook hier op dat je muur stevig genoeg voor is. En repareer eerst voegen en scheuren in de muur voordat je het raster installeert. Omdat je eerst een rooster moet plaatsen, kost de aanleg meer tijd. Maar over het algemeen heb je wel minder onderhoud aan planten die aan een raster groeien, in vergelijking met zelfklimmende planten.

Wil je kiezen voor zelfklimmende planten? Controleer dan eerst de voegen van je gevel.
Wist je dat... ... sommige gemeenten stoeptegels gratis voor je ophalen, als je een groene gevel of een geveltuintje aanlegt?

Volle grond of pot?

Als je kiest voor zelfklimmende planten, kan je nog bepalen of je deze planten in de volle grond wilt zetten, of dat je ze in een pot plant. Als je ze in de volle grond wilt zetten, moet je eerst een stukje afgraven en wanneer nodig tegels verwijderen. Als je de planten in een pot zet, moet je de plant regelmatig water geven. Daarnaast kunnen deze planten een minder groot wortelstelsel ontwikkelen.

Kies een plant die past bij de omgeving

Denk goed na over welke planten je neerzet en geef planten de juiste plek. Als je planten de juiste plek geeft, blijven ze gezonder en vragen ze minder onderhoud. Bij het kiezen van planten voor een groene gevel, moet je letten op de windrichting waarop de muur gericht staat. Dit kan je checken met een kompas(app), of door op Google Maps jouw huis op te zoeken.

Bij deze windrichtingen zijn de volgende planten een goed idee:

Noord-, zuid- of westgevel
Zelfklimmend: bosrank
Raster: bosroos

Zuid-, oost- of westgevel
Raster: hop, wilde kamperfoelie

Alle windrichtingen
Zelfklimmend: klimop, wilde wingerd
Raster: boslathyrus

Vuistregels planten kiezen

Een paar vuistregels voor het kiezen van planten zijn:

  • Plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (inheems), zijn beter voor de natuur. Ze vragen ook minder onderhoud, omdat ze gewend zijn aan het klimaat in Nederland. 
  • Kies voor planten, zaden en bollen met een keurmerk, zoals EU Biologisch, On the way to PlanetProof of MPS-A+. Die zijn gekweekt op duurzame wijze. Kies voor EU biologisch of EKO als je zeker ervan wilt zijn dat er bij de kweek geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt die giftig zijn voor bijen.
  • Bloeiende planten zijn goed voor allerlei bestuivers, zoals bijen, hommels en vlinders. Zorg voor een ‘bijenboog’: bloeiende planten van het vroege voorjaar tot het late najaar. Bessendragende planten of planten met zaden zijn favoriet bij vogels. Zie voor meer informatie de bloemen en bijenkalender en de vogelvoedselkalender.
Kies voor een plant met een keurmerk, zoals het EU Biologisch keurmerk.

Kosten

De kosten van een groene gevel zijn:

  • Met een raster: €20 tot €70 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen planten en het type raster.
  • Zelfklimmend: €70 tot €170 totaal als je kiest voor jonge planten, afhankelijk van de breedte. Als je kiest voor planten die al groter zijn, vallen de kosten hoger uit.

Stappenplan groene gevel

Tijd: ongeveer 3 uur
Bewaar dit stappenplan
Akkoord en verzenden
U moet aangeven dat geen robot bent.

Wat heb je nodig?

1. Tegels verwijderen

Wil je tegels verwijderen? Wrik de tegels dan los met de schep. 

Gebruik de tegels voor een stapelmuurtje in je tuin of watergootje als je de regenpijp afkoppelt.

2. Zand afgraven

Het zand wat onder de tegels lag, moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep.

3. Vul de plek met tuinaarde

De plek die is vrijgekomen bij het afgraven vul je met tuinaarde.

Kies je voor zelfklimmende planten? Dat kan je stap 4 t/m 9 overslaan.

Let bij tuinaarde op het keurmerk met behulp van de Keurmerkenwijzer.

4. Meet het raster op

Bepaal waar het raster moet komen. Hiermee bepaal je waar de plant naartoe kan groeien en hoe groot deze uiteindelijk wordt. De meeste planten kunnen maximaal 25 centimeter overbruggen, dus zorg dat de tussenruimten in het raster niet groter zijn dan dat.

5. Teken de boorgaten af

Bepaal waar boorgaten moeten komen en teken ze af. Zorg dat de boorgaten op gelijke hoogte zitten. 

Let op: de onderkant van het raster moet op 30 tot 45 cm van de grond komen.

6. Boren

Boor gaten van 35 mm diep en 6 mm breed, ongeveer één per m2.

7. Pluggen plaatsen

Voorzie de boorgaten van pluggen (30 mm bij 6 mm).

8. Muurbeugels of afstandhouders bevestigen

Bevestig muurbeugels of afstandhouders op de muur, op die manier ontstaat er ruimte tussen het raster en de muur.

Zorg dat er ongeveer 6 centimeter tussen het raster en de muur zit,  zodat er ruimte ontstaat voor vogelnesten.

9. Raster monteren

Bij een houten of metalen raster: monteer het raster op de afstandhouders.

Bij een raster van metalen draden: span de draden en draai de spanners aan.

10. Plant of zaai de planten!

De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden!

Onderhoud

  • Zelfklimmende planten hebben jaarlijks onderhoud nodig, waarbij je de uitlopers en wortels verwijdert van roosters, dakranden, ramen en kozijnen.

  • Planten die op rasters groeien zullen niet zo snel op plekken groeien waar dit niet gewenst is, maar moeten soms wel bijgesnoeid worden.

  • Wanneer je gebruik maakt van een systeem met kabels en spanners, corrigeer dan zo nu en dan de spanning op de draden, door de spanners vaster of losser te zetten. De planten hebben een grote trekkracht. Ze kunnen de kabel oprekken of de schroeven uit de muur trekken wanneer de spanning te hoog is.

Veelgestelde vragen over groene gevels