Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Klussen

Als je gaat klussen kun je in de bouwmarkt kiezen uit talloze materialen. Of je nu grootscheeps gaat verbouwen of een kleine reparatie uitvoert: waar moet je op letten als je milieuvriendelijk én veilig wilt klussen?

Klussen_Verantwoord_Hout-50943929-400x400.jpg

Verantwoord hout kiezen

Hout is van nature een milieuvriendelijk materiaal. Maar die milieuvoordelen kunnen wegvallen als dat hout uit waardevol regenwoud komt. Hoe weet je wat verantwoord hout is?

Verantwoord hout kiezen
Klussen_Hout_Schilderen-45716554-400x400.jpg

Schilderen van hout

Houten materialen gaan langer mee als ze goed in de verf zijn gezet. Maar verf kent ook milieunadelen, zoals oplosmiddelen die luchtvervuiling veroorzaken. Hoe kun je hout zo milieuvriendelijk mogelijk schilderen?

Schilderen van hout
Klussen_Schilderen_Muur_19531964-400x400.jpg

Schilderen van muren en plafonds

Welke verf kun je het beste gebruiken? Schilder zó dat de verf er jarenlang op blijft zitten. Dan heb je geen nieuwe verf nodig en dat is winst voor het milieu.

Schilderen muren en plafonds
Klussen_Vloer_-66180280-400x400.jpg

Vloeren en vloerbedekking

Denk rustig na over de vloer die je wilt leggen. De milieuvriendelijkste optie is namelijk: een vloer(bedekking) die levenslang blijft liggen. Milieu Centraal zet materialen en milieuvoordelen op een rij.

Vloeren en vloerbedekking
Klussen_Muur_plaatsen-48003632-400x400.jpg

Binnenmuur plaatsen

Voor een binnenmuur zijn materialen nodig en die belasten het milieu natuurlijk. Maar misschien stook je wel minder hard dankzij dat muurtje; dat is dan weer milieuwinst. Let in elk geval op keurmerken.

Binnenmuur plaatsen
Klussen_Badkamer-24511904-400x400.jpg

Badkamer en toilet inrichten

Van badkamermaterialen is lastig te zeggen welke het milieuvriendelijkst zijn. Wel kun je water en energie besparen met een spaardouche, een kleinere spoelbak en een kunststof bad.

Badkamer en toilet inrichten
Klussen_Asbest_60580820-400x400.jpg

Wees voorzichtig met asbest

Asbest is schadelijk voor je gezondheid. Ga je klussen of verbouwen in een oud huis, pas dan op voor asbest. Bekijk de voorbeelden en tips voordat je aan de slag gaat.

Asbest
Klussen_Groen_Dak_7921975-400x400.jpg

Groen dak

Groene daken zijn prettig voor de leefomgeving en helpen de toenemende neerslag in Nederland op te vangen. Wil je een sedumdak of een daktuin aanleggen, check dan of jouw dak geschikt is.

Groen dak
Zeilboot. Tips voor milieuvriendelijke alternatieven voor antifouling.

Antifouling voor boten

Antifoulingverf gaat de aangroei van algen, wier en schelpen op je boot tegen. Maar de stoffen in de verf zijn giftig voor planten en dieren. Lees tips voor verstandig gebruik en alternatieven.

Antifouling voor boten
Welk bad is het minst milieubelastend?

Fout. Acryl is, gemeten over de hele levensduur, minder milieubelastend dan geëmailleerd staal. Acryl laat bovendien minder snel warmte door, zodat het badwater langer warm blijft.

Badkamer en toilet inrichten

Goed. Acryl is, gemeten over de hele levensduur, minder milieubelastend dan geëmailleerd staal. Acryl laat bovendien minder snel warmte door, zodat het badwater langer warm blijft.

Badkamer en toilet inrichten

 

Klussen_Verven--36176773-400x400.jpg

Schadelijke verfgrondstof

De grondstof waarmee veel verfkleurstof wordt gemaakt, is ilmeniet. Dit erts wordt gewonnen in mijnen die de natuur en het landschap aantasten. Maar verf heeft ook milieuvoordelen.

Schilderen van hout
Wonen-Asbestos-Roof-25293191-400x400.jpg

Hoe herken je asbest?

Asbest is vaak verwerkt in golfplaten (daken), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar het zit ook in oudere afdekplaten, vensterbanken en vloerbedekking. Hoe kun je asbest herkennen en wat moet je doen?

Asbest